У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta

У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta

17:03,
12 Липня 2021
1833

У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta

17:03,
12 Липня 2021
1833
У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta
У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta
Автори:
Насправді вакцини Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson та Bharat Biotech ефективні проти штаму Delta

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що наявні вакцини від коронавірусу не захищають людей, які захворіли на Delta штам Covid-19. Як пишуть фактчекери із VoxCheck — це неправда. У фейкових повідомленнях також йдеться небезпеку вакцин — побічні ефекти, зокрема, серцеві захворювання.

Як пише VoxCheck, насправді вакцини Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson та Bharat Biotech є ефективними проти штаму Delta. 

«На момент висловлювання автора відео вже були опубліковані дані щодо ефективності вакцин Oxford-AstraZeneca та Pfizer-BioNTech. Аналіз Агенції охорони громадського здоров’я Англії (Public Health England, PHЕ) від 14 червня 2021 року показує, що 2 дози вакцин Oxford-AstraZeneca та Pfizer-BioNTech є високоефективними проти госпіталізації хворого штамом Delta, — йдеться у повідомленні. — Для вакцини Oxford-AstraZeneca ступінь захисту від необхідності госпітального лікування Delta-варіанту хвороби становить 71% після однієї дози і 92% після двох доз. Вакцина Pfizer-BioNTech ефективна на 94% в запобіганні госпіталізації після першої дози та на 96% після двох доз».

Фактчекери додають, що дані щодо ефективності інших вакцин від штаму Delta були оприлюднили вже після публікації відео. Так, виробники вакцин Johnson & Johnson, Bharat Biotech заявили про ефективність своїх препаратів проти штаму Delta. Хоча вакцини від Sinopharm, Sinovac та Moderna є менш ефективними проти цього штаму, вони все ще забезпечують захист. 

«Наразі немає досліджень щодо ефективності вакцин Novavax, Sinopharm-Wuhan, CanSino проти COVID-19 від штаму Delta. Delta-варіант, ймовірно, передається легше в 2-3 рази ніж оригінальний вірус, вперше помічений в Ухані у 2019 році. За попередніми даними штам Delta швидше розмножується та сильніше пов’язується з рецепторами клітин легенів. Переваги вакцинації від COVID-19 перевищують потенційні ризики виникнення міокардиту і перикардиту», — пише VoxCheck.

Більше про фейки та маніпуляції стосовно коронавірусу та вакцинації читайте у черговому моніторингу Детектора медіа.

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анна
15:05 / 24.12.2021
Вокруг вакцинации изначально образовалось много фейков, уже не знаешь чему верить. Пока окончательно не определилась, жалею ли, что не привилась от ковида раньше. Но зато точно знаю одно - при появлении тревожных симптомов нужно сразу обращаться к доктору. Я так и сделала, чтобы не тратить драгоценное время, прошла УЗИ в Киеве в частной клинике vartaclinic.com.ua/ru/rentgenografiya-kiev/ особых изменений в легких не было. Тест на ковид отрицательный, прошла стандартное лечение ОРЗ. Знаю немало случаев, когда люди до последнего тянут, не идут в больницу, доводят до масштабного поражения легких, при которых нужно очень длительное и сложное лечение, а потом еще и реабилитация.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду