Китай використовує трекер здоров'я для придушення протестів

Китай використовує трекер здоров'я для придушення протестів

13:38,
20 Червня 2022
3908

Китай використовує трекер здоров'я для придушення протестів

13:38,
20 Червня 2022
3908
Китай використовує трекер здоров'я для придушення протестів
Китай використовує трекер здоров'я для придушення протестів
Розгніваних клієнтів банку, які намагалися отримати заощадження в проблемних банках, зупинила програма охорони здоров’я на їхніх мобільних телефонах.

Влада Китаю використала інструмент, розроблений для охорони здоров’я, щоб придушити протести вкладників, повідомив АР. Вкладники поскаржилися, що їхні коди доступу до громадських місць раптово почервоніли, що унеможливило будь-які контакти.

Жителі Китаю зобов’язані встановлювати на смартфони програму охорони здоров’я. Програма відображає код, що вказує на стан їхнього здоров’я, зокрема можливий ризик зараження COVID-19. Зелений код потрібен для користування громадським транспортом і відвідування офісів, ресторанів та торгових центрів. З червоним кодом здоров’я неможливо пройти в будь-які громадські місця.

У Китаї залізничні вокзали, продуктові магазини та інше мають QR-коди для сканування на входах, реєструючи присутність людей для відстеження контактів під час пандемії. Коли вважається, що люди перебувають в групі ризику щодо COVID-19, їхні коди забарвлюються в різні кольори, що вказує на обмеження, такі як обов’язковий карантин.

Проблема із вкладниками почалася у квітні. Тисячі людей, які мали рахунки в шести сільських банках у провінціях Хенань і Аньхой, почали намагатися зняти свої заощадження після повідомлень ЗМІ про те, що керівник материнської компанії банків втік та був оголошений в розшук за «серйозні фінансові злочини».

Не в змозі розв'язати проблему в режимі онлайн, тому що інтернет-банкінг було заблоковано, клієнти почали прибувати до столиці провінції Хенань Чженчжоу, де знаходиться офіс Комісії регулювання банківської та страхової діяльності Китаю. Але прибувши до міста, вони виявили, що піти куди-небудь вони не можуть.

Зокрема, жінка на прізвище Ай повідомила в додатку соціальних мереж WeChat, що незабаром після того, як вона заселилася в готель в Чженчжоу і поінформувала поліцію про ціль свого приїзду, її код здоров’я став червоним, хоча протягом попередніх 48 годин у неї був негативний результат тесту на COVID-19. Співробітник профілактики пандемії негайно доставив її у карантинний готель. Схожі свідчення дали ще понад десяток учасників подій. Вони повідомили, що їхні коди здоров’я стали червоними після того, як вони просканували QR-код у місті. Більшість із них опинилися у карантинному готелі, а деяких депортували з міста, після чого їхні коди знову стали зеленими.

Наразі представник Комітету з контролю над пандемією провінції Хенань оголосив, що влада почала розслідування інциденту.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, як Китай цензурує наше життя: від фільмів до тіктока.

Фото: biecom.net

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду