Лікування та профілактика коронавірусу — МОЗ закликає не вірити у диво-препарати

Лікування та профілактика коронавірусу — МОЗ закликає не вірити у диво-препарати

11:20,
16 Березня 2020
13030

Лікування та профілактика коронавірусу — МОЗ закликає не вірити у диво-препарати

11:20,
16 Березня 2020
13030
Лікування та профілактика коронавірусу — МОЗ закликає не вірити у диво-препарати
Лікування та профілактика коронавірусу — МОЗ закликає не вірити у диво-препарати
Міністерство охорони здоров’я наголошує: поки у світі не існує спеціальних ліків від коронавірусу COVID-19, через який в Україні карантин. Відомство просить не вірити у маніпулятивні повідомлення у медіа.

З огляду на поширення у світі вірусу COVID-19 у медіа з’являються спекулятивні повідомлення про начебто ліки від цієї недуги чи профілактику від неї. Зокрема, «Детектор медіа» писав про матеріал інформаційного агентства УНІАН під назвою «Українські лікарі назвали ефективний засіб профілактики від коронавірусу».

У матеріалі зазначають, що протягом грудня 2019 року та лютого 2020 року на кафедрі вірусології Нацакадемії післядипломної освіти ім. Шупика в лабораторних умовах були проведені дослідження противірусної активності препарату «Декасан». Раніше MediaSapiens писав, що на сьогодні існує 40 видів коронавірусів, багато з яких циркулюють у Європі не перший рік. Вірус, через який в Україні оголосили карантин, має штам COVID-19.

Під час пресконференції в УНІАН зазначили, що вивчали коронавіруси інфекційного бронхіту птахів. «Сьогодні відомо 7 коронавірусів людини…, але для їхнього дослідження нам потрібні спеціальні умови в лабораторії, яких в Україні немає», — наголошувала завідувачка кафедри Ірина Дзюблик. У матеріалі жодного слова про COVID-19.

Сам препарат раніше критикував відомий лікар та блогер Андрій MED Goblin. У 2017 році він писав, що роботи зарубіжних науковців щодо застосування «Декасану» у лікуванні людей відсустні. Є кілька робіт вітчизняних лікарів, але в них використані комерційні назви і їхні тексти опубліковано на сайті виробника, тому їх не можна вважати джерелом об'єктивної інформації.

Крім того, він посилався на доповідь норвежців по QAC за 2009 рік. Вчені тоді заявили, що збільшення резистентності до цього класу антисептиків — загальновідоме. Вони висловили думку, що треба зменшувати використання цих сполук.

Водночас виробник препарату вже запустив рекламу у ЗМІ про те, що він начебто діє «на всі складні віруси, включаючи коронавіруси».

Джерело зображення: Facebook

Як написала у Facebook журналістка та радіоведуча Мар’яна Романяк, яка знімалась у ролику, кінцева реклама відрізняється від початково узгодженого варіанту. Раніше там не було тексту про коронавіруси. Вона називає теперішнє формулювання — маніпуляцією суспільством.

«Перед зйомкою зі мною був погоджений інший текст, де не було жодного формулювання про коронавіруси. Кінцевий текст ролика був іншим… Я вимагаю  забрати цю рекламу і кадри зі мною з ефірів. У разі відмови я подам до суду», — каже Мар’яна Романюк.

У МОЗ вже застерегли від шахраїв, які продають псевдоліки від коронавірусу. Відомство звернулося до тих, хто намагається спекулювати навколо теми коронавірусу. МОЗ просить бути свідомими та не вводити людей в оману у складний для світу час.

«В мережі з‘являються рекламні оголошення, у яких пропонується придбати нібито засоби для лікування та профілактики коронавірусу COVID-19. МОЗ України закликає українців не довіряти цій інформації та не купувати сумнівні препарати», — пише відомство.

Воно нагадує, що у разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування.

«Наразі в світі не існує спеціальних ліків від COVID-19. Будьте пильними, не займайтеся самолікуванням та при перших симптомах ГРВІ зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Лікарі мають чіткий алгоритм дій на всі випадки», — пише МОЗ.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens спростовував фейк про нібито «стійкість» курців до ураження вірусом COVID-19.

Головне фото: Healthline

 

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макс
01:46 / 30.03.2020
Капець ці китайці дібіли гівна смердючі
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду