Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 травня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 травня 2024 року — резюме

17:00,
13 Травня 2024
1059

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 травня 2024 року — резюме

17:00,
13 Травня 2024
1059
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 травня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 травня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Першого каналу Суспільного, «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями, інколи замість гостей були фільми.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинними випусками новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15–20-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск, який тривав 1 годину 15 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися короткими (10- й 15-хвилинними) випусками новин. Новин «посередині» години, як це в ранковому слоті роблять інші канали, не було.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для денного слота: ефірні години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися умовно гостьовими студіями (умовно — бо гостей на «Інтері» стає дедалі менше, а гостьові студії дедалі більше заповнюють усілякими оглядовими сюжетами).

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

3 травня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ було 3 фронтові репортажі — з Лиманського напрямку, з-під Часового Яру та з-під Торецька. Було пряме ввімкнення з Костянтинівки. Зведення Генштабу в новинах давав речник Дмитро Лиховій. У розмовній студії говорили з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним. На каналі «Рада» був репортажний сюжет про бойову роботу аеророзвідників 93-ї окремої мехбригади під Часовим Яром. Про ситуацію на фронті говорили з речником Сил оборони Півдня Дмитром Плетенчуком і з воєнним експертом Михайлом Самусем. В ефірі каналу «1+1» цього дня не було фронтових репортажів. У гостьових студіях ситуацію на фронті обговорювали з офіцером 12-ї бригади «Азов» Іллею Самойленком і з воєнним експертом Олександром Мусієнком.

Бомбардування Харкова ворожими КАБами. Подія сталася під час ефірного блоку каналу «Рада», але редакція відбулася лише короткими повідомленнями. Ні актуальних гостей не залучили, ні тим більш не зробили прямих ввімкнень із Харкова. Хоча часу для цього було вдосталь. В ефірі каналу «1+1» робили пряме ввімкнення з Харкова і репортажний сюжет. У гостьовій студії подію не обговорювали.

4 травня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі Першого каналу Суспільного в новинах були лише короткі повідомлення. У гостьових студіях говорили з речником командування Сил оборони Півдня Дмитром Плетенчуком і з воєнним оглядачем Василем Пехньом. В ефірі каналу «Інтер» був репортаж із Часового Яру й оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. З гостями поточні події на фронті не обговорювали. У новинах каналу «Ми — Україна» були лише короткі повідомлення. У студії події на фронті обговорювали з командиром взводу розвідки бригади «Рубіж» Максимом Матвійчуком, військовослужбовцем 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Станіславом і воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Ворожі обстріли Харкова. В ефірі Першого каналу Суспільного робили пряме ввімкнення з Харкова. У гостьовій студії кілька разів анонсували розмову з харківським міським головою Ігорем Тереховим, але зрештою ця розмова так і не відбулася. В ефірі «Інтера» було пряме ввімкнення з Харкова лише з інформацією про повітряну тривогу й вибухи, згодом до теми не поверталися та з гостями в студії її не обговорювали. В новинах каналу «Ми — Україна» були лише короткі повідомлення. У студії обговорювали наслідки із заступником голови Харківської ОВА Євгеном Івановим.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 7 репортажних сюжетів і пряме ввімкнення. У розмовній студії побувало 6 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу снайперів НГУ на Лиманському напрямку, про бої операторів безпілотників батальйону «Ахіллес» під Часовим Яром, про бої 24-ї бригади під Торецьком, про відновлення на Харківщині мостів, зруйнованих у 2022 році, про інтелектуальні змагання поранених бійців у центрі реабілітації у Дніпрі, про демобілізацію строковиків-прикордонників у Луцьку та про акцію з вимогою не закривати Черкаський професійний ліцей. Пряме ввімкнення було про ситуацію на фронті під Часовим Яром і під Авдіївкою.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: один репортажний сюжет і 2 прямі ввімкнення (ще одне ввімкнення було неподієвим). У студії говорили з 6 ньюзмейкерами. Репортажний сюжет був про бойову роботу аеророзвідників 93-ї окремої мехбригади під Часовим Яром. Прямі ввімкнення — про ліквідацію наслідків ракетного удару по Одесі та про зміну комендантської години у Кропивницькому на Великдень.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення. В гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про наслідки бомбардування Харкова КАБами, про наслідки влучання авіабомби в Дергачах, про поховання у братній могилі у Чернівцях військових, про завершення благодійного велопробігу з Таллінна до Києва депутата естонського парламенту, про життя людей під обстрілами у прикордонні Чернігівщини. Прямі ввімкнення були про наслідки бомбардування ворогом Харкова КАБами та про відімкнення електрики в Харкові.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 2 репортажні сюжети та 4 прямі ввімкнення. У гостях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки ворожої атаки по Кіровоградщині та про життя людей у прикордонних селах Сумщини під обстрілами. Прямі ввімкнення були про наслідки падіння уламків збитого безпілотника в Харкові, про благодійний забіг у Дніпрі на підтримку військовополонених (два) і про піший марафон ветерана зі збором грошей на дрони для фронту.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети та 4 прямі ввімкнення. У студії побувало 2 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про бої 67-ї бригади під Часовим Яром, про напад ромів на ТЦК на Закарпатті та про прифронтове Гуляйполе. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини, про наслідки нічних обстрілів на Запоріжжі, про наслідки нічних атак ворога по Харківщині та про святкування Дня Європи у Брюсселі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: один репортажний сюжет і 2 прямі ввімкнення. У гостях побувало 4 ньюзмейкери. Сюжет був про посівну на Дніпропетровщині, обидва прямі ввімкнення про освячення великодніх кошиків біля Михайлівського золотоверхого собору.

Гостьові студії

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ побувало загалом 11 гостей: 5 ньюзмейкерів, 3 речники, 2 експерти й одна учасниця подій. З головою Куп’янської РВА Андрієм Канашевичем говорили про наслідки ворожих обстрілів прифронтових населених пунктів району. З головою Комітету ВР із питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про завершення декларування доходів громадянами. Зі священнослужителем ПЦУ Георгієм Коваленком говорили про Великдень. Із заступником міністра економіки Тарасом Качкою говорили про зростання українського експорту. З міністром Кабінету Міністрів Олегом Немчіновим говорили про зміни в роботі уряду. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту і в повітряному просторі, заворушення в Грузії через закон про іноагентів, використання ворогами хімічної зброї проти українських військових, інклюзивні табори відпочинку для дітей та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 15 людей: 6 ньюзмейкерів, 4 речники, 2 експерти та 3 учасники подій. З народними депутатками Євгенією Кравчук і Оленою Шуляк говорили про майбутній Саміт миру у Швейцарії. З нардепом Віталієм Безгіним говорили про аварійний стан станції метро «Поштова площа» в Києві. З нардепом Олексієм Леоновим говорили про посилення протиповітряного захисту Одеси та портової інфраструктури. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про ситуацію в області. З головою Київської МВА Сергієм Попком говорили про посилені заходи безпеки в столиці до Великодня. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, маневри російського флоту, ліквідацію наслідків останньої ракетної атаки ворога по Одесі, принципи бронювання держслужбовців від мобілізації, наративи ворожої пропаганди на релігійну тематику напередодні Великодня, можливості ворога наступати на Харків і Суми та інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 7 людей: 2 ньюзмейкери, 2 експерти та 2 учасники подій. З посолкою ЄС в Україні Катаріною Матерновою говорили про еволюцію ЄС у ставленні до російсько-української війни та про рух України до ЄС. Із заступником міністра розвитку громад, територій і інфраструктури Сергієм Деркачем говорили про ситуацію на прикордонних пунктах. З іншими гостями обговорювали події на фронті, заяви Великої Британії про використання Україною ракет по російській території, виживання української економіки у воєнний час, бронювання людей для виробництва й бізнесів та інші теми.

У гостях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 19 людей: 6 ньюзмейкерів, 2 речники, 7 експертів, журналіст і 3 учасники подій. З заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про новий порядок надання урядових грантів на виробництво дронів для ЗСУ. З головою Держагентства з розвитку туризму Мар’яною Олеськів говорили про зростання податків із туризму у 2023 році. З директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко говорили про Національний мультипредметний тест цього року. З народними депутатами Микитою Потураєвим і Миколою Княжицьким говорили про законопроєкт щодо заборони діяльності проросійських церков. З керівницею департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксаною Сухоруковою говорили про новий порядок визначення придатності до служби в ЗСУ. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, нічну атаку «шахедами» по Україні, збільшення пенсій за перепрацьовані роки, соціологію щодо ставлення українців до війни, можливість введення на територію України французьких військових, зменшення прямої фінансової допомоги бюджету України в майбутньому, прогнози щодо майбутнього візиту Сі Цзіньпіна до Європи, релігійні та народні традиції святкування Великодня, участь України у «Євробаченні» та інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 6 гостей: по два ньюзмейкери, експерти й учасники подій. З першим заступником голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення Валентином Ковалем говорили про можливості та плани регуляції телеграму в Україні. Із заступником постійного представника президента в АР Крим Денисом Чистіковим говорили про останні переслідування окупантами кримських татар. З іншими гостями обговорювали дозвіл Великої Британії використовувати її зброю по території Росії, дієвість санкцій проти Росії, майбутню поїздку Цзіньпіна до Європи, розблокування поляками українського кордону, можливі плани наступу ворога, 10-ліття «Азову» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 4 ньюзмейкери, по одному речнику, раднику, експерту, журналісту і 3 учасники подій. Із заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про підготовку Саміту миру в Швейцарії. З народним депутатом Олексієм Леоновим говорили про співпрацю України з Румунією. Із заступником голови Харківської ОВА Євгеном Івановим говорили про наслідки ворожого удару КАБом по Харкову. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про наслідки весняних ударів ворога по енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, наслідки російського нічного удару по Одесі, оголошення Росією в розшук президента Зеленського, можливий напад Росії на країни НАТО, ресурси ворожого війська для війни на виснаження й інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представників фракції «Слуга народу» запрошували в ефір 10 разів (Данило Гетманцев на ICTV та СТБ, Євгенія Кравчук, Віталій Безгін, Олена Шуляк, Олексій Леонов і Галина Янченко на «Раді», Микита Потураєв на Першому каналі Суспільного, Арсеній Пушкаренко, Олексій Леонов і Марія Мезенцева на каналі «Ми — Україна»). І був в ефірі один представник фракції «Європейська солідарність» (Микола Княжицький на Першому каналі Суспільного). Представників інших фракцій у ці два дні в телемарафоні не було. На каналах «1+1» і «Інтер» народних депутатів у ці дні не запрошували. На каналі «Рада» в бюлетені «Парламентський тиждень» слово синхронами надавали 3 представникам «Слуги народу», також було 4 синхрони формально позафракційних спікера Стефанчука і його першого заступника Олександра Корнієнка, 2 рази надали слово представникам «Голосу» і по одному разу представникам фракції «Батьківщина» і депгруп «За майбутнє» і «Довіра».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 290 разів протягом чотирьох годин ефіру. Це по 72,5 порушення на годину ефіру в середньому, або ж більш як по порушенню щохвилини. Чимало, хоча й відчутно менше, ніж було в попередніх кварталах зазвичай. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 176 разів. Майже все це були журналістські оцінки в новинах. Стандарт достовірності було порушено 76 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 33 рази порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності картинки й тексту за кадром. Крім того, тричі порушили стандарт повноти інформації та двічі — стандарт доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 229 разів протягом чотирьох годин ефіру (це в середньому більш як по 57 порушень на годину або ж майже по порушенню щохвилини). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 121 раз. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій, утім і ведучі гостьових студій порушували стандарт дуже багато, не авторизуючи власних міркувань. Стандарт достовірності було порушено 49 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 30 разів порушували стандарт повноти інформації, майже все це була повна відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Стандарт точності порушували 24 рази. Майже всі ці порушення були невідповідностями картинки й тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, було 4 порушення стандарту доступності подачі інформації й одне грубе порушення стандарту балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 315 разів, це майже по 79 порушень на годину ефіру в середньому або ж недалеко від 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 195 разів, майже все це були суб’єктивні думки (переважно оцінки) журналістів у новинах. 74 рази порушували стандарт достовірності, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 31 раз, переважно невідповідним поєднанням картинки й тексту. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 7 разів — стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували рекордно мало — 47 разів. Це менш як по 12 порушень на годину. Стандарт відокремлення фактів від думок було порушено 27 разів, усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено лише 15 разів, найбільше було інформації та відео з телеграм-каналів. Крім того, 4 рази порушили стандарт точності невідповідностями між картинкою і текстом, ще було одне порушення стандарту повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Цього дня редакція «Інтера» встановила «персональний рекорд» за кількістю порушень усіх стандартів — 508 порушень за чотири години ефіру. Це по 127 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по 2 порушення на хвилину. Основу цього «рекорду» склали порушення стандарту відокремлення фактів від думок — було 367 порушень. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 98 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 24 рази порушували стандарт точності. Більшістю з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах, БЗ, прямих ввімкненнях. Крім того, 13 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та 6 разів — стандарт повноти інформації.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 375 разів. Це майже по 94 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 249 разів. Переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 61 раз. Майже третину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 33 порушень стандарту повноти переважну більшість становила повна відсутність інтершуму на відео. Стандарт точності порушували 25 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності між картинкою й текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 6 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та одного разу порушили стандарт оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

3 травня

Росія попри санкції імпортує компоненти для своїх винищувачів із 22 країн.

НБУ заборонив ломбардам приймати як заставу дрони й тепловізори.

Міністр закордонних справ Великої Британії висловився проти того, «щоб солдати НАТО вбивали російських військових» (повідомили лише наступного дня в блоці Першого каналу Суспільного).

Судитимуть депутатів Київради, які ухилилися від військової служби.

В Офісі президента вдруге відхилили петицію про розблокування іноземної зброї для бригади «Азов».

Politico: Байден у передвиборчий період планує зменшити увагу до України.

4 травня

Росіяни вдарили по Дружківці, є загиблий і поранені.

У Росії (крім Зеленського і Павлюка, про що повідомляли на «Ми — Україна») оголосили в розшук і Порошенка.

Міноборони запустило онлайн-калькулятор виплат військовим.

Нові системи Patriot надійдуть в Україну не раніше кінця червня, — NYT.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв піару — підкреслена згадка про засновників реабілітаційних центрів Віктора й Олени Пінчуків.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 7 проявів політичного піару. Чотири рази показали «паркет» про нагородження президентом Володимиром Зеленським військових, двічі — «паркет» про участь віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк у форумі в Баку. Проявом політичного піару також була вкрай незбалансована розмова з нардепом Безгіним, який різко критикував КМДА.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 4 прояви політичного піару. Були класичні «паркетні» матеріали про робочу поїздку президента Володимира Зеленського на Хмельниччину та про участь у форумі в Баку віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк (двічі). Був відверто схвальний сюжет про досягнення «Нафтогазу України».

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня був один прояв політичного піару — класичний «паркетний» звіт про робочу поїздку т.в.о. Ростислава Карандєєва до Запоріжжя.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — «паркетний» матеріал про зустріч президента Зеленського з Кемероном, яка направду сталася за дві доби до ефіру.

У проаналізованих ефірах Першого каналу Суспільного, проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованих ефірах усіх інших каналів російських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Скриншот відео: «ТСН» /  ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду