Уряд запровадив карантин «вихідного дня». Які обмеження діятимуть?

Уряд запровадив карантин «вихідного дня». Які обмеження діятимуть?

17:10,
11 Листопада 2020
2842

Уряд запровадив карантин «вихідного дня». Які обмеження діятимуть?

17:10,
11 Листопада 2020
2842
Уряд запровадив карантин «вихідного дня». Які обмеження діятимуть?
Уряд запровадив карантин «вихідного дня». Які обмеження діятимуть?
Автори:
Попередньо карантин буде діяти до 30 листопада.

Уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня. Тепер на вихідних не працюватимуть ресторани, бари, кафе, торгові центри та кінотеатри. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабміну у середу, повідомляє BBC.

«Ситуація з коронавірусом ускладнюється, якщо нічого не робити, то у лікарнях не буде місць навіть у коридорах. Але повного локдауну економіка України не витримає», - вважає прем'єр Денис Шмигаль.

На його думку, карантин вихідного дня є збалансованим варіантом. Разом з тим він визнав, що такі обмеження будуть болісними для бізнесу. Пообіцяв, що уряд «підставить плече» у вигляді компенсацій частини зарплат через простої виробництва, а також програми доступних кредитів.

Які будуть обмеження?

У суботу та неділю мають закрити все, крім продуктових магазинів, аптек, транспорту, заправок та ветеринарних аптек.

Ресторани, кафе, інші заклади громадського харчування, за словами очільника МОЗ Максима Степанова, мають працювати тільки «на виніс».

Можуть працювати магазини 60%, площі яких призначені для торгівлі продуктами, пальним, ліками, медвиробами, ветеринарними препаратами, кормами.

Закриють також фітнес-зали, басейни. Не працюватимуть заклади культури, але будуть відкриті фінансові й медзаклади, пошта, СТО. При цьому має працювати транспорт.

Уряд також рекомендує установам і підприємствам виділити окремий час для обслуговування людей похилого віку та людей з інвалідністю.

Cкільки триватимуть обмеження?

Карантин почнеться уже з цих вихідних, 14 листопада. Обмеження потрібні принаймні на три вихідних підряд, пояснив Максим Степанов. Попередньо карантин буде діяти до 30 листопада.

За даними джерел видання «Українська правда» в Міністерстві охорони здоров’я, карантин «вихідного дня» запровадять до 31 грудня.

За словами співрозмовника, рішення про карантин «вихідного дня» до 31 грудня вже є, але його просто не оформили постановою.

Він уточнив, що продовження карантину «вихідного дня» після нового року буде залежати від епідситуації. 

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що обмеження триватимуть три тижні.  

«Мали непросту дискусію на урядовій нараді щодо «карантину вихідного дня». Обмеженням бути, але, на коротший термін у три тижні до стабілізації росту захворювань і з чіткою рамкою переліку заборон», - написав він у Facebook.

Також Ткаченко повідомив, що міністерство вже пропозицію до Кабміну про режим фінансових компенсацій. За підрахунками міністра, сукупні втрати бізнесу сфери культури, креативних індустрій та туризму від недоотриманого доходу з початку березня склали 83 млрд грн.

Раніше Олександр Ткаченко виступив проти упровадження карантину вихідного дня через те, що сотні тисяч працівників можуть залишитися без роботи.  Він відмітив, що культурна сфера генерує від 2 до 4% ВВП, що негативно позначиться загалом на економіці України.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду