666 — коронавірусне число Байдена. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року

666 — коронавірусне число Байдена. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року

13:08,
14 Лютого 2021
3677

666 — коронавірусне число Байдена. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року

13:08,
14 Лютого 2021
3677
666 — коронавірусне число Байдена. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року
666 — коронавірусне число Байдена. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року
Поліцейські в Австрії не приєднувалися до демонстрантів проти карантину, а ліки від вошей врятують вас, можливо, від вошей — але не від COVID-19.

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі. У грудні стартувала нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі.

Попередні випуски: 15–31 січня, 1–14 січня 2021 року, 1531 грудня, 114 грудня 2020 року.

Корпорація Facebook вирішила боротися з коронавірусними фейками ще ретельніше. 8 лютого адміністрація соцмережі оголосила про розширення критеріїв визнання публікації фейковою. Відтепер фейсбук видалятиме дописи, в яких ітиметься про штучне походження вірусу, неефективність вакцин, твердження, що вакцини небезпечні, токсичні та викликають аутизм, а хворіти на COVID-19 безпечніше, ніж робити щеплення. Тих, хто систематично дописуватиме щось подібне, видалятимуть назовсім. Напевно, з часом це подіє, й фейків про коронавірус у головній соцмережі світу поменшає. Та поки що їх не бракує, й більшість стосується вакцинації та «походження» вірусу.

13+666=Байден

Чи знали ви, що якщо пронумерувати кожну літеру слова corona, додати всі цифри й дописати цифру, яка відповідає кількості літер у слові corona, вийде 666? А якщо після цього 2020 поділити на 666, у результаті вийде номер, який Джо Байден використав у своїй кампанії — 30330! VoxUkraine розповідає, що саме такими підрахунками займаються зараз конспірологи.

Теорії змов, пов’язані з символічними числами, дуже живучі, адже засновані на вірі (твердженні, яке неможливо довести), що певне число є, наприклад, «числом звіра». Далі — справа арифметики: якщо мати достатньо вільного часу й натхнення, можна для будь-якого слова чи числа знайти послідовність дій, яка пов’яже його з числами 666, 13 чи 1488. При цьому ключові компоненти конспірологічної конструкції можуть бути притягнутими за вуха: corona — це лише одна з просторічних назв COVID-19, а рік 2020 автори теорії вирішили вважати роком виникнення коронавірусу, хоча насправді той з’явився у 2019-му. Головне, що ниточка веде до Байдена.

Не припиняються суперечки, чи потрібно носити маски й чи взагалі вони захищають. За рік ковід-дисиденти вишукали чи вигадали чимало аргументів на користь непотрібності й шкідливості масок. Черговий фейк розбирає VoxUkraine: начебто Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що необхідності носити маски немає.

Джерело фейку — британський ресурс Principia Scientific International, який не раз звинувачували в поширенні дезінформації. У публікації 25 січня йдеться, що ВООЗ нібито визнає, що для здорової людини немає медичних причин носити маску поза лікарнями. Там цитують доктора Майка Раяна, який стверджує: немає доказів, що носіння масок може захистити людей.

Ці тези жорстоко вирвані з контексту. ВООЗ наголошувала, що самого лише носіння маски недостатньо, аби гарантовано захистити людей від зараження коронавірусом. Отже, крім маски, треба тримати дистанцію, мити руки і так далі. Цитата Раяна — з березня 2020 року, коли маски ще рекомендували носити лише під час контактів із хворими. 5 червня 2020 року ВООЗ оновила рекомендації щодо носіння масок: їх радять носити будь-яким людям під час контакту з іншими.

Також ковід-дисиденти вишукують усі ознаки того, що карантинні обмеження безглузді, й «розумні люди» від них відмовляються чи виступають проти них. Свіжий приклад — фейк про австрійських поліціянтів, які зняли каски і приєдналися до протесту проти локдауну у Відні 31 січня. У мітингу взяли участь десять тисяч людей, які ігнорували карантинні обмеження; деяких із них заарештували. Поліція не приєднувалась до маніфестантів, а супроводжувала їх, як завжди.

Джерелом фейків традиційно є хибно інтерпретована або просто вигадана статистика. Цього разу фейкотворці проаналізували дані про смертність у Німеччині та Швеції. Висновок: епідемії немає, смертність не зросла. StopFake пояснює, чому це неправда. У Німеччині від коронавірусної хвороби померло понад 60 тисяч людей, у Швеції — понад 12 тисяч, і в обох країнах смертність 2020 року вища, ніж у попередні. Брехнею також є твердження, що офіційну статистику смертності в цих країнах приховують — вона відкрита й регулярно оновлюється.

Хто проти вакцини?

Що більше країн починають вакцинацію, то більше фейків виникає про загрози вакцин. Про один із них «Детектор медіа» вже розповідав: мовляв, мРНК-вакцини змінюють генетичний код людини, приєднуючись до її ДНК. «По той бік новин» з’ясував, що подібні історії поширюються з посиланням на професора Френка Шелленберга, «піонера в галузі інтегративної медицини». Принагідно фейкотворці кажуть, що вакцини токсичні. Змінити ДНК вакцина не може, вона — лише інструкція для організму, що допомагає навчитися боротись із коронавірусом.

Та й Шелленберг — сумнівний персонаж. Свого часу в Каліфорнії він втратив медичну ліцензію та переїхав до Невади, де очолив Центр нетрадиційної медицини. Він не раз ставив хибні діагнози, намагався лікувати пацієнтів фуфломіцинами й отримував догани. Звісно ж, він — проти щеплень.

Кожна вакцинована людина рано чи пізно помре, адже всі люди смертні. З деякими це стається невдовзі після вакцинації. Щоб з’ясувати, чи смерть пов’язана зі щепленням, медики проводять ґрунтовне розслідування, враховуючи багато чинників і параметрів. Творцям фейків простіше: в їхній голові будь-яка людина, яка вмерла після щеплення, померла внаслідок щеплення.

Один із таких фейків розвінчує «По той бік новин». Користувачі підхопили й у власний спосіб інтерпретували повідомлення Russia Today про спалах коронавірусної хвороби в будинку для літніх людей в Іспанії, де після щеплення вакциною Pfizer померло сім (а згодом ще двоє) пацієнтів, а сімдесят захворіли.

Авжеж, літні люди, які мешкають у таких закладах — одна з головних груп ризику, саме тому їх почали вакцинувати в першу чергу. Перша ін’єкція вакцини Pfizer не дає гарантованого захисту від вірусу: ефективність вакцини оцінюється за підсумками повного циклу вакцинації, що складається з двох уколів. Навіть після цього для формування імунітету потрібно дванадцять днів. Отже, люди, яким щойно зробили першу ін’єкцію вакцини, ризикують заразитись так само, як і невакциновані. І хоча смерть усіх пацієнтів іспанського будинку для літніх людей саме від коронавірусної хвороби поки що не доведена, українські медіа (УНІАН, «Факти», «Сегодня» та інші) поширили цю новину саме в інтерпретації «від коронавірусу».

Один із поширених вигаданих аргументів проти вакцинації від коронавірусу — мовляв, керівництво компаній, які виробляють вакцини, та лідери думок, які виступають за вакцинацію (наприклад, Білл Ґейтс), а також керівництво країн, де буяє епідемія, не хочуть вакцинуватись або імітують щеплення. VoxUkraine розібрав такий фейк, пов’язаний із керівництвом Бразилії, а «По той бік новин» — чергову історію про відмову топменеджменту Pfizer від вакцинування. Виконавчий директор американської корпорації Альберт Бурла заявив, що вакцинуватиметься, коли надійде його черга, адже він не належить до групи ризику, то чого лізти поперед батька в пекло? І додав, що його 84-річний тест вакцинувався.

Що ж до Білла Ґейтса, демонізованого конспірологами незгірш Байдена, то VoxUkraine фіксує повідомлення, що бізнесмен послав вакцинуватись замість себе іншу людину — дуже схожу, але з іншою формою вух.

Насправді завдяки постійному носінню масок, які чіпляються за вуха гумочками, ми скоро всі станемо «людьми з іншою формою вух». Що вуха Білла змінюють форму через маску, наочно демонструє StopFake. Втім розглядати вуха Білла Ґейтса й шукати в них ознаки всесвітньої змови — навряд чи та розвага, на яку ми заслуговуємо у 2021 році.

Ще одна страшилка, яку невпинно повертають до інформаційного життя фейкотворці — примусова вакцинація. VoxUkraine зафіксував хвилю фейків про законопроєкт № 4142, який начебто дозволить не лише примусово щепити, але і встановлювати санкції за відмову від вакцинації, позбавляти права на навчання, роботу та вільне пересування, конфіскувати майно й навіть позбавляти батьківських прав. Якщо ви повірили в це, ніщо не заважає вам повірити й у створення органу під назвою «СанЕпідГестапо» з майже необмеженими повноваженнями примушувати до вакцинації та інших медичних процедур.

Такі фейки розраховані на людей, що не обтяжують себе читанням першоджерел. Адже в законопроєкті нічого подібного немає. Він формально спрощує бюрократичну процедуру, що передує вакцинації, а також розширює перелік інфекційних хвороб, від яких вакцинуватимуть.

Із Росії з маніпуляцією

8 лютого, коли інформаційний простір іще вирував через нейтралізацію пропагандистських каналів Медведчука, український уряд завдав проросійській партії удару з іншого боку — заборонив реєструвати будь-які вакцини чи інші імунобіологічні препарати, розроблені чи вироблені Росією. Тим часом тринадцять країн підписали угоду з Росією про постачання вакцини — серед них Білорусь, Індія, Китай та Казахстан. Фактчекери кажуть, що успіх вакцини Sputnik-V у низці країн — наслідок у тому числі й дезінформації. Росія не тільки просуває власну вакцину, а й усіляко дискредитує інші в медіапросторі різних країн, зокрема у Грузії та Молдові. Підконтрольні Росії медіа стверджують, що це Євросоюз нищить репутацію російської вакцини. Активно ведеться пропаганда в іспаномовному світі, де в соцмережах надзвичайно активні іспанські версії Russia Today і Sputnik. Зокрема фейсбук-сторінка RT поширила фейкову історію про смерть португальської медсестри за два дні після щеплення (насправді вона померла, але не внаслідок вакцинації). У деяких країнах пропаганда мала успіх: наприклад, мексиканський уряд закуповує 24 мільйони доз російської вакцини.

Тим часом Литва оголосила, що не купуватиме російської вакцини. Прем’єрка Литви Інгрида Шимоніте заявила, що потреби в Sputnik-V країна не має й не матиме в майбутньому, адже отримає західні вакцини в межах спільних закупівель з іншими країнами Євросоюзу.

Росіяни хизуються, що поважна американська газета The Washington Post пише про успіх російської вакцини. Втім, наголошує StopFake, головний посил матеріалу інший: «Як російські біотехнології розтоптали протоколи і кинули виклик Заходу». Експерти в матеріалі визнають, що розробники російської вакцини порушували процедури та діяли непрозоро. Тож навіть міжнародне визнання ефективності цієї вакцини не знімає питань до неї остаточно.

І наостанок — найекзотичніший фейк цих двох тижнів: урятувати людство від коронавірусу начебто може препарат від вошей. «По той бік новин» пояснює, чому насправді ні. Доказів дії цього препарату поки що немає. Є певні свідчення, що він убиває коронавірус in vitro, але ж ми з вами знаємо, що це робить навіть протефлазид, якщо поливати спиртовою настоянкою щучки дернистої культуру заражених вірусом клітин (разом із клітинами). На жаль, поки що жодні ліки «від коронавірусу» не стали панацеєю, й навряд чи «івермектин» буде винятком.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду