Росія зажадала блокування Instagram та визнання Meta «екстремістською організацією»

Росія зажадала блокування Instagram та визнання Meta «екстремістською організацією»

14:45,
11 Березня 2022
2365

Росія зажадала блокування Instagram та визнання Meta «екстремістською організацією»

14:45,
11 Березня 2022
2365
Росія зажадала блокування Instagram та визнання Meta «екстремістською організацією»
Росія зажадала блокування Instagram та визнання Meta «екстремістською організацією»
Автори:
Meta також хочуть переслідувати за статтями про «пропаганду тероризму» й «розпалювання ненависті та ворожнечі із загрозою застосування насильства».

Генеральна прокуратура Росії 11 березня зажадала від Роскомнагляду обмеження доступу до соціальної мережі Instagram. Компанію Meta Platforms Inc. там хочуть визнати «екстремістською організацією» та заборонити її діяльність на території РФ.

Instagram хочуть заблокувати через матеріали із закликами до «вбивства росіян, у тому числі військовослужбовців» і закликами до «участі громадян біля РФ у масових заворушеннях, які супроводжуються насильством». Бажання заборонити діяльність Meta у країні виникло після того, як компанія дозволила користувачам соцмереж Facebook і Instagram в деяких країнах закликати до насильства проти російських військових та до смерті Володимира Путіна з Олександром Лукашенком.

Російська Генпрокуратура також попросила Слідчий комітет РФ вирішити питання про кримінальне переслідування Meta за статтями про «пропаганду тероризму» й «розпалювання ненависті та ворожнечі із загрозою застосування насильства».

Нагадаємо, компанія Meta тимчасово дозволить користувачам соцмереж Facebook і Instagram у деяких країнах закликати до насильства проти російських військових у контексті їхнього вторгнення в Україну. Крім того, Україні, Росії та Польщі тимчасово дозволено публікувати пости із закликом до смерті президента Росії Володимира Путіна або самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Водночас у Facebook та Instagram не дозволять закликати до насильства проти мирних російських громадян.

Посольство Росії в США обурилося рішенням компанії Meta. У посольстві жаліються на «агресивну та злочинну» політику Meta, яка «веде до розпалювання ненависті та ворожнечі до росіян». Дипустанова не згадує, що Facebook та Instagram не дозволять закликати до насильства проти мирних російських громадян. Також у російській дипустанові не згадують, що компанія дозволила ці заклики в контексті російського вторгнення в Україну. Загалом жодного слова про війну Росії проти України в дописі посольства РФ немає. Крім того, у Росії вважають, що дії компанії є «свідченням оголошеної інформаційної війни без правил», а «медіакорпорації стали солдатами пропагандистської машини західних правлячих кіл». Про свою інформаційну кампанію щодо війни в Україні в посольстві Росії в США теж не згадали. Однак «Детектор медіа» у режимі реального часу збирає, фіксує та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації.

Фото: Steve Johnson / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду