Карантин в Україні: що почитати, щоб не панікувати

Карантин в Україні: що почитати, щоб не панікувати

18:37,
12 Березня 2020
13106

Карантин в Україні: що почитати, щоб не панікувати

18:37,
12 Березня 2020
13106
Карантин в Україні: що почитати, щоб не панікувати
Карантин в Україні: що почитати, щоб не панікувати
З 12 березня карантин через коронавірус запровадили спершу в Києві, а потім по всій Україні. Протягом трьох найближчих тижнів буде обмежено навчальний процес і масові заходи. Що саме буде скасовано та де дізнатися достовірну інформацію про карантинні заходи — розбирався MediaSapiens.

Через поширення коронавірусу у світі 12 березня в Україні розпочався карантин. Про це днем раніше оголосив уряд новопризначеного прем’єра Дениса Шмигаля. Обмежувальні заходи по всій країні триватимуть до 3 квітня.

В Україні офіційно повідомляли лише про один зареєстрований випадок зараження коронавірусом (ввечері 12 березня у МОЗ заявили про ще два зафіксовані випадки захворюваності - MS.). Але влада готується до можливого поширення захворюваності, спричиненої вірусом.

«Сьогодні не йдеться про те, що ця епідемія обійде нас. Ми розуміємо, що в світі ця епідемія розвивається. В Україні вже є перший зареєстрований випадок, це означає: епідемія вже фізично тут. Питання в тому, щоб якомога м'якше пройти цей період», сказав прем’єр-міністр під час брифінг у Києві.

Карантин в Україні

Під час карантину забороняється:

  • Відвідувати заклади освіти (карантин вводять в усіх навчальних закладах — дитсадках, школах, позашкільних закладах, училищах, коледжах, вищих навчальних закладах).
  • Проводити масові заходи, у яких беруть участь більше 200 людей. Це не стосується заходів, які потрібні для забезпечення роботи органів влади та місцевого самоврядування. Спортивні заходи можна проводити без глядачів (уболівальників).

«Карантин триватиме три тижні — з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Терміни карантину можуть змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні. Під час карантину учням та студентам забороняється відвідувати заклади освіти», — пишуть на сайті Міністерства освіти і науки України. У відомстві порекомендували навчальним закладам відмовитися від масових заходів на території освітніх закладів. Зокрема, від пробного ЗНО, олімпіад, змагань, конкурсів, виставок, тощо.

Але не всі міські влади дослухалися до рішення уряду та вирішили впроваджувати лише частину обмежень. Міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що в місті на три тижні закриють театри, розважальні центри та цирк, а школи і дитсадки закривати не будуть. Не закривати дитсадки і школи поки вирішили й у Черкасах, але все ж запровадили деякі обмежувальні заходи. У Запоріжжі міська влада вирішила запровадити карантин для всіх навчальних закладів, окрім дитсадків.

Пізніше в Міністерстві охорони здоров’я України розкритикували відсутність карантину у школах Харкова. Під час брифінгу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що невиконання відповідної постанови Кабінету Міністрів загрожує кримінальною відповідальністю. «Міністерства і органи виконавчої влади будуть звітувати щодня МОЗ про стан виконання постанови про карантин. МОЗ передаватиме цю інформацію Кабміну. Ми разом з інформацією будемо надавати пропозиції, як реагувати на тих, хто не виконує постанови Кабміну», — сказав пан Ляшко.

Очільник міста Конотоп Сумської області Артем Семеніхін підтвердив MediaSapiens, що постанова уряду про запровадження карантину на регіональному рівні дійсно має рекомендаційний характер. Він пояснює цю суперечність правовою колізією. «Так чи інакше, ми в нашому місті вже виконали рекомендацію, запровадили карантин та навіть завезли тести для діагностики коронавірусу, хоча в багатьох містах районного значення їх ще немає. Перша партія тестів складає поки що 25 штук», — додав міський голова.

Карантин у Києві

11 березня міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що на карантин іде й Київ. «Щоб упередити можливе розповсюдження захворювання на коронавірус, влада столиці затвердила план протиепідемічних заходів та обмежень. Хоча в Києві поки не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус, ми вирішили не чекати і убезпечити мешканців міста. Превентивні заходи в Києві запроваджуємо з 12 березня. Попередньо – до кінця березня», — оголосив він.

З 12 березня у Києві обмежили:

  • освітній процес у закладах загальної середньої та вищої освіти, у дитсадках, у мистецьких, спортивних школах;
  • проведення масових заходів у столиці: зокрема, концертів, конференцій, покази фільмів у кінотеатрах тощо.

«Закритими будуть і розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах», — додав міський голова.

Якщо по всій Україні не можна проводити заходи, у яких беруть участь більше 200 осіб, то в Києві обмеження суворіше: дозволяються тільки ті заходи, на які приходить не більше 60 людей. Київська міська влада запускає телеуроки для школярів, які перебувають на карантині: телеканал «Київ» дві години ефірного часу відводитиме для проведення телеуроків. В ефір виходитимуть чотири уроки на день з 12 різних предметів, що триватимуть по півгодини. Уроки призначені для учнів випускних 9-х та 11-х класів.

Де перевірити офіційну інформацію про карантинні заходи

Офіційні сайти органів влади регулярно інформують про ситуацію з поширенням вірусу.

Раніше ми вже писали про офіційні ресурси, де публікують інформацію про коронавірус та карантин в Україні. Це, зокрема, Telegram-бот а також сайт Міністерства охорони здоров'я. Є й спеціально створений урядом сайт про коронавірус. Корисним буде також сайт Центру громадського здоров’я.

Кінотеатри і театри Києва

Через карантин припинили роботу й київські кінотеатри. Серед них — «Мультиплекс», «Планета кіно», «Жовтень», «Оскар», «Лінія кіно», «Сінема Сіті», мережа комунальних кінотеатрів «Київкінофільм». Перенесено орієнтовно на кінець квітня фестиваль документального кіно Docudays UA. Не скасовує сеансів поки що мережа «Баттерфляй».

Театри переносять із березня на травень вистави, що йдуть на великих сценах. Вистави на камерних сценах проводитимуть за розкладом. На сайтах і сторінках у соцмережах театрів можна знайти детальну інформацію про перенесення, можливість повернення або обміну квитків.

«Укрзалізниця»: чи є обмеження на пасажирські перевезення

Припиняти рух поїздів в Україні поки не планують. Обмеження на залізничні перевезення поки не запроваджують. Про це під час брифінгу 12 березня заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій, передає «Еспресо». Також не змінюється робота громадського транспорту, додав він. Однак «здійснюються додаткові заходи з дезінфекції» потягів, вагонів метро тощо. Водночас «Укрзалізниця» дозволила частині своїх працівників працювати віддалено.

Пункти пропуску: чи закриють кордон?

12 березня на сайті «24 каналу» із посиланням на власні джерела в Кабінеті Міністрів опублікували новину про те, що через поширення коронавірусу Україна «найімовірніше, о 22 годині 12 березня перекриє усі контрольно-пропускні пункти на кордоні з державами-сусідами». За даними видання, закриють пропускні пункти на кордоні України з Польщею, Угорщиною, Румунією та Словаччиною.

Спершу ні на сайті Кабінету Міністрів, ні на сайті Міністерства закордонних справ, такої інформації не оприлюднювали. Але ближче до вечора 12 березня у Кабміні оголосили, що до закриття все ж готуються 70% пропускних пунктів. Яких саме — пообіцяли повідомити пізніше.

На сайті МЗС, до речі, можна почитати свіжі рекомендації громадянам України, які планують здійснити туристичні подорожі за кордон.

Обмеження авіаперевезень: МАУ, Ryanair, Wizzair, SkyUp

Авіакомпанія МАУ скасовує деякі рейси до Італії, Швейцарії, Греції, Німеччини, Ізраїлю, Іспанії, Великої Британії, Литви, Азербайджану, Туреччини, Польщі, Угорщини, Австрії, Чехії, Фінляндії, Данії. Також скасовує другу частоту окремих внутрішніх рейсів у межах України. МАУ рекомендує перевіряти статус рейсів за кілька днів до вильоту на сайті або телефонувати до контактного центру авіакомпанії.

Авіакомпанія Wizzair припинила рейси до Італії та Ізраїлю, пише Reuters. Для моніторингу змін у розкладі можна використовувати сайт і Facebook-сторінку компанії.

Компанія Ryanair також скасувала до 8 квітня рейси до Італії та з неї. До кінця дня 12 березня ще проводитимуть рейси для тих, хто повертається додому. Про всі інші оновлення компанії можна дізнатись на їх офіційній Facebook-сторінці або на сайті.

В українській лоукост-авікомпанії SkyUp вирішили перенести старт польотних програм з Києва до Рима, Бергамо, Пізи та Болоньї, зі Львова до Рима та Бергамо, з Києва до Барі. В той же час багато інших рейсів авіакомпанії з Італії проводять без змін. Про графік рейсів можна дізнатися зі сторінки компанії у Facebook та на офіційному сайті.

Що почитати про карантин в Україні та Києві:

«Карантин в Україні» — спецтема, створена на сайті видання «Дзеркало тижня», де публікують актуальні новини про карантин і про обмежувальні заходи, які запроваджують в Україні.

«Україна оголосила карантин через коронавірус. Все, що варто знати» — стаття «Української правди». Тут простими словами пояснюють, що таке карантин, про які обмеження оголосив Кабінет Міністрів, які заходи проводять в Києві та які заходи вживають в регіонах.

«Відповідаємо на найпоширеніші запитання про коронавірус та карантин у Києві» — стаття видання «Хмарочос» пояснює, що таке пандемія, як розпізнати симптоми коронавірусу й навіщо потрібен карантин. Там розповідають, що передбачає карантин у Києві та чи безпечно під час карантину користуватися громадським транспортом.

«Як нам усім треба міняти поведінку через COVID-19. Просто "не панікувати" мало. І ні, це не "як грип"» — «Texty.org.ua» наводять короткий переклад статті науковців Джеремі Говард і Рейчел Томас про те, що потрібно для подолання пандемії коронавірусу.

«Украина, коронавирус, карантин. Это форс-мажор для бизнеса» — карантин до 3 квітня — адекватне рішення, пише у своїй колонці на Liga.net власник UBC Group Ігор Гуменний. Він аналізує, як карантинні заходи вплинуть на бізнес.

«Жертвы коронавируса есть — бизнес теряет миллионы. Пострадают даже Ахметов и Коломойский» —ще одна детальна стаття Liga.net про те, як від карантинних заходів та пандемії коронавірусу може постраждати бізнес. «Кінотеатри, ТРЦ і концертні майданчики готуються до збитків. Які втрати готовий нести бізнес через коронавірус і рішення влади?» — анонсують у публікації.

«Шенген і безвіз в умовах пандемії: як коронавірус змінює правила перетину кордонів» — стаття «Європейської правди» про обмеження під час перетину кордонів країн ЄС.

«Коронавірус LIVE: головні статті про найважливіше» —профільне видання «Освіторія» зібрало найважливіші статті про коронавірус, про карантин в українських школах і головні поради лікарів. Тут також пишуть, що варто робити батькам дітей під час карантину та де учні можуть проходити дистанційне онлайн-навчання безкоштовно.

«Оплата праці вчителів під час карантину: що говорить профспілка» — ще один профільний сайт «Всеосвіта» з’ясував, чи збережеться зарплатня педагогів на період, доки школи та інші навчальні заклади країни будуть закриті.

Фото: «Рівне Медіа»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Євлампій
22:39 / 12.03.2020
Головний розсадник коронавірусу в Києві -- ЦЕ МЕТРО!!! Треба закрити метро і баста!:))) Який дурень позакривав кінотеатри та школи, а залишив метро? Невже цей дебіл Клічко? :))) Треба негайно організувати пікети біля АП, щоб відновили ковзанку і закрили метро!!!! Країна дегенератів, боже, поряд з ким доводиться жити...
Октябрина Леопольдовна
22:27 / 12.03.2020
Зачем вы идете на поводу у ЗЕдебилов и на полном серьезе пишете про запобигання коронавирусу? На складах до сих пор еще лежат залежи Тамифлю, закупленные толстозадой аферисткой Юлькой!:))) Щас похожая ситуация: ЗЕподонки поняли, что главное это не коронавирус, а главное -- это ОСВОИТЬ миллиарды гривен, выделенные из бюджета, одной только больнице в Херсоне выделили почти миллион гривен на эту фигню, типа, осаивайте, уже ж нет в живых Гандзюк, Херсон может беспрепятственно "освоить". В Киеве НЕТ НИ ОДНОГО ЗАБОЛЕВШЕГО, зачем вся эта куйня? Одни ворюги!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду