«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 7 березня

«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 7 березня

23:07,
7 Березня 2022
3502

«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 7 березня

23:07,
7 Березня 2022
3502
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 7 березня
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 7 березня
Невдале перевдягання в Чорнобилі, фантазії Шарія, загрозливі мапи та вигадка про Зеленського, якого начебто збирається вбити Захід.

Поки російські війська намагаються нас знищити фізично, а російські фейки – спрямовані на нашу психіку, моральний стан, намагаються пригнічувати наш спротив. Знати фейки в обличчя — бути озброєними у інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» щодня фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а від учора — розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Випуски — щодня о 19:50. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії — тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте.

Фейк. В Україні не воюють строковики та курсанти з Росії

Президент Росії Володимир Путін та інші російські посадовці не раз заявляли, що у війні проти України беруть участь нібито лише професійні військові: офіцери та контрактники. Проте це — брехня. Як пише StopFake, є низка доказів, що Росія використовує солдатів-строковиків у війні з Україною. Зокрема це підтверджують і в самій Росії: членкиня Ради Федерації Людмила Нарусова у п’ятницю, 4 березня, повідомила під час засідання палати про значні втрати саме серед солдат-строковиків. Також перед початком повномасштабного вторгнення в Україну видання «Агентство» з посиланням на російський Комітет солдатських матерів повідомило, що в комітеті отримали десятки дзвінків від батьків, які скаржились, що їх синів-строковиків терміново відправили до українського кордону та видали бронежилети і бойову зброю.  Участь російських строковиків у війні з Україною підтверджують і у Генеральному штабі української армії. 

Фейк. Українські військові ігнорують зелений коридор в Ірпені та беруть там у заручники цивільних
Пропагандисти у мережі поширюють інформацію, що українські військові буцімто зірвали евакуацію в Ірпені та взяли в заручники кількох власних громадян. У такий спосіб російська пропаганда прагне очорнити та дискредитувати українську армію. Насправді російські військові почали атакувати Ірпінь на Київщині в перші дні вторгнення Росії в Україну. Загарбники тиждень не дозволяли евакуювати цивільне населення, постійно обстрілюючи місто. 5 березня українські військові та влада змогли домовитися про створення «зеленого коридору» для порятунку людей, повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин. Проте агресор навмисно підірвав залізницю на підході до міста – у результаті два вагони евакуаційного поїзда зійшли з рейок.  

Група телеграм-каналів, що адмініструються спецслужбами Росії, продовжують дискредитувати нашу територіальну оборону

Анонімні дописувачі стверджують, що під виглядом територіальної оборони нібито маскуються мародери, які «чистять» квартири та не залишають свідків. Мовляв, тому про це ніхто не може розказати. Одразу постає питання: якщо свідків нема і ніхто не може розповісти, звідки про це знають анонімні телеграм-канали?

Російські пропагандисти наводять приклади, коли, мовляв, територіальна оборона перевищує повноваження — затримує, обшукує та негуманно поводить себе з цивільними без причини. Жодних доказів вони не дають, проте невпинно повторюють, що тероборона — «зловмисники», якими видали зброю. Очевидно, це робиться, аби підірвати довіру українців до наших воїнів та всіх, хто під українським прапором бореться за нашу незалежність. 

Невдалий фейк: окупанти планували зробити фейкову «новину» про надання гуманітарки персоналу в Чорнобильській зоні відчуження, але трохи облажалися.

Як повідомляє пресслужба НАЕК «Енергоатом», загарбники завезли гуманітарну допомогу в зону ЧАЕС для створення «картинки для ЗМІ». Персонал ЧАЕС категорично відмовився від такої «допомоги» та загарбники вирішили переодягнути своїх військових у форму концерну Novarka — міжнародної компанії, що облаштовувала Новий безпечний конфайнмент над четвертим енергоблоком — та зняли сюжет. Пресслужба зазначає, що персонал Novarka завершив свою роботу у зоні відчуження ще у вересні 2020 року — тобто півтора року тому. 

Маніпуляції навколо карт бойових дій: що насправді контролює Росія?

Напевне, ви бачили в інтернеті карти, де червоним кольором заштрихована зона окупації — мало не вся Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська, Херсонська, Донецька, Луганська області. Це маніпулятивні карти, які покликані посіяти паніку серед нас, громадян України.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє: окупанти не контролюють території — вони тимчасово контролюють дороги і деякі населені пункти, передає Держспецзв’язку.

Також ми з інформаційних повідомлень та репортажів знаємо, що в тилах у ворожої армії все зовсім погано з контролем: щойно голова колони просувається вперед по дорозі, то дуже погано контролює уже пройдені території. 

Меседж. Пропагандисти стверджують, що вбити Володимира Зеленського намагається «Захід», а не Росія

Тут вони знову дістають наратив про «зовнішнє управління», щоб нагадати, що Україна є пішаком колективного Заходу. Вони використовують різноманітні метафори й порівняння. Зокрема, говорять про події в Україні як про серіал, де сценаристи — з Голівуду. Головний герой — Володимир Зеленський — може під кінець серіалу легко стати антигероєм чи загадково померти. 

Фейк. Щоб залишатися на зв’язку треба відправити смс на 5010 та підключитися до акції спілкування безкоштовно
Управління СБУ у Вінницькій області попередило про новий фейк, яких розсилають на мобільні телефони. «У всіх, в кого закінчилися кошти на мобільному телефоні і немає змоги поповнити номер телефону, відправляєте смс на номер 5010 з любим текстом, автоматично підключається акція спілкування безкоштовно. Прохання поширити дану інформацію», — йдеться в повідомленні. У СБУ області закликали користуватися лише офіційними джерелами інформації. 

Фейк. Експосол України в США Валерій Чалий виступив за проголошення Україною нейтралітету
Такий фейк у мережі поширюють російські пропагандисти. Проте це — неправда, яку вже спростували фактчекери зі StopFake. «Посол України в США (2015—2019) Валерій Чалий не робив жодних заяв щодо необхідності проголошення Україною нейтрального статусу. Навпаки, Чалий наголосив, що у Конституції України чітко прописані інтеграційні прагнення країни», — йдеться у повідомленні. 

Маніпуляція. Західні країни відмовляються від санкцій щодо Росії та не хочуть давати Україні статус країни-кандидата в ЄС
У телеграм-каналах, що адмініструються службами Росії, масово поширюється меседж, що західні держави поступово відмовлятимуться від санкцій, які запровадили щодо Росії через напад на Україну. Зокрема, канал «Сплетница» пише, що поки НАТО «отказывается предоставлять вооружение и закрывать небо над Украиной, запад не хочет давать даже статус кандидата в ЕС, вот все что нужно знать о поддержке Европы!». Схожий меседж є і про Велику Британію.
Наразі офіційних підстав говорити, що західні країни відмовляються допомагати Україні й масово скасовують санкції, немає. Такий меседж вигідний пропагандистам, щоби створити враження, ніби «все пропало». 

Маніпуляція. Канал Шарія заблокувала влада України, тому що вона бореться за рейтинги та популярність
Такі меседжі поширюють телеграм-канали, які адмініструються спецслужбами Росії. Зокрема, телеграм-канал «Картель» пише, що влада «заздрила ініціативі Шарія, допомозі людям, яку він організував одразу, коли влада цього не робила». Насправді канал пропагандиста Анатолія Шарія заблокував в Україні відеохостинг YouTube. У повідомленні хостингу йдеться, що контент на каналі Шарія недоступний через скарги на протизаконність. Раніше корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінки пропагандиста. Хто такий Анатолій Шарій читайте за посиланням. 

Фейк. Ентоні Блінкен під час візиту до Литви заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна «перемолоти» її
Центр протидії дезінформації при РНБО заявляє, що це свідома дезінформація в межах інформаційної війни проти України.  «Насправді Державний секретар США Ентоні Блінкен 6 березня в інтерв’ю CNN сказав, що розв’язана кремлівським лідером війна проти України приречена на поразку, і навіть попри отримання контролю над деякими українськими містами Путіну судилося програти через мужність і жорсткий опір українців», — йдеться у повідомленні. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній перевіреній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.   І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки. Всі ми — читачі «Детектора медіа», слухачі «Українського радіо» — тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду