Журналісти довідалися про опікунів хлопця з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова

Журналісти довідалися про опікунів хлопця з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова

11:11,
20 Квітня 2023
3927

Журналісти довідалися про опікунів хлопця з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова

11:11,
20 Квітня 2023
3927
Журналісти довідалися про опікунів хлопця з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова
Журналісти довідалися про опікунів хлопця з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова
Свідчення близьких та знайомих Головні спростовують твердження російських пропагандистів.

Журналістам проєкту «Схеми» редакції «Радіо Свобода»  вдалося з’ясувати, як українського підлітка Пилипа Головню, якого «всиновила» російська омбудсманка з прав дитини Марія Львова-Бєлова, вивозили до РФ, де він мешкав у Маріуполі, а також поговорити з його близькими та знайомими, та співставити все це з заявами російської пропаганди.

Пилип жив у Маріуполі разом із колишнім чоловіком матері Сергієм Головнею та його дружиною Іриною Калаталовою. Рідна мати хлопця Вікторія померла в червні 2017 року, коли йому було 11 років.

Російські пропагандистські медіа стверджували, що опікуни Пилипа «просто викинули йому сумку з речами та документи, сказавши, що тепер кожен сам за себе».

Журналістам «Схем» не вдалося поспілкуватися з опікунами — їхні телефони були відключені або не відповідали. Брат опікуна Віталій повідомив, що теж немає прямого контакту з Сергієм, але дізнавався через знайомих, що прийомні батьки Пилипа залишаються в окупованому Маріуполі.

Віталій Головня повідомив, що опікуни мали нормальні стосунки із хлопцем.

«Стосунки були нормальні, хоча Пилип і сам з характером. Сергій не міг його вигнати, посваритись трохи могли, звісно. Більше того, в нього була дружина Іра, яка до Пилипа ставилася дуже добре», — розповів брат вітчима Пилипа Віталій Головня.

Вчителька хлопця, яка поспілкувалася з журналістами на умовах анонімності, позитивно охарактеризувала опікунів.

«Опікуни добросовісно виконували свої обов’язки і з’являлись на батьківських зборах, приходили до школи у разі необхідності. Пилип завжди був доглянутий, нагодований і добре вдягнений. Зауважень до опікунів у нас не було», — розповіла вчителька.

Також «Схемам» вдалося визначити будинок, де Пилип мешкав разом зі своїми опікунами. Він розташований на вулиці Зелінського, 30.

Голова місцевого ОСББ Дмитро Харчуков повідомив, що його район уперше потрапив під обстріл російських військових 11 березня минулого року. Пізніше один зі снарядів потрапив до будинку, де проживав Пилип із сім'єю.

«Дивлюсь, а наш будинок уже горить», — згадує сам підліток у пропагандистському ролику, знятим російським телеканалом «Царгород».

Журналісти «Схем» зазначили, що пропагандисти не згадали про причини займання багатоповерхівки.

Одна із сусідок родини Людмила розповіла їм, що виїхала з Маріуполя наприкінці квітня 2022 року, коли будинок вже був у напівзруйнованому стані. На той час родини Головні там вже не було. Проте їй невідомо, коли саме та куди вони виїхали.

Російська пропаганда каже, що підліток виїхав у березні, водночас опитані «Схемами» знайомі сім’ї стверджують, що це сталось у квітні.

Співрозмовники «Схем» стверджують, що представники російського МНС вивезли Пилипа Головню до Донецька. У російських пропагандистських сюжетах Пилип також повідомляв, що деякий час жив у Донецьку.

За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, росіяни звозили дітей та вагітних жінок до колишньої обласної лікарні імені Вишневського. Ймовірно, певний час там побував і Пилип Головня.

Документи, які отримали журналісти «Радіо Свобода», свідчать, що до 27 травня 2022 року Пилипа могли утримувати в так званому дитячому соціальному центрі в Донецьку. Звідти його разом зі щонайменше 30 іншими дітьми вивезли в Росію — у пансіонат «Поляни» Одінцовського району Московської області. Саме там його знайшла уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Пилип став 10-ю прийомною дитиною в родині російської омбудсменки. Вже у вересні 2022-го підліток отримав паспорт громадянина РФ — про це російські пропагандисти зняли окремий сюжет.

Як відомо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Зазначимо, за даними державного порталу «Діти війни», депортованими з України на сьогодні вважаються 19390 дітей.

Нагадаємо, Медійна ініціатива за права людини створила мапу місць незаконного утримання українських полонених.

Фото: скріншоти з телеканал 360°, ok.ru, Мариуполь Сейчас / Telegram

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду