«Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». Як у проросійських телеграм-каналах маніпулюють спробою наступу росіян на Харківщині

«Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». Як у проросійських телеграм-каналах маніпулюють спробою наступу росіян на Харківщині

10:00,
17 Травня 2024
5204

«Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». Як у проросійських телеграм-каналах маніпулюють спробою наступу росіян на Харківщині

10:00,
17 Травня 2024
5204
«Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». Як у проросійських телеграм-каналах маніпулюють спробою наступу росіян на Харківщині
«Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». Як у проросійських телеграм-каналах маніпулюють спробою наступу росіян на Харківщині
У кремлеграмі щодня придумують нове повідомлення, щоби псувати нерви тим, хто стежить за спробами вторгнення росіян у десять прикордонних населених пунктів на Харківщині.

In English

10 травня 2024 року в Міністерстві оборони України повідомили про спробу прориву росіянами кордону на Харківщині. Того ж дня ввечері у Генеральному штабі Збройних сил України поінформували:

«На Слобожанському напрямку ворог здійснив 5 атак у районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище Харківської області. Завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Глибоке, Лук’янці, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча, Липці, Слобожанське, Сосновий Бір, Українське Харківської області».

Відтоді більшість із цих населених пунктів щодня фігурують у новинах і звітах про бойові дії на Харківщині. 11 травня до переліку населених пунктів Харківщини, у яких чи біля яких тривали бойові дії, додалися села Плетенівка і Стрілеча. Наступного дня: Пильна і Бугруватка, Стариця і Тихе.

За оновленням карти Deepstate Map на ранок 15 травня, на півночі Харківщини біля кордону з Росією росіяни окупували дві ділянки площею близько 133 квадратних кілометри. «Сіра зона» між окупованими ділянками та неокупованою територією становить ще близько 56 квадратних кілометрів. Найбільша глибина проникнення росіян через кордон становить близько 7 кілометрів.

Хоча окупована після 10 травня площа і співмірна з площами деяких українських міст, не варто забувати, що росіяни окупували прикордонну зону, де проживало кілька тисяч людей. Наприклад, у Вовчанську, єдиному місті, яке на цьому напрямку намагаються окупувати росіяни, жило понад 6 тисяч осіб. Із яких на 13 травня евакуювали 5900. А 15 травня залишалось евакуювати ще 300 осіб. До того ж евакуація відбувається і з населених пунктів, розташованих ще за сім кілометрів від лінії зіткнення. І навіть якщо росіяни туди просунуться, є надія, що від цього постраждають якнайменше цивільних.

Ми проаналізували 266 публікацій у 25 телеграм-каналах, дані про які надала компанія LetsData. Запит містив назви населених пунктів Харківщини, про які згадували у звітах Генерального штабу ЗСУ від 5 до 14 травня. І розповідаємо, як у проросійських телеграм-каналах маніпулювали загрозами бойових дій на кордоні Харківської області з Росією до та після вторгнення росіян.

«До наступу залишилось…». Харківщина у проросійських телеграм-каналах до 10 травня

Від 5 до 9 травня у проросійських телеграм-каналах, які ми аналізували, було десять повідомлень зі згадками Харківщини та населених пунктів, які згодом стали темами новин. 5 травня там розповідали про масштаби руйнувань енергетичної інфраструктури області після чергових російських обстрілів. Шостого травня — про будівництво укріплень у прифронтових областях.

«Добре все тільки на папері, насправді все зводиться до розпилу бюджетних коштів афілійованими з Банковою компаніями… Соцмережі переповнені роликами українських військових, які розповідають, що їм доводиться воювати чи не в чистому полі, тож доводиться відступати у щільну забудову під натиском ворога, щоби була хоч якась опора при обороні», — написали у проросійському телеграм-каналі з майже 127 тисячами підписників.

Далі у проросійських телеграм-каналах поширювали повідомлення про жертв нових обстрілів Харкова. І прогнозували наступ росіян на Харківщину. 8 і 9 травня у проросійських телеграм-каналах розповідали, що росіяни стягують війська до кордонів поблизу Харківської та Сумської областей. Мовляв, там можливий російський наступ. На підтвердження цього цитували голову Харківської ОВА Олега Синєгубова, командувача Сухопутними військами України Олександра Павлюка та заступника начальника Головного управління розвідки Вадима Скібіцького. Як дату, коли це може статись, автори постів у телеграмі наводили середину травня.

Харківщина у проросійських телеграм-каналах після 10 травня

«А тепер будемо вести переговори про мир»

Від 10 травня більшість повідомлень в аналізованих телеграм-каналах стосувались обговорення, які населені пункти окупували росіяни. А також обговорювали мету їхнього наступу.

10 травня найчастішим було повідомлення, що «ЗС РФ прагнуть відкинути ЗСУ на 10 км від кордону та створити буферну зону в Харківській області». Як на джерело інформації у проросійських телеграм-каналах посилалися на Reuters.

У телеграм-каналі на 28 тисяч підписників поширили виступ Володимира Зеленського про стан справ на Харківщині: «Володимир Зеленський заявив про нову хвилю наступу російської армії… Вигляд у нього паршивий. Обличчя готове до капітуляції».

Це було не єдине повідомлення про примус України до миру через наступ. 7 травня глава Чечні Рамзан Кадиров сказав, що Росія за травень повинна «забирати найближчу територію — обов’язково Одесу та Харків — потім змусити Зеленського підписати необхідні папери». Його слова поширив, зокрема, телеграм-канал із 236 тисячами підписників.

А 15 травня у проросійських телеграм-каналах поширювали цитату російського президента Володимира Путіна з інтерв’ю китайському інформагентству Сіньхуа.

«Ми хочемо всеосяжного, стійкого та справедливого врегулювання цього конфлікту мирними засобами. І відкриті до діалогу щодо України, але це мають бути переговори, що враховують інтереси всіх залучених у цей конфлікт країн, зокрема й наші інтереси», — казав Путін, намагаючись вкотре подати Росію жертвою «ворожого» Заходу.

«Україна спокушає росіян атакувати»

11 травня телеграм-канал на мільйон підписників поширив чутку, яку принесли його «джерела», що Україна може «спокусити росіян на цьому не зупинятися, якщо побачать, що Зеленський не відправив резерви на зупинку прориву в Харківському та Сумському напрямку».

Цього ж дня в цьому ж телеграм-каналі повідомили, що підготовка українських військових до наступу росіян нашкодила ЗСУ. Мовляв, стягуючи свої війська, «росіяни малою силою змусили ЗСУ розкрити всі свої підготовлені карти, і за допомогою дронів і високоточних ракет знищили десятки одиниць важкої техніки ЗСУ».

При цьому у проросійських телеграм-каналах пропускають згадати, що наступ для росіян не є легким. І це підтверджують як площі, які вони захопили, так і кадри знищеної техніки росіян.

«У поганих укріпленнях винні “попередники” і “слуги народу”»

Від 12 травня автори постів у проросійських телеграм-каналах взялися за просування ідеї, що в наступі росіян на Харківщині винні українські політики, які не подбали про нагляд за тим, як витрачаються гроші на спорудження оборонних укріплень на Харківщині.

«Другий наступ на Харків за 2,5 року війни. Яценюк ще жодного разу так і не сів. Стіна також так і не з’явилася. Але витрачено 2,7 млрд грн. І про готовність цієї “стіни” відзвітували вже за нинішньої влади за місяць до війни», — повідомили у телеграм-каналі із 6,5 тисячі підписників.

Проєкт «Стіна», ще відомий як «Європейський вал» — ініціатива спорудження оборонних укріплень на кордоні з Росією та вздовж лінії розмежування на окупованих росіянами українських територіях. Його започаткували у 2014 році. Очікувана вартість проєкту становила 4,1 мільярда гривень. Реальні витрати його втілення сягнули 2,7 мільярда. У липні 2018 року прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у справі про розкрадання коштів на втіленні проєкту. В червні 2019-го скерували матеріали справи до суду зі звинуваченнями щодо чиновників і підрядників у цій ініціативі. Хоча експрем’єра Яценюка і звинувачували у причетності до привласнення коштів, кримінальне переслідування його оминуло. А у квітні 2023 року прессекретарка Яценюка Ольга Лаппо повідомила, що суд визнав формулювання, що «Арсеній Яценюк украв гроші на проєкті “Стіна”», «недостовірним і таким, що порочить честь, гідність і ділову репутацію» політика.

«Стіну Яценюка» у проросійських телеграм-каналах подавали як передісторію до аргументування всіх нових оборонних укріплень, які постали у прикордонні й на прифронтових територіях після 2022 року.

«Як же убого виглядають виправдання відсутності фортифікацій навколо Вовчанська, де вже почалися вуличні бої, місто оточують. Начебто було збудовано, але не так щільно, каже начальник ОВА Тамаз Гамбарашвілі. За два роки так і не звели бетонні укріплення та не встановили міни. Як це називається — навмисне злодійство чи саботаж під час війни?» — коментували в телеграм-каналі на 44 тисячі підписників 13 травня.

«Можливо тому, що багатомільйонні підряди Харківська ОВА зливала на підставні фірми аватарів», — ішлося в іншому телеграм-каналі із 42 тисячами підписників.

У ще одному телеграм-каналі писали, ніби подекуди у прикордонні Харківщини підрядники нічого не будували від березня 2024-го.

Тема оборонних укріплень стала головною, якою автори постів у проросійських телеграм-каналах пояснювали просування росіян на Харківщині. 14 травня у телеграм-каналі з 44 тисячами підписників була історія про «вічне повернення» до стану справ 2022 року: корумпована влада украла гроші, росіяни прорвалися, «перший рубіж оборони не був підготовлений: мінно-вибухові загородження, протитанкові рови та бетонні “зуби дракона” були повністю відсутні».

Олег Синєгубов пояснює відсутність укріплень уздовж частини кордону на Харківщині тим, що їх не могли спорудити через обстріли росіян.

«Далі тільки “відступи на вигідніші позиції” через нові наступи росіян»

14 травня у проросійських телеграм-каналах поширювали слова голови Головного управління розвідки України Кирила Буданова з інтерв’ю NYT, що «наступ у Харківській області триватиме ще три-чотири дні, після чого очікується, що російські війська зроблять потужний ривок у напрямку Сум». Мета — «посіяти паніку» у ще одній області України, як вважають адміністратори чи адміністраторки телеграм-каналів із 25 і 236 тисячами підписників.

У проросійських телеграм-каналах подавали позицію Буданова саме як залякування, без повідомлення, що українські військові збираються робити з наявними та можливими просуваннями росіян у прикордонних областях, які були деокуповані у 2022 році. Про що Буданов, наприклад, сказав: «Зараз наше завдання — стабілізувати лінію зіткнення, а потім спробувати відкинути їх через кордон».

Тим часом проросійські телеграм-канали продовжують розповідати відірвані від поточної ситуації на лінії зіткнення плани просуватися на Куп’янськ чи Харків. У проросійських телеграм-каналах стверджують, що окупація Вовчанська «створює гостру тактичну проблему щодо постачання Куп’янська». Хоча Вовчанськ розташований північніше від Куп’янська кілометрів на сімдесят. Прямої великої дороги між містами немає, ще й шлях просування перетинають водойми.

«Наступ на село Глибоке пов’язаний із планами ЗС Росії просунутися до Харкова для обстрілу угруповання ЗСУ, яке там перебуває, зі ствольної артилерії. Для цієї мети росіяни мають намір захопити село Липці та зміцнити свої позиції там, що дасть змогу скувати основні сили ЗСУ, які перебувають у Харкові», — повідомили у телеграм-каналі з мільйоном підписників.

Тобто повідомлення про просування в бік Харкова у проросійських телеграм-каналах подають як анонс подальших обстрілів міста-мільйонника.

Висновки

Два тижні темами, які ми аналізуємо в рубриці «кремлеграм», стають повідомлення чи дії росіян, де вони погрозами чи силою намагаються домогтися від опонентів поступок. Минулого тижня це були погрози застосування ядерної зброї до держав — членкинь НАТО, які підтримають введення своїх військ в Україну. Погрози ядерною зброєю і підвищення ставок росіяни подають як засіб «остудити “гарячі голови” в західних столицях». Цього тижня росіяни подають погрози окупації нових територій України як «запрошення до діалогу» про мир на умовах Росії. Використання погроз жертвам агресії чи контрагентам росіяни застосовували й раніше. У квітні Центр досліджень «Детектора медіа» проаналізував, що росіяни переважно використовують погрози застосувати силу для примусу поступитись там, де Росії це вигідно.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду