«Вмикайте критичне мислення»: експерт про рекламу псевдоліків від коронавірусу

«Вмикайте критичне мислення»: експерт про рекламу псевдоліків від коронавірусу

14:39,
16 Березня 2020
5654

«Вмикайте критичне мислення»: експерт про рекламу псевдоліків від коронавірусу

14:39,
16 Березня 2020
5654
«Вмикайте критичне мислення»: експерт про рекламу псевдоліків від коронавірусу
«Вмикайте критичне мислення»: експерт про рекламу псевдоліків від коронавірусу
На недобросовісну рекламу можна поскаржитися до Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Раніше MediaSapiens писав про маніпулятивну рекламу препарату «Декасан», яку, зокрема, показують на телебаченні. Ролик закінчується словами, що препарат начебто діє «на всі складні віруси, включаючи коронавіруси».

Журналістка та радіоведуча Мар’яна Романяк, яка знімалась у ролику, вже заявила, що кінцева реклама відрізняється від початково узгодженого варіанту. Раніше там не було тексту про коронавіруси. Вона називає теперішнє формулювання маніпуляцією суспільством і пригрозила компанії «Юрія-Фарм» судом, якщо кадри за її участі не заберуть з ролика.

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я застерегли від шахраїв, які продають псевдоліки від коронавірусу, через який в Україні введено карантин. У відомстві наголошують, що поки не існує препаратів, які б лікували чи були б профілактикою до COVID-19.

Директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник додає, що за зміст реклами відповідальність несе рекламодавець, а не медіа, яке його транслює. Він вважає, що подібні маніпуляції на темі коронавірусу — це засоби несистемного бізнесу. Споживачам він радить вмикати критичне мислення і не довіряти таким оголошенням.

«Я не думаю, що такі речі може пропонувати системний бізнес. Це намагання «зрубати» гроші на гарячому. Це завжди викликає негатив і ніколи не стосується довготермінових стратегій.

З точки зору споживачів — треба вмикати критичне мислення. Приміром, ви не схуднете від диво-поясів, які рекламують сумнівні компанії. Треба роззиратися довкола і сприймати такі повідомлення дуже критично», — сказав MediaSapiens Максим Лазебник.

Як пояснила MediaSapiens Віта Володовська, медіаюристка Лабораторії цифрової безпеки, контроль за змістом реклами в Україні здійснює Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. До неї можна подавати скаргу на недобросовісну рекламу. У Києві, приміром, слід писати звернення до місцевого відділення служби (деталі за посиланням).

«Звертатися можна електронною поштою або ж звичайною. Зразок заяви можна знайти на сайті у розділі "Якщо моє право порушено". Ви пишете заяву за цим зразком, роздруковуєте, підписуєте, скануєте і відправляєте електронною поштою. Поштою письмову заяву можна надіслати за адресою 04053, м.Київ, вул. Некрасовська, 10/8. Фахівці будуть розглядати звернення та нададуть вам письмову відповідь. У ній буде телефон і прізвище виконавця», — сказали MediaSapiens на гарячі лінії ГУ Держпродспоживслужби в Києві.

Згідно закону «Про рекламу», недобросовісна реклама — це та, яка вводить або може ввести в оману споживачів, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження. Така реклама заборонена, згідно статті 10 закону.

Держпродспоживслужба може вимагати від виробників та розповсюджувачів реклами усунення виявлених порушень вимог законодавства чи взагалі зупинити розповсюдження відповідної реклами. Також вона може штрафувати недобросовісних рекламодавців за замовлення розповсюдження реклами, що заборонена законом. Штраф може сягати п'ятикратної вартості розповсюдженої реклами (стаття 27).

Нагадаємо, раніше MediaSapiens спростовував фейк про нібито «стійкість» курців до ураження вірусом COVID-19.

Головне зображення: Forbes

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду