Цифрова компетентність для школярів: правила та лайфхаки

Цифрова компетентність для школярів: правила та лайфхаки

12:04,
7 Березня 2021
3920

Цифрова компетентність для школярів: правила та лайфхаки

12:04,
7 Березня 2021
3920
Цифрова компетентність для школярів: правила та лайфхаки
Цифрова компетентність для школярів: правила та лайфхаки
Ігнорувати важливість цифрової та інформаційної безпеки в сучасному світі вже не вийде. Ґаджети й інтернет охопили всі сфери нашого життя. А з початком пандемії коронавірусу навіть навчання у школі перейшло в онлайн. Тож правила використання новітніх технологій потрібно пояснити дітям якомога раніше, щоб захистити їх від небезпеки в мережі. Про це ми говорили з експертом Школи цифрової безпеки DSS380 Павлом Бєлоусовим.

Небезпеки відсутності цифрової компетентності

Технології — всюди, й кількість годин, проведених із ґаджетами, тому підтвердження. А оскільки можливості сучасних технологій практично безмежні, потрібно розуміти, що вони можуть працювати як на благо, так і на шкоду.

Упродовж останніх десяти років листування, фотографії, комп'ютерні ігри, відео, покупки з офлайну практично повністю перейшли в онлайн. Загрози — разом із ними. Нові й нові галузі ставатимуть цифровими, і до цього потрібно бути готовими.

Всі ми помиляємося, це нормально. Проте раніше наслідки помилок були незначними й про них швидко забували. А тепер інтернет пам'ятає все, й видалити звідти вже нічого не вийде. Якісь опубліковані або «злиті» фото, відео, листування, необдумані висловлювання можуть відгукнутися через роки й зіпсувати, наприклад, кар'єру. Адже роботодавці часто дивляться не резюме, а соцмережі.

Прихована загроза

Як запевняє експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов, у реальному світі досить просто відрізнити справжнє від несправжнього, а ось у віртуальному — куди складніше. Діпфейки, тролі, боти, фейки — все це впливає на життя, сприйняття і — найголовніше — ухвалення рішень. Часто навіть фахівці не можуть з’ясувати, де правда, що вже казати про дітей. Тому з ранніх років важливо розвивати в дитини критичне мислення й пояснювати: все, що ти бачиш / чуєш / читаєш — може бути не тим, чим здається.

Новітні технології спростили шлях зловмисникам. Наприклад, щоби створити сайт або підробити фотографію, не потрібно мати серйозних ресурсів і великих вмінь. Зараз за наявності інтернету й комп'ютера з будь-якої точки світу будь-хто може бути джерелом загрози.

«Підробити, обдурити, видати себе за іншого в мережі — дуже просто. Тому необхідно якомога раніше показати дитині допоміжні інструменти для викриття шахраїв та злодіїв. Так, ймовірність того, що вона стане жертвою маніпуляцій, обману і фотошопу знизиться», — додає експерт.

Ази цифрової компетентності

Діти швидко вчаться, тож основи взаємодії з технологіями важливо закладати на ранньому етапі. Спершу необхідно пояснити дитині, навіщо ставити унікальний складний пароль на кожний обліковий запис. Так їй буде простіше далі, оскільки кількість її облікових записів лише збільшуватиметься.

Варто також навчити критично мислити й перевіряти інформацію з використанням декількох незалежних джерел. У майбутньому це допоможе дитині ухвалювати зважені рішення та зменшити кількість ситуацій, які доведеться виправляти.

«Необхідно пояснити дитині: довіряти всьому, що зустрічаєш в інтернеті — не варто. Наголосіть на тому, що дуже часто коментар — це просто набір букв і нічого більше. А лайк, дізлайк та підписку міг зробити бот, а не справжня людина», — каже експерт.

Захист від кібербулінгу?

Як запевняє Павло Бєлоусов, універсального захисту від кібербулінгу не існує. Зазвичай це комплекс заходів, та він усе одно не дозволяє повністю убезпечитися. Насамперед батьки повинні допомогти дитині сформувати коло спілкування. Наприклад, чатитися лише з тими, кого вони знають особисто, близькими друзями та родичами.

Часто інтернет і реальне життя сильно відрізняються. Те, що тобі можуть сказати в інтернеті, нічого не означає, а говорять лише тому, що можуть. Якщо сталося так, що дитину ображають, обов’язково поясніть їй, чому про це треба сказати батькам або вчителям. У питаннях цифрової безпеки довіра між дорослими й дітьми — важлива складова.

Лайфхаки, які точно стануть у нагоді

Якщо в дитини вже є свій смартфон, Павло Бєлоусов радить батькам використовувати певні налаштування та детально обговорити з дітьми важливі нюанси:

  • на будь-якому пристрої повинен бути встановлений пароль (Face / Touch ID);
  • налаштуйте автоматичне оновлення операційної системи та додатків;
  • встановлюйте додатки лише з офіційних магазинів (AppStore / Google Play тощо);
  • перевіряйте та обмежуйте запити доступів додатків. Наприклад, якщо додаток «Погода» запитує доступ до камери / мікрофона — відхиляйте їх, або шукайте альтернативу такому сумнівному додатку. Дозволяйте лише ті доступи, які потрібні для коректної роботи того чи іншого додатку;
  • якщо потрібно прив'язати карту для оплат, заведіть окрему, наприклад, віртуальну. Гроші на неї надсилайте лише під конкретну заплановану покупку. Налаштуйте можливість підтвердження транзакцій батьками, якщо мобільний пристрій вашої дитини підтримує таку функцію;
  • увімкніть автоматичне створення резервних копій;
  • зашифруйте дані;
  • налаштуйте віддалене керування пристроєм: у разі його втрати, ви зможете спробувати його знайти або знищити всі дані на ньому;
  • якщо створюється обліковий запис, пароль до нього має бути унікальний та довгий, без вмісту персональної інформації, надійно збережений у менеджері паролів;
  • активуйте подвійну автентифікацію у тих сервісах, які її підтримують;
  • деякі «дорослі» сервіси мають «дитячі» версії своїх додатків, бажано встановлювати саме їх.

Такі навички допоможуть дітям приймати правильні цифрові рішення, незалежно від місця, часу і платформи. Головне — закласти принципи, які допоможуть дитині швидко зорієнтуватися під час появи нового онлайн-сервісу.

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Його зміст є виключною відповідальністю партнера і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Фото: x-vymir.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду