Китай опублікував дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані

Китай опублікував дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані

20:51,
7 Квітня 2023
2449

Китай опублікував дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані

20:51,
7 Квітня 2023
2449
Китай опублікував дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані
Китай опублікував дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані
Перший аналіз підтверджує, що генетичний матеріал диких тварин, взятий на ринку, дали позитивний результат. Проте ці висновки все ще недостатні, щоб дати остаточну відповідь, що виник коронавірус через передачу від тварини до людини.

Китайська дослідницька група опублікувала аналіз зразків коронавірусу SARS-CoV-2, які зібрали на ринку морепродуктів Хуанань ще у січні 2020 року, на ранніх стадіях спалаху пандемії.

Дослідження провела державна Національна комісія охорони здоров’я Китаю (NHC) разом з китайськими інститутами, лабораторіями та науковими центрами, а результати оприлюднили у науковому журналі Nature.

Китайці всього дослідили 1380 зразків на території ринку морепродуктів і диких тварин Хуанань і навколо нього. Вони взяли 923 проби з навколишнього середовища, серед яких вміст холодильників і морозильних камер, і 457 проб від 18 видів тварин, зокрема, безпритульних і акваріумних.

Перший рецензований аналіз підтверджує, що мазки з ринку містили генетичний матеріал диких тварин і дали позитивний результат. Тобто тварина могла бути проміжним хазяїном вірусу, який заразив людей. 

Дослідники проте кажуть, що висновки все ще недостатні, щоб дати остаточний доказ того, що SARS-CoV-2 виник через передачу від тварини до людини.

Міжнародні вчені вважають, що єнотоподібні собаки — «найбільш імовірні переносники» хвороби, тоді як китайці зауважують: зразки взяли вже через місяць після спалаху коронавірусу, мовляв це люди могли заразити тварин.

Вірусолог Джессі Блум з онкологічного центру Фреда Гатчінсона у Сіетлі, заявив, що хоча зразки, зібрані в січні 2020 року, дають корисну інформацію про те, які тварини були на ринку, потрібні ще більш ранні зразки, щоби знайти джерело пандемії.

«Якщо ми коли-небудь дізнаємося про точне походження SARS-CoV-2, я підозрюю, що це буде отримано з нової інформації про випадки чи події на початку грудня чи листопада 2019 року або раніше», — каже Блум.

Дослідження китайських науковців підтверджує одну з двох суперницьких теорій про початок пандемії COVID-19: точаться дебати, чи мав він природне походження, поширившись від тварин до людей, чи виник у результаті лабораторного витоку в Інституті вірусології Уханя.

Деякі науковці закликають бути обережними під час інтерпретації результатів, адже залишається незрозумілим, чому знадобилося аж три роки, щоб генетичний вміст зразків був оприлюднений.

Як пише Reuters, голова Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Адханом Ґебреєсус просить Китай надати повну інформацію про походження COVID-19, наголошуючи, що ВООЗ розглядатиме всі гіпотези, де і як виник вірус SARS-CoV-2, бо китайські досліди «не дають відповідей».

Нагадаємо, нещодавно президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає розсекречення розвідувальних даних про походження коронавірусу. У США прагнуть оприлюднити якомога більше інформації про походження коронавірусної хвороби.

В Україні раніше поширювали низку фейків та маніпуляцій щодо масштабів епідемії COVID-19 та наслідків хвороби для здоров'я людей. Серед заяв антивакцинаторів, зокрема, було те, що в Україні зумисно завищували кількість випадків COVID-19 та перестали регулярно публікувати статистику заражень, щоб США змогли позбутися мільйонів доз вакцини, передавши її до України.

Фото: AFP / GettyImages

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду