Чому молодь починає курити?

00:00,
2 Травня 2012
1503

Чому молодь починає курити?

00:00,
2 Травня 2012
1503
Чому молодь починає курити?
Більшість людей починає курити в молоді роки. І тютюнові компанії намагаються усіма доступними способами привернути увагу підлітків та молоді. Адже чим більший попит, тим більша пропозиція. Тому, аби не стати жертвою куріння, молоді необхідно знати всі необхідні факти про тютюнову залежність та її наслідки. 

Для початку наведемо декілька фактів:

♦  Щодня близько 90 тис. молодих людей починають курити.

♦ Кількість курців почала збільшуватися у 1990-ті, але після 2000 року поступово зменшується.

♦  В середньому чоловіки курять більше, ніж жінки.

♦  Молодь в середньому робить більше спроб кинути курити, ніж дорослі.

Але чому молоді люди починають курити? За даними дослідження, що було проведено в Канаді, більшість з них пояснюють це такими причинами:

♦  «Мої друзі курять»;

♦  «Мені просто хотілося спробувати»;

♦  «Мені здалося, що це круто»;

♦  «Мої батьки курять».

Вчені стверджують, що найголовнішою причиною є вплив оточення. Так, близько 70% підлітків зазначають, що почали курити через друзів, які подавали їм поганий приклад.

Однак, незважаючи на це, тютюнові компанії все одно намагаються залучити до куріння все більше молоді, пропагуючи його в кіно, рекламі та ЗМІ. Вони розуміють, що кількість курців щоденно зменшується – вони просто помирають. Відповідно, тютюнові компанії просто змушені йти на все, щоб змусити споживачів купляти їхню продукцію.

Значна популяризація сигарет відбувається за допомогою ЗМІ. Підлітки бачать, як герої їхніх улюблених фільмів та телепередач курять, та прагнуть наслідувати їх. За даними ще одного канадського дослідження, ті підлітки, котрим подобалися герої, що курять, в більшості випадків мають позитивне ставлення до куріння взагалі.  

І тютюнові компанії знають про це. Вони витрачають шалені гроші на рекламу своєї продукції в газетних та журнальних публікаціях, телепрограмах та кінострічках.  Мовою рекламістів такий прийом наховається продактплейсментом.

Ще одним важелем впливу є реклама, що адресована підліткам. Зазвичай перед тим, як створювати рекламу якогось з продуктів, компанія довго вивчає його потенційну аудиторію, досліджує, що саме вони прагнуть почути та побачити.

Для підтвердження своїх слів наводимо декілька прикладів тактичних прийомів тютюнових компаній, що спрямовані на молодь:

♦  Популяризація куріння в мультиплікаційних фільмах;

♦  Виготовлення речей з символікою марок сигарет;

♦  Перекладання вини за куріння на саму молодь, яка нібито має вибір, курити їй чи ні;

♦ Створення позитивного «крутого» образу навколо куріння, яке, нібито, допомагає здаватися дорослішим та розумнішим;

♦  Позиціонування куріння як прерогативи дорослих, до якої цілком природно прагнутиме молодь.

Але молодь не повинна піддаватися цьому впливові. Аура позитивності куріння є доволі крихкою, їй важко встояти перед аргументами про шкоду, яке воно завдає людському організмові. Тож потрібно лише думати своєю головою.  

За матеріалами The Lung Association  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tobacco-news.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду