Російські ЗМІ поширюють фейк, що Україна скоро залишиться без питної води

Російські ЗМІ поширюють фейк, що Україна скоро залишиться без питної води

13:13,
6 Квітня 2021
2221

Російські ЗМІ поширюють фейк, що Україна скоро залишиться без питної води

13:13,
6 Квітня 2021
2221
Російські ЗМІ поширюють фейк, що Україна скоро залишиться без питної води
Російські ЗМІ поширюють фейк, що Україна скоро залишиться без питної води
Автори:
Нібито річка Дніпро «гниє, цвіте і міліє». Саме такими словами розпочинався сюжет про Дніпро телеканалу «Росія 24».

Російські ЗМІ поширюють фейки про жахливий стан української річки Дніпро й запевняють, що через це Україна невдовзі може залишитися без питної води. Зокрема, росЗМІ запевняють, що перекриття Північно-Кримського каналу змінило русло Дніпра, і що сама річка перестала самоочищуватися. Однак  це та ще кілька тверджень — фейк, повідомляє «Стоп Фейк».

Як пишуть фактчекери, у сюжеті «Росія 24» зазначають, що після перевірки води в Дніпрі дослідники виявили підвищений рівень практично всіх критичних показників: хімікатів, пестицидів, ліків, отрути, важких металів, ртуті. Й відповідно, журналісти роблять висновки,  що такими темпами країна може зовсім втратити питну воду.

«Україна презентувала нові матеріали про якість вод у басейні Дніпра ще 25 лютого. Уточнені дані країна отримала завдяки проведеному в рамках проєкту ЄС "Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI +)" спеціального скринінгу забруднюючих речовин у дніпровському басейні. Води басейну Дніпра перевіряли на вміст двох тисяч забруднюючих речовин і майже 65 тисяч хімічних сполук. У коментарі StopFake Оксана Коноваленко, кандидат географічних наук, національний представник проекту EUWI+ в Україні, пояснила, що Україна шукала 45 обов’язкових видів забруднюючих речовин — список затверджено постановою Кабміну "Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод" ще в 2018 році й він типовий для країн Євросоюзу. В результаті скринінгу в басейні Дніпра було виявлено ще 21 додаткову специфічну (для української індустрії) забруднюючу речовину — це два метали і 19 органічних сполук (див. відео 37:16)», — пишуть фактчекери.

За словами експертки Оксани Коноваленко, інформація про те, що результати скринінгу показали, що Україна «залишиться без питної води» — абсурдна. Як пише «Стоп Фейк», експертка додала, що досліджували не питну воду, тому твердження «ми всі п’ємо пестициди» — фейк.

Також у сюжеті «Росія 24» йшлося про те, що проблема з висиханням та забрудненням Дніпра настільки серйозна, що вже Європа б’є на сполох і будує в Україні лабораторію з вивчення проблеми акваторії Дніпра. Фактчекери відзначають, що така інформація — відвертий фейк.

«Спеціалізовані лабораторії в Україні існують уже давно, всього їх чотири — в Івано-Франківську, Слов’янську, Одесі та Вишгороді. В останні роки відбувається їх активне оновлення і розширення. Перші три дослідні установи було модернізовано й оснащено сучасним обладнанням за рахунок українського бюджету. 22 березня в Україні презентували останню оновлену лабораторію в Вишгороді — це установа дійсно модернізувалося за рахунок Євросоюзу. В рамках EUWI+, пояснює нацпредставник проєкту Оксана Коноваленко, для лабораторії було закуплено нове аналітичне обладнання», — пише «Стоп Фейк».

Також у сюжеті поширювали фейк про те, що перекриття Північно-Кримського каналу змінило русло Дніпра. Спочатку в русло потрапляла одна кількість води, а потім частина цієї води перестала туди потрапляти, природно, це погано вплинуло на біосистему водойми, яка встановилася. «Забір води Північно-кримським каналом (ПКК) в середньому становив близько 1 кубокілометр води за рік, а стік всього Дніпра становить близько 46 кубокілометрів за рік. Тобто Північно-Кримський канал забирав усього лише 1/46 частина всієї дніпровської води. З моменту анексії Криму забір води для СКК не припинився, але обсяги, природно, скоротилися. При цьому так чи інакше ця частка (забору води для ПКК), абсолютно незначна (для Дніпра). Це ніяк не могло "вплинути на біосистему водойми" — це заяви дилетантів», — прокоментував «Стоп Фейку» експерт Костянтин Данько.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що Міністерство оборони України назвало фейком повідомлення російських ЗМІ про нібито перекидання з Росії на Донбас понад 100 танків Т-72.

Фото: uhe.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду