ms.detector.media
MediaSapiens
02.04.2021 17:58
Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію
Поради від Google. П’ять інструментів, за допомогою яких можна перевірити інформацію
Як відрізнити фейкове фото від справжнього, де отримати достовірні новини та як підвищити власну медіаграмотність

З нагоди Міжнародного дня перевірки фактів (International Fact Checking Day), який відзначають сьогодні, 2 квітня, компанія Google підготувала поради для користувачів, які можуть допомогти краще визначати дезінформацію в мережі. Для перевірки інформації Google рекомендує використовувати такі способи:

1. Дізнайтеся більше про джерело

Якщо ви натрапили на цікаву історію на невідомому вам сайті, Google радить спершу перевірити інформацію щодо самого сайту, а потім натиснути на його значок меню, щоб дізнатись більше про результат (поки що це доступно лише англійською мовою у США).

«Якщо натиснути на результат, ви зможете побачити, як сайт описує себе на своїй сторінці, але, можливо, ви захочете отримати іншу думку. Ви можете зробити це, попросивши Google видалити результати з самого домену. Запит мав би виглядати приблизно так: about youtube -site: youtube.com», — кажуть у Google.

2. Перевірте, чи використовується зображення у правильному контексті

У компанії нагадують, що шукати зображення можна клацнувши правою кнопкою миші на фотографію та вибравши опцію «Шукати зображення в Google». «Ви можете зробити те саме на мобільному телефоні, торкнувшись і утримуючи зображення. Це запустить пошук зображення, щоб перевірити, чи з’являлося воно раніше в Інтернеті, і в якому контексті, щоб ви могли побачити, чи не було його відредаговано», — додають у компанії.

3. Шукайте новини

Також для достовірності, у компанії радять шукати кілька джерел інформації. Для цього потрібно перевірити, наприклад, як інформаційні видання повідомляють про одну і ту ж подію. «Перейдіть у режим новин або шукайте тему на news.google.com. Не забудьте натиснути на “Подивитись всі публікації", якщо ця опція доступна», — радить Google.

4. Зверніться до фактчекерів

Крім цього, для того, аби перевірити інформацію, експерти радять звернутися до людей, які професійно перевіряють факти. Наприклад, можна пошукати тему в сервісі Fact Check Explorer, який містить понад 100 000 перевірок фактів.

5. Для підтвердження місцезнаходження використовуйте Google Планета Земля або Street View

Для того, аби перевірити, чи справді оприлюднена світлина з якогось місця, була зроблена саме там, можна перевірити це місце на Google Планета Земля або в режимі Перегляд вулиць на Картах Google. «Скажімо, ваш друг надсилає вам історію про прогулянку снігової людини біля Ейфелевої вежі в Парижі, Франція. Пошук Ейфелевої вежі на Перегляді вулиць як мінімум підтвердить, що на вежі немає великого червоного ковбойського капелюха вгорі (як у Парижі, штат Техас). Якщо ця частина не витримує перевірку, решта історії також може бути фальшивкою», — пояснюють у компанії.

Нагадаємо, громадська організація «Детектор медіа» провела комплексне дослідження, аби визначити індекс медаграмотності українців – тобто  рівень вміння свідомо сприймати і критично тлумачити інформацію, а також користуватися розмаїттям медіа. Дослідження показало, що медіаграмотність 15% українців є низькою, у третини (33%) — нижча за середню, 44% аудиторії характеризує вищий за середній рівень медіаграмотності і лише 8% — високий.

Фото: Flickr

ms.detector.media