Українець готує запуск конкурента Google, який платитиме авторам за контент

Українець готує запуск конкурента Google, який платитиме авторам за контент

16:27,
11 Жовтня 2021
4465

Українець готує запуск конкурента Google, який платитиме авторам за контент

16:27,
11 Жовтня 2021
4465
Українець готує запуск конкурента Google, який платитиме авторам за контент
Українець готує запуск конкурента Google, який платитиме авторам за контент
Автори:
У Ahrefs хочуть зберігати пошукові запити для покращення результату пошуку, однак не планують збирати персональну інформацію й продавати її рекламодавцям.

Засновник компанії Ahrefs, українець Дмитро Герасименко повідомив «Економічній правді», що його компанія готує запуск нової пошукової системи — конкурента Google. Основна відмінність пошуковика від існуючих — він платитиме авторам за контент.

Пошуковик, за оцінками Герасименка, готовий на 87% — тестовий запуск теж вже йде. Однак назви для нього ще не вигадали.

«Ідея з пошуковиком зародилася з думками про інтернет, про який ми всі мріяли. Коли по пошуковому запиту відображаються самі топові знання, а не реклама, на якій Google просто заробляє. Це ще й історія про несправедливість, адже творці контенту, які працюють над якістю матеріалу, перевіряють його, повинні заробляти безпосередньо через бізнес-модель "90 на 10"», — розповів Герасименко.

Ідея пошукової системи від Ahrefs полягає в тому, що автори контенту додаватимуть на вебсторінки свої ID, за ним кроулер (програма, яка систематично робить запити в інтернеті для створення веб-індексу, сховища копій всіх вебсторінок в інтернеті) пропише авторство контенту.

«Найцікавіше завдання проєкту — знайти критерій оцінки контенту, щоб творці отримували справедливу плату. Ми плануємо ввести "метрику корисності" контенту, щоб визначити суму виплати по моделі розподілу прибутку, — уточнив Дмитро Герасименко. — Творці отримуватимуть 90% від всього рекламної прибутку пошуковика в залежності від корисності створеного ними контенту. Ми плануємо ділитися прибутком з усіма творцями контенту, незалежно від сфери його застосування — будь то шопінг-огляд або енциклопедичні знання».

У Ahrefs хочуть зберігати пошукові запити для покращення результату пошуку, однак не планують збирати персональну інформацію й продавати її рекламодавцям та компаніям для досліджень.

«Інформація про те, хто ви такий, чим займаєтеся, як звуть вашу собаку, які ваші уподобання в будь-яких сферах життя, у нас не буде зберігатися, і ми не будемо передавати її ніяким третім особам, —пояснив засновник Ahrefs. — З точки зору приватності, чим ми кращі, — ми будуємо свій дата-центр, у нас свої сервера, які належать нам, ми використовуємо клауд. Тобто ці дані не йдуть від нас нікуди. Виходить, у нас більше контролю».

У дата-центр компанія вже інвестувала близько 50 мільйонів доларів: один побудували в Нідерландах, інший — у Сінгапурі; у планах по одному в США та в Європі.

Заробляти на новому пошуковику планують на рекламі, аналогічно як Google.

«Різниця в тому, що Google — це величезна компанія з величезною кількістю бенефіціарів, інвесторів і зацікавлених людей, які просто тим, що існують, заробляють більшу частину прибутку компанії. Ahrefs — трошки інша компанія. У нас поки працює лише 80 осіб. Ми ніколи не залучали інвестицій. Тобто немає людей, які зацікавлені в тому, щоб прибутки побільше покласти собі в кишеню», — розповів Герасименко та додав, що бізнес-модель нового пошуковика не передбачає участі інвесторів.

На його думку, популяризувати пошуковик будуть самі творці контенту, які зможуть з нього заробляти.

«Ще плюс одна штука, яку ми намацали в процесі роботи над пошуковою системою — дуже багатьом медіа зараз необхідно встановлювати paywall. <…> І найкращий контент захований від широкої аудиторії, тому що медіа дійсно потрібно заробляти. З моделлю profit-sharing медіа, які реально працюють над глибокими якимись дослідженнями, розслідуваннями і так далі, зможуть заробляти і давати цю інформацію, класну, на більш широку аудиторію, — пояснив засновник Ahrefs. — В принципі з інтернету повинен піти клікбейт, аффіліатние (реферальні) посилання і так далі. І плюс преміум-контент під paywall піде, тому що паблішер закривають своє завдання, якщо заробляють з контенту, який вони створюють, і при цьому у них немає потреби ховати його».

Нагадаємо, у вересні 2021 року компанія Google дозволила конкурентам безкоштовно розміщувати пошукові системи на пристроях Android у Європі. Користувачі з Євросоюзу бачать у верхній частині екрану у випадковому порядку пʼять найпопулярніших пошукових систем у їхній країні, включаючи Google. 

Фото: Ahrefs 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду