Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»

Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»

11:42,
4 Грудня 2022
3870

Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»

11:42,
4 Грудня 2022
3870
Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»
Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»
Як свідчать дослідження і дані ДМ, саме тут українці мають найбільші шанси наразитись на проросійську дезінформацію чи пропаганду.

Керівниця Центру досліджень громадської організації «Детектор медіа» Ксенія Ілюк дала кілька порад щодо захиститу від російського інформаційного впливу. Її лекція, організована за підтримки посольства США в Україні та Української бібліотечної асоціації, пройшла в рамках проєкту «Як не стати овочем» та EdCamp Ukraine.

Як зрозуміти, що телеграм-канал не є інструментом російських пропагандистів? Такі ознаки не обов’язково явні. «Навіть пристойні медіа часом легітимізують анонімні телеграм-канали, беручи з них фото і відео. Ви бачите в ефірі центрального телеканалу відео з «Трухи» й вирішуєте, що це надійне джерело. Насправді ж «Труха» — це канал, який мімікрує під медіа, але також поширює дезінформацію. І, до речі, є найпопулярнішим в Україні», — наводить приклад Ксенія Ілюк. Крім того, додає експертка, телеграм-канали часто перекуповують і перейменовують.

Отже, на що потрібно звернути увагу, перш ніж підписатися на популярний телеграм-канал?

  • На перелік ворожих ресурсів. Перевірте, чи немає його у моніторингах і списках ворожих ресурсів «Детектора медіа» чи інших організацій та аналітичних центрів, які відстежують проросійську дезінформацію.
  • На прозорість. Анонімне джерело ніколи не можна вважати надійним. Ми не знаємо, хто і з якою метою веде такий телеграм-канал. Багато анонімних каналів використовують таку маніпулятивну тактику: 90% правди і 10% непомітного впливу на те, як ми споживаємо інформацію і у що ми віримо.
  • На стандарти медіа. Зважайте на джерела, на які він посилається, і на канали, які він репостить. Якщо всі джерела в стилі «наша людина у Вашингтоні», каналу не можна довіряти.
  • На партнерство. Зв’язки між каналами можуть бути ключем до ідентифікації ворожого ресурсу. Сервіс Telemetrio дозволяє перевірити будь-який канал і його зв’язки з іншими. Шукаємо канал, який нас цікавить, та обираємо «згадування». Там можна побачити, хто репостить цей канал і кого репостить канал.
  • На мову. Значна частина ворожих телеграм-каналів — не менше 85% — ведеться російською. Ну і, звісно, підозру мають викликати «слухи», «инсайды» і «раскладки».

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни Служба безпеки України просила Telegram заблокувати понад 1,5 тисячі анонімних каналів, які поширювали дезінформацію.

За даними щорічного дослідження USAID-Internews «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022»,Telegram у 2022 році став основною соціальною мережею як для комунікації, так і для споживання новин.

Читайте також: 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду