Українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя

Українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя

21:04,
29 Серпня 2023
2053

Українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя

21:04,
29 Серпня 2023
2053
Українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя
Українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя
Кіберфахівці встановили раніше невідомі імена причетних до вивезення українських дітей з Маріуполя, а також отримали списки малечі, яку вже внесли до загальноросійської бази даних.

Українські хакери KibOrg зламали російську базу «Діти Донбасу», яку створили ще сім років тому для усиновлення дітей із тимчасово окупованих територій. У базі є інформація про всиновлених, потенційних опікунів та кандидатів на батьківство, а також списки дітей, яких незаконно вивезли з України. Про це пише «Радіо Свобода».

У розпорядженні хакерів KibOrg також опинилося листування ставлеників окупаційних сил. Кіберфахівці встановили раніше невідомі імена причетних до вивезення українських дітей з Маріуполя. 

Доступ до ресурсу «Діти Донбасу» мають лише окремі особи, яких призначає очільниця так званої «Державної служби у справах сім’ї та дітей» терористичної організації «ДНР» Світлана Майборода.

За даними KibOrg, представники окупаційної влади складають на кожну українську дитину анкету з фотографіями та особистими даними. Зокрема, про місце перебування малечі, номер, серію свідоцтва про народження, зріст, колір очей, волосся, особливості характеру, захворювання. Деякі анкети також містять інформацію про родичів.

Окрім цього, у базі «Діти Донбасу» помітили скани та фотографії документів зі списками дітей, яких уже внесли до загальноросійської бази даних. У ній зберігається та обробляється інформація про дітей, які залишилися без батьківського піклування, сиріт, а також російські сім’ї, які хочуть оформити опікунство.

Хакери отримали доступ до щонайменше чотирьох списків викрадених українських дітей, яких уже поставили на облік. Це 293 дитини, зокрема і ті, кого вивезли до початку повномасштабної війни. Їх вивозили до Московської, Самарської, Ростовської, Курської, Кіровської та інших областей і Республіки Башкортостан.

Окупаційні сили також депортували до Росії дітей з українських шкіл-інтернатів і соціальних центрів. За інформацією KibOrg, їх переміщували у Брянську, Орловську, Тверську, Ростовську області, а також Москву.

KibOrg отримали листування, в яких російські посадовці просять своїх ставлеників на окупованих територіях України надати документи щодо частини дітей, депортованих без необхідних паперів. Зокрема, листи надсилала заступниця директора Департаменту державної політики у сфері захисту прав дітей РФ Анастасія Аккуратова.

Увагу хакерів також привернув лист із темою «Ізраїль», який надсилали депутату Маріупольської міськради від забороненої «ОПЗЖ» та ексмеру Маріуполя, призначеному окупаційною владою, Костянтину Іващенку.

Адресантом був так званий «Ізраїльський антинацистський фронт», який просив надіслати світлини дітей, загиблих у період з 2021 по 2022 рік, для акції «Алея Ангелів».

Хакери з'ясували, що прихильники цієї організації, яка просуває антиукраїнські наративи в Ізраїлі, записують відео із запереченням російської агресії проти України, влаштовують мітинги на підтримку так званої «спеціальної військової операції» та закликають владу не надавати українським захисникам зброю.

Представники «Ізраїльського антинацистського фронту» також відвідували окуповану Луганщину та привозили російським солдатам медичне обладнання, антидронову рушницю і тепловізори. І хоча вказується, що кошти на це начебто надавали «небайдужі ізраїльтяни», проте хакери припускають, що рух може фінансувати сама Росія.

Причетним до депортації українських дітей KibOrg також називають наступника Іващенка Олега Моргуна, який має тісні стосунки з ватажком терористичної організації «ДНР» Денисом Пушиліним та російською ФСБ. Окрім цього, хакери подають прізвища працівників п’яти районних відділів, які мали доступ до бази даних і відповідальні за викрадення.

Детальніше ознайомитися з роботою KibOrg можна за посиланням.

Нагадаємо, депортація українських дітей до Росії — це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

«Детектор медіа» повідомляв про те, що журналісти The Kyiv Independent ідентифікували 20 дітей, яких викрали з Донецької області і передали російським сім'ям. А журналісти проєктів «Ти як?» і «Схеми» ідентифікували причетних до депортації 31 української дитини за допомогою свідчень Євгена Межевого, чиї діти були у «списку 31». Прем’єра розслідування відбулася 18 липня 2023 року на ютуб-каналі «Радіо Свобода». 

За даними порталу «Діти війни», українській владі вдалося повернути 386 дітей та ідентифікувати більше 19 тисяч примусово переміщених хлопців і дівчат. Хоча цифра депортованих дітей з тимчасово окупованих територій може бути значно більшою, зазначають правозахисники.

Ілюстративне фото: ДСНС України / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
17:52 / 27.09.2023
Нам не потрібні фотографії цих кацапських злочинців. Нам потрібні їх відрізані голови.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду