Чи знадобиться в майбутньому ліцензія на куріння?

00:00,
20 Листопада 2012
631

Чи знадобиться в майбутньому ліцензія на куріння?

00:00,
20 Листопада 2012
631
Чи знадобиться в майбутньому ліцензія на куріння?
Якщо ви курите, уявіть, що вам доведеться подавати заяву на спеціальну ліцензію на покупку тютюну і платити за неї. Вам, можливо, навіть доведеться пройти тест, що дозволяє визначити, чи усвідомлюєте ви небезпеку куріння. 

Сама ліцензія буде схожа на електронну картку, яка буде обмежувати число куплених вами сигарет – можливо, до 50 в день або менше.

Така міра може здатися екстремальною та навіть такою, що межує з соціальною інженерією. Але саме в цьому полягають нові пропозиції австралійського експерта в галузі охорони здоров'я, професора Саймона Чапмана (Simon Chapman) із Сіднейського університету. Він вважає, що такі ліцензії можуть стати єдиним способом обмежити куріння.

Професор Чапман в своїй статті, опублікованій в останньому номері журналу Plos Medicine, пише, що введення ліцензій на тютюн може зацікавити «розвинуті країни, які активно намагаються обмежити вживання тютюну».

Смерть, що продається

Згідно з відомою публікацією в журналі Nature (2001 рік), в 21 столітті від захворювань, пов'язаних з курінням, помре мільярд людей.

Незважаючи на це, за словами професора Чапмпана, продаж сигарет контролюється недостатньо.

Саймон Чапман / Фото: The Australian

«Доступ до ліків, що рятує або полегшує життя людей, контролюється за допомогою спеціальних ліцензій. Однак подібного контролю не існує для тютюнових виробів, які вбивають половину курців», – пише професор Чапман у вступі до статті.

Професор Чапман пропонує ввести ліцензії у формі електронних карток. Курці повинні будуть подавати заяву на ліцензії, і жоден магазин не зможе продавати тютюн без неї.

«Покарання за продаж сигарет курцям без ліцензії буде дуже жорстким», – пояснює він. – «Такий магазин може втратити ліцензію і закритися. Так зараз карають аптеки, які продають ліцензійні ліки без рецепта лікаря».

Чапман пропонує змусити курців не перевищувати дозволеного за ліцензією щоденного ліміту сигарет. Курцям доведеться миритися з незручністю періодичної подачі заяви на ліцензію, а також платити за неї. На думку експерта, цей захід є конкретним кроком, який допоможе обмежити споживання тютюну.

Він також пропонує фінансово заохочувати тих, хто вирішить кинути курити.

Якщо курець відмовляється від своєї шкідливої звички, йому повертають з відсотками загальну суму витрат на отримані ним раніше ліцензії, пропонує Чапман.

«Відмова від ліцензії на покупку тютюну буде остаточним, і людина не зможе відновити ліцензію», – консультує експерт.

Удар по кишені споживачів

Професор Чапман – визнаний експерт в області громадського здоров'я. Однак його нові пропозиції викликали критику ще до публікації.

У тому ж виданні журналу Plos Medicine, в якому була опублікована стаття Чапмана, професор глобальної політики в галузі охорони здоров'я Единбурзького університету Джефф Коллін (Jeff Collin) висунув аргументи проти введення ліцензії на куріння. На його думку, цей захід вдарить по споживачах, а не по індустрії. Він пише, що така ліцензія стане «подарунком для індустрії виробництва тютюнових виробів».

За його словами, заборона на куріння в громадських місцях була сприйнята швидше як «ліберальна міра, а не авторитарна спроба обмежити особисту свободу». Введення ліцензії буде сприйняте тютюновою індустрією як «фашизм у галузі охорони здоров'я».

«Змушувати людей проходити тест перед тим, як їм видадуть ліцензію, – це образа не тільки курців, але й всіх дорослих людей, які мають право на вільний інформований вибір, курити чи ні, і скільки сигарет викурювати в день», – заявив в інтерв'ю ВВС представник тютюнової фірми British American Tobacco.

«Це стане кошмаром для поліції, і буде дуже дорого стежити за трансформацією цього правила в життя. Така система криміналізує курців, і вони будуть змушені порушувати закон і купувати тютюнові продукти нелегально, якщо вони захочуть перевищити встановлену ліцензією кількість сигарет», – додав він .

Проте професор Чапман відкинув ці аргументи. «Вони мають на увазі, що багато курців захочуть порушувати закон», – пише він у своїй статті.

«Ліцензію буде отримати легко, і навряд чи багато курців захочуть купувати тютюнові продукти нелегально у злочинців», – додав він.

Постраждають бідні?

Професор Коллін вважає, що від уведення таких ліцензій найбільше постраждають соціально незахищені верстви населення.

«Інші заходи обмежити куріння, в основному за допомогою високих податків, уже вдарили по біднякам. У самій ідеї запровадження ліцензії міститься засудження звичок бідних», – пише він.

Професор Чапман наполягає, що додаткові витрати на ліцензію і заходи, що заохочують курців кинути курити, навпаки допоможуть бідним людям.

У статті він пише, що введення ліцензії на куріння стане ще одним нагадуванням нинішнім і потенційним курцям, що тютюн – це «не простий товар».

«Тютюнові вироби будуть сприйматися як товар, що вимагає особливого регулювання. А це змусить курців замислитися над тим, чому влада вживає такі виняткові заходи», – йдеться в його статті.

Введення ліцензії підірве думку про те, що куріння – лише одна з багатьох небезпек в «джунглях життя», вважає Чапман.

Міністерство охорони здоров'я Австралії повідомило, що не планує вводити ліцензію на купівлю тютюнових виробів.

Джерело: ВВС News

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
minthillnchomesforsale
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду