Журналісти «Телебачення Торонто» викрили секретний російський підрозділ ГРУ

Журналісти «Телебачення Торонто» викрили секретний російський підрозділ ГРУ

11:55,
4 Травня 2023
2036

Журналісти «Телебачення Торонто» викрили секретний російський підрозділ ГРУ

11:55,
4 Травня 2023
2036
Журналісти «Телебачення Торонто» викрили секретний російський підрозділ ГРУ
Журналісти «Телебачення Торонто» викрили секретний російський підрозділ ГРУ
Російські штатні ГРУшники ведуть приватні бізнеси, пов'язані з психологічним консультуванням.

Журналісти «Телебачення Торонто» зацікавилися, чому російські чиновники приділяють посилену увагу родині Олександра Жихарєва, який був серед 30-ти спецпризначенців російського Головного розвідувального управління, що їх ліквідували в Харкові на початку лютого 2022 року після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Проведене OSINT-розслідування допомогло зрозуміти, чим займається засекречена російська військова частина 20697 ГРУ у Санкт-Петербурзі.

«Після смерті Олександра Жихарєва російські пропагандисти почали ліпити з нього героя. Путін вручив йому орден героя посмертно. У його пітерській школі встановили меморіальну дошку. Згодом ліцей 369 перейменували на його честь, — ідеться в сюжеті "Телебачення Торонто". — Протягом року російська влада не забувала про родину Жихарєвих. На встановлення меморіальної дошки приїхав губернатор Петербурга Олександр Бєглов. Родину Жихарєвих на чаювання запрошував міністр просвіти Росії Сергєй Кравцов».

Українські журналісти звернули увагу на особу його батька Ніколая, в минулому — полковника військово-морських сил. В одному з пропагандистських відеосюжетів прозвучало, що він перебуває у відрядженні і виконує свій обов’язок, а разом з ним і його старший син Даніїл.

Зіставляючи різноманітну інформацію, журналісти змогли встановити, що Даніїл Жихарєв, швидше за все, працює в засекреченій військовій частині 20697 ГРУ у Санкт-Петербурзі.

Завдяки злитим російським податковим базам вдалося ідентифікувати деяких працівників цієї частини. Зіставляючи дані з соцмереж, журналісти виявили, що, окрім двох політологів та кількох міжнародників за фахом, решта з них є психологами.

До однієї з психологинь, Татьяни Нєкрасової, на психологічну зум-консультацію записався журналіст Анатолій Остапенко, видаючи себе за Олександра Буданова з Бєлгорода, який нібито записався добровольцем на так звану «СВО», але при цьому не підтримує війни, почуває себе зайвим у суспільстві та непокоїться, що за ним стежать ФСБ та ГРУ.

Під час консультації він прямо запитав психологиню, чи не відчуває вона докорів за те, що працює в ГРУ. Татьяна Нєкрасова заперечувала свій зв’язок із російським ГРУ і заявила, що не бажає спілкуватися з журналістом.

«Осягніть рівень "крінжини". Росіяни платять гроші за сеанс психологу, відкривають свою душу штатній співробітниці російської розвідки. Класична російська терапія. Замість гештальту закрити можуть тебе», — зазначив у сюжеті журналіст.

Зрозуміти, чим займаються політологи, міжнародники та психологи цієї російської військової частини, допоміг аналіз інформації про ще двох співробітниць. Журналісти довідалися, що Галіна Смірнова раніше працювала у військовій частині 03126 у Сертолово поблизу Петербургу. У 2020 році про цю військову частину писав український сайт «Мілітарний»: вона займається інформаційно-психологічними операціями.

До того ж у системі Getcontact розслідувачі дізналися, що колегу Смірнової Оксану Бондаренко в телефонних книжках друзі позначають словами «розвідка» і «псіхі».

«Психами» в російській армії називають підрозділи психологічних операцій. Імовірно, саме цим і займаються психологи і політологи у цій військовій частині», — зазначив Анатолій Остапенко.

У межах OSINT-розслідування деанонімізували цілий секретний підрозділ ГРУ 20697. Усю зібрану інформацію про згадуваних російських військовослужбовців: місця проживання, паспорти, посилання на соцмережі, — журналісти виклали в телеграм-каналі «Телебачення Торонто».

Подальші розшуки дали змогу довідатися, що Ніколай Жихарєв, батько ГРУшника, якого намагається героїзувати російська пропаганда, є викладачем Вищої академії Генштабу Росії, яка займається навчанням вищого військового командування, зокрема й для російського ГРУ.

Його науковий профіль, з огляду на виявлену дисертацію і статтю, — підготовка російських військових до проведення інформаційно-психологічних операцій. Мабуть, саме цим займався упродовж 2022 року Ніколай Жихарєв, перебуваючи у відрядженнях, припустили журналісти.

Проте, як виявилося, Ніколай Жихарєв веде і приватний бізнес, пов'язаний з рекреаційними процедурами, езотерикою та психологічним консультуванням. Завдяки інстументам, що дають змогу шукати людей за фото, його ідентифікували на світлині на сайті Самопознание.ру, зробленій під час подорожі до буддистського наставника в Тібеті.

Ніколай Жихарєв нібито практикує напрямок буддизму — дзогчен. Потім натрапили на ролики петербурзького соул-спа-центру «Місце сили», в якому викладач ГРУшників рекламує енергетичні процедури. Виявилося, що цей центр належить родині Жихарєвих. Після спа-процедур у ньому пропонують консультації мага, психолога та екстрасенса.

Чи сприяє приватна практика основній роботі Жихарєва, журналісти залишили на розсуд глядачів. Однак звернули увагу на те, що не слід недооцінювати можливості впливу ІПСО.

Уточнимо, «крінж» (з англ. сringe — соромитися, ніяковіти, відчувати незручність) — англіцизм, який описує реакцію людей на все, що є огидним, неприйнятним, викликає обурення або сором.

Нагадаємо, українські хакактивісти ідентифікували 74 офіцерів російського штурмового авіаційного полку.

Фото: «Телебачення Торонто»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду