ms.detector.media
Марина Довженко
27.09.2021 09:00
Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг
Канал Ахметова найзавзятіше переконував глядачів у вадах «закону про олігархів» — моніторинг
Матеріали на цю тему виходили на «Україні» щодня та були критичними щодо змісту закону.

Телеканал «Україна» найактивніше з-поміж центральних телеканалів, які входять до вибірки «Детектора медіа», висвітлював підготовку до ухвалення «закону про олігархів». При цьому всі повідомлення каналу, який належить Рінатові Ахметову, були критичними щодо цієї ініціативи та переконували глядачів, що проєкт потребує вдосконалення. Про це йдеться в моніторингу щоденних телевізійних новин за 13—18 вересня 2021 року.

Якщо  попереднього тижня ключовими спікерами з цієї теми в новинах «України» були представники «Європейської солідарності», то цього тижня у трьох із шести повідомлень фігурували представники партії «Голос».

Ось які повідомлення щодня виходили на каналі «Україна»:

Для порівняння: на «UA: Першому» протягом тижня тричі згадували про цей законопроєкт із такими меседжами: профільний комітет підтримав законопроєкт, конституційність документа перевірить Венеційська комісія, Рада нацбезпеки і оборони підготувала систему моніторингу олігархів. На 5 каналі про законопроєкт вийшов один розлогий сюжет, де, зокрема, йшлося: «У фракції "Слуги народу" підозрюють, що документ злити хоче спікер Разумков. Тому і відправив його ще до ухвалення на експертизу до Венеційської комісії». У цьому сюжеті критикували проєкт за розширення повноважень РНБО і давали застереження монобільшості, ніби закон намагаються «злити» їхні опоненти. Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Раніше телеканали «Україна» і «Україна 24» демонстрували шоу «Велика деолігархізація», присвячене критиці намірів влади боротися з олігархами. Втім програму закрили, пояснивши, що «зник предмет розгляду», адже законопроєкт, мовляв, суперечить Конституції України.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу» у суспільному житті (олігархів)» 23 вересня. «Детектор медіа» роз’яснював, які наслідки його ухвалення може мати для медіа.

 

 

ms.detector.media