Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію

Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію

17:58,
2 Квітня 2021
10320

Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію

17:58,
2 Квітня 2021
10320
Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію
Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію
Автори:
Як відрізнити фейкове фото від справжнього, де отримати достовірні новини та як підвищити власну медіаграмотність

З нагоди Міжнародного дня перевірки фактів (International Fact Checking Day), який відзначають сьогодні, 2 квітня, компанія Google підготувала поради для користувачів, які можуть допомогти краще визначати дезінформацію в мережі. Для перевірки інформації Google рекомендує використовувати такі способи:

1. Дізнайтеся більше про джерело

Якщо ви натрапили на цікаву історію на невідомому вам сайті, Google радить спершу перевірити інформацію щодо самого сайту, а потім натиснути на його значок меню, щоб дізнатись більше про результат (поки що це доступно лише англійською мовою у США).

«Якщо натиснути на результат, ви зможете побачити, як сайт описує себе на своїй сторінці, але, можливо, ви захочете отримати іншу думку. Ви можете зробити це, попросивши Google видалити результати з самого домену. Запит мав би виглядати приблизно так: about youtube -site: youtube.com», — кажуть у Google.

2. Перевірте, чи використовується зображення у правильному контексті

У компанії нагадують, що шукати зображення можна клацнувши правою кнопкою миші на фотографію та вибравши опцію «Шукати зображення в Google». «Ви можете зробити те саме на мобільному телефоні, торкнувшись і утримуючи зображення. Це запустить пошук зображення, щоб перевірити, чи з’являлося воно раніше в Інтернеті, і в якому контексті, щоб ви могли побачити, чи не було його відредаговано», — додають у компанії.

3. Шукайте новини

Також для достовірності, у компанії радять шукати кілька джерел інформації. Для цього потрібно перевірити, наприклад, як інформаційні видання повідомляють про одну і ту ж подію. «Перейдіть у режим новин або шукайте тему на news.google.com. Не забудьте натиснути на “Подивитись всі публікації", якщо ця опція доступна», — радить Google.

4. Зверніться до фактчекерів

Крім цього, для того, аби перевірити інформацію, експерти радять звернутися до людей, які професійно перевіряють факти. Наприклад, можна пошукати тему в сервісі Fact Check Explorer, який містить понад 100 000 перевірок фактів.

5. Для підтвердження місцезнаходження використовуйте Google Планета Земля або Street View

Для того, аби перевірити, чи справді оприлюднена світлина з якогось місця, була зроблена саме там, можна перевірити це місце на Google Планета Земля або в режимі Перегляд вулиць на Картах Google. «Скажімо, ваш друг надсилає вам історію про прогулянку снігової людини біля Ейфелевої вежі в Парижі, Франція. Пошук Ейфелевої вежі на Перегляді вулиць як мінімум підтвердить, що на вежі немає великого червоного ковбойського капелюха вгорі (як у Парижі, штат Техас). Якщо ця частина не витримує перевірку, решта історії також може бути фальшивкою», — пояснюють у компанії.

Нагадаємо, громадська організація «Детектор медіа» провела комплексне дослідження, аби визначити індекс медаграмотності українців – тобто  рівень вміння свідомо сприймати і критично тлумачити інформацію, а також користуватися розмаїттям медіа. Дослідження показало, що медіаграмотність 15% українців є низькою, у третини (33%) — нижча за середню, 44% аудиторії характеризує вищий за середній рівень медіаграмотності і лише 8% — високий.

Фото: Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду