Meta заблокувала мережу китайської пропаганди у Європі

Meta заблокувала мережу китайської пропаганди у Європі

12:00,
5 Травня 2023
1437

Meta заблокувала мережу китайської пропаганди у Європі

12:00,
5 Травня 2023
1437
Meta заблокувала мережу китайської пропаганди у Європі
Meta заблокувала мережу китайської пропаганди у Європі
Пропагандисти займалися розпалюванням заворушень у європейських країнах.

Дослідники Meta виявили, що New Europe Observation, який виглядає як ультраправий новинний онлайн-ресурс, насправді є майданчиком китайської пропагандистської мережі. Остання до того ж запозичила тактику в сумнозвісної російської «фабрики тролів». Про це повідомило видання The Rolling Stone.

Гігант соціальних мереж Meta заблокував цього тижня 107 акаунтів, які поширювали інформацію з фейкового новинного сайту New Europe Observation. Цей ресурс, як стверджують дослідники Meta, був пов'язаний з китайською технологічною компанією і мав на меті розпалити заворушення в європейських країнах.

Фейковий сайт і заблоковані акаунти публікували та поширювали антиімміграційні матеріали, виступали проти бойкоту Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, критикували тайванських політиків і просували пропаганду про ставлення Китаю до мусульманської меншини уйгурів.

Дослідники Meta виявили, що New Europe Observation просуває свою пропаганду інакше, ніж інші китайські мережі тролів. Китайські «фабрики тролів» активізувалися невдовзі після продемократичних протестів у Гонконзі й відтоді зосередилися переважно на грубих кампаніях масового спаму.

Натомість New Europe Observation дотримується тактики, яку використовує російська фабрика тролів «Агентства інтернет-досліджень», пов’язана із засновником «ПВК Вагнера» Євгеном Пригожиним. Ті, хто стоїть за New Europe Observation, намагалися найняти протестувальників для проведення демонстрацій проти Джорджа Сороса, зареєстрували компанію в Лондоні, уклали партнерство з угандійською НУО і шукали фрилансерів-перекладачів, які могли б підготувати тексти на теми, що становлять інтерес для китайської зовнішньої політики.

Окрім слідів в Instagram і Facebook, дослідники Meta виявили акаунти, пов'язані з New Europe Observation, на багатьох інших платформах соціальних мереж, зокрема в Telegram, WordPress, Blogspot, Reddit і Twitter.

Нагадаємо, російський Центр «Досьє» опублікував розслідування про те, як влаштована так звана «фабрика тролів» Євгена Пригожина, засновника «ПВК Вагнера»: її працівники поширюють замовну інформацію, фейки, пропаганду в російській соцмережі VK і телеграм-каналах, займаються написанням тенденційних коментарів на YouTube, поширюють проплачені публікації в медіа та соцмережах.

Фото: Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду