Експерти з восьми країн обговорили в Києві доцільність підвищення акцизу на тютюн

00:00,
27 Вересня 2013
457

Експерти з восьми країн обговорили в Києві доцільність підвищення акцизу на тютюн

00:00,
27 Вересня 2013
457
Експерти з восьми країн обговорили в Києві доцільність підвищення акцизу на тютюн
Обговорення політики євразійського регіону щодо оподаткування тютюнових виробів тривали протягом двох днів і були презентовані громадськості 26 вересня. 

Впродовж 23-26 вересня експерти Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, представники міжнародних організацій, міністерств охорони здоров’я, фінансів та митних служб із 8 країн обговорювали у Києві політику євразійського регіону щодо оподаткування тютюнових виробів в контексті їх впливу на здоров’я людей та економічні показники країн Євразії.

«Наша мета – здоров’я цього і наступного поколінь. Доведено, що для зменшення рівня вживання тютюнових виробів потрібно використовувати весь можливий комплекс інструментів: медичних, економічних та податкових. Впевнений, що напрацювання «київського» засідання групи міжнародних експертів будуть корисними для всіх євразійських країн-учасниць у боротьбі з тютюном!», – зазначив Микола Проданчук, директор Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя.

ВООЗ постійно консультує країни Євразії щодо способів гармонізації податкової політики  по тютюновим виробам – з урахуванням економічної та соціальної ситуації регіону.

«За нашими оцінками, і країни Митного Союзу, і Україна «більш ніж здатні» до швидкого і помітного підвищення акцизів на тютюн, аж до ставки 90 євро за 1000 шт. до 2020 року. Головне, що така динаміка не зруйнує економіку країни та не призведе до збільшення контрабанди, оскільки податкові ставки та ціни на сигарети в регіоні все одно залишатимуться нижчими, у порівнянні, наприклад, з європейськими. В той же час, бюджети країн будуть отримувати додаткові надходження, а зменшення споживання тютюнових виробів врятує мільйони людей від передчасної смерті від хвороб, пов’язаних з курінням», –  відзначила Айда Юреклі, Головний економіст Бюро ВООЗ.

Представник ВООЗ також висловила стурбованість, що в країнах Євразії смертність від хвороб, спричинених вживанням тютюну, вже досягла позначки 500 000 дорослих курців щорічно і цей показник продовжує зростати. На її думку, «утримання низьких податкових ставок на тютюн або недостатнє їх підвищення негативно впливає на світову економіку та систему охорони здоров’я, адже політика оподаткування тютюнових виробів кожної окремої країни впливає на ситуацію в євразійському регіоні, в ЄС, зрештою -  усьому світі».

«Україна взяла курс на повноцінне членство у Євросоюзі, тому ми просто зобов’язані будемо виконати вимоги ЄС та значно підвищити акцизні ставки на тютюн з 20 до 90 євро за 1000 шт. Є позитивний досвід 8-ми східноєвропейських країн, що приєднались до євроспільноти у 2004 році: вони суттєво підвищили тютюнові акцизи і отримали в 2 рази більше податкових надходжень до бюджету. При цьому не відбулось активізації нелегальної торгівлі, а загальна кількість курців значно знизилась. Показово, що за останні 5 років Росія щорічно підвищувала акцизні ставки не менш ніж на 40% - і теж без жодних негативних економічних наслідків», - зауважив Костянтин Красовський, керівник відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Нагадуємо, робоча група ВООЗ з питань оподаткування тютюнових виробів між державами - країнами Євразії була створена у листопаді 2012 року. Її перше засідання відбулося в Анкарі у червні 2013 року. 

Джерело: За матеріалами прес-служби ГО «Життя»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ibisworld.com.au
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду