В Україні презентували загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності

В Україні презентували загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності

15:16,
20 Квітня 2021
1831

В Україні презентували загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності

15:16,
20 Квітня 2021
1831
В Україні презентували загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності
В Україні презентували загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності
Автори:
Його мета — навчити українців не вестися на провокації медіа й гучні заголовки.

Сьогодні, 20 квітня, Міністерство культури та інформаційної політики України презентувало загальнонаціональний проєкт з медіаграмотності, який впроваджуватимуть протяом 2021-2022 роки. Проєкт реалізують для того, щоби підвищити обізнаність українців про проблему дезінформації, допомогти людям опанувати навички медіаграмотності тощо. Про це йдеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

«Потреба у впровадженні медіаграмотності з’явилася ще багато років тому. І підсилилася вона із початком війни в нашій країні. Інформаційної в тому числі», — розповів під час презентації проєкту міністр культури Олександр Ткаченко. Він додав, що лише 25% українців вважають, що медіа на них не впливають, однак реальна ситуація інша, всі дивляться чи читають новини.

«Із запуском проєкту ми прагнемо об’єднати та скоординувати зусилля усіх стейкхолдерів, щоб зробити медіаграмотність стилем життя українців. Щоб українці користувались нею за замовчуванням, а не довіряли гучним заголовкам та вирваним із контексту реченням. Це вперше питання медіаграмотності та інформаційної гігієни згадується як стале та на державному рівні», — додав Ткаченко.

Також, за словами заступника міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка, проєкт має на меті вивести на рівень політики тему медіаграмотності та досягнути суттєвих змін в тому, як українці розуміють медіа, сприймають новини, здатні самостійно знайти правду, перевіряти інформацію.

«Найголовніше — навчитися пересічному громадянину захищати себе від інформаційного впливу, який, на жаль, не завжди є корисним. У світі величезної кількості інформації важливо розуміти, що ми споживаємо. Тому медіаграмотність, критичне мислення та інформаційна гігієна є пріоритетом для Уряду», — зазначив Шевченко.

Для того, аби підняти обізнаність усіх вікових груп щодо проблеми дезінформації, проєкт матиме декілька основних напрямків:

  • посилення комунікації з боку держави;
  • розвиток медіаосвіти;
  • стимулювання відповідального та безпечного медіасередовища.

Стратегію проєкту планують реалізовувати такими кроками:  

  • розвиток медіаосвіти у співпраці з МОН;
  • створення бренду медіаграмотності і розробка меседжів та наративів;
  • запуск національної платформи з медіаграмотності;
  • запуск загальнонаціональної інформаційної кампанії для вразливих груп із залученням національних медіа, лідерів думок та блогерів;
  • постійний зв’язок з ГО та партнерами;
  • співпраця з ОБСЄ, Британським урядом та IREX.

Як повідомляє Міністерство, найближчим часом в Україні з’являться курси для студентів, тренінги для дорослих на тему медіаграмотності тощо.

Нагадаємо, у березні в Україні презентували Міжнародний центр протидії дезінформації.

Фото: Мінкульт

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду