Кіберполіція викрила шахраїв, що викрадали гроші через фальшиву єПідтримку

Кіберполіція викрила шахраїв, що викрадали гроші через фальшиву єПідтримку

11:36,
24 Серпня 2022
2125

Кіберполіція викрила шахраїв, що викрадали гроші через фальшиву єПідтримку

11:36,
24 Серпня 2022
2125
Кіберполіція викрила шахраїв, що викрадали гроші через фальшиву єПідтримку
Кіберполіція викрила шахраїв, що викрадали гроші через фальшиву єПідтримку
Дві злочинні організації заволоділи мільйонами гривень.

Кіберполіція викрила дві злочинні організації, які тривалий час шахрайським способом викрадали кошти громадян. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, кіберзлочинці розповсюджували фішингові посилання під виглядом соціальних виплат від Європейського фонду, Президента України, єПідтримки.

Для отримання обіцяних соціальних виплат громадяни залишали на фальшивих сайтах свої персональні дані та дані банківських карток. Таким чином учасники злочинної організації отримували доступ до рахунків потерпілих та здійснювали із них перерахування коштів, в тому числі кредитних. Наразі встановлено майже 150 потерпілих, які загалом втратили понад 10 мільйонів гривень.

Крім цього, одне зі злочинних угруповань заволоділо коштами громадян під час закупівлі військового спорядження, яке планувалось передати військовослужбовцям ЗСУ.

Схему шахрайства викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та у співпраці зі службами безпеки ПриватБанку та Монобанку.

Із залученням спецпідрозділу поліції «ТОР» представники правоохоронних органів провели 42 обшуки на території 15 областей України. За результатами вилучено понад 100 мобільних телефонів, 53 ноутбуки та іншу комп’ютерну техніку, банківські картки, близько 1,5 мільйона гривень готівкою та п'ять автівок. Також заблоковано криптогаманець із близько 40 тисячами доларів США.

Наразі дев’ять учасників злочинної організації затримано в порядку ст. 208 КПК України. Їм повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації, а також шахрайстві (за ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 3, ч. 4 ст. 190 КК України). Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. З метою відшкодування збитків завданих потерпілим накладено арешти на майно учасників злочинних організацій.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв про те, як перевірити безпечність вебсайту. Користувачі мають змогу самостійно оцінити рівень кіберзагрози, яка потенційно може виходити від того чи іншого сайту.

Фото: cyberpolice.gov.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду