Редакторка НВ виявила фейкову промову Папи про коронавірус

Редакторка НВ виявила фейкову промову Папи про коронавірус

19:24,
17 Березня 2020
3974

Редакторка НВ виявила фейкову промову Папи про коронавірус

19:24,
17 Березня 2020
3974
Редакторка НВ виявила фейкову промову Папи про коронавірус
Редакторка НВ виявила фейкову промову Папи про коронавірус
«Сьогодні перед сном подумайте про той день, коли ми знову зможемо вийти на вулицю», — так починаєтья натхненна промова, яку у соціальних мережах приписують Папі Римському Франциску. Проте головна редакторка NV.ua Юлія МакГаффі виявила, що Папа такого не говорив.

Як пише головна редакторка NV.ua Юлія МакГаффі, вона була здивована, що її видання пропустило натхненну промову, яка стосувалася коронавірусу. Проте після перевірки вона виявила, що Папа Римський Франциск такого не говорив.

Приписану Папі промову почали активно поширювати у соціальних мережах з 13 березня. Приміром, пост щодо цього блогерки Лілії Остапенко поширили 31 тис. разів (!).

«Сьогодні перед сном подумайте про той день, коли ми знову зможемо вийти на вулицю. Про те, як ми знову обіймемося, а можливість відправитися за покупками всією сім'єю здасться святом. Подумаємо про той час, коли в наше життя повернуться кава в барі, обійми, фото людей, що припали один до одного.

Подумаємо про те, коли те, що відбувається, стане спогадом, а наше нормальне життя здасться подарунком — несподіваним і прекрасним. І ми полюбимо все те, що до сьогоднішнього дня здавалося апріорі зрозумілим. І будемо цінувати кожну секунду. Купання в морі, сонце допізна, заходи, тости, сміх. Ми знову будемо сміятися разом», — такі слова приписували Папі.

Аналогічні пости з’являються і англійською. Там теж ці слова приписують понтифіку.

«Такої промови не було в природі. Папа її не промовляв. Усім потрібні добрі слова і надія, але факти — це святе», — наголошує Юлія МакГаффі.

MediaSapiens також не знайшов подібних промов на сайті новин з Ватикану, де розповідають про діяльність Папи. Водночас ми знайшли цей текст на сайті Engnews24h — його опублікували 12 березня. У повідомленні немає посилання на Папу Римського. Натомість там зазначено, що взятий він з італійського жіночого журналу Dilei.it. Зараз це видання підтримує інформаційну кампанію «Tutta Arda Bene» (все буде добре), яка має на меті підбадьорити італійців в часи карантину. Ймовірно, саме в рамках цієї кампанії і був написаний цей текст.

Нагадаємо, нещодавно Ватикан спростовував чутки про те, що Папа хворий на коронавірус.

Головне фото: скриншот YouTube

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду