Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії – Bloomberg

Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії – Bloomberg

14:19,
17 Грудня 2021
2340

Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії – Bloomberg

14:19,
17 Грудня 2021
2340
Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії – Bloomberg
Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії – Bloomberg
Bloomberg: Інцидент підтвердив підозри, що Китай використовував обладнання Huawei як інструмент для шпигунства.

Китайська розвідка використала обладнання компанії Huawei для здійснення кібератаки на велику австралійську телекомунікаційну компанію у 2012 році з подальшою крадіжкою даних.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела у спецслужбах США. За даними видання, у 2012 році розвідка Австралії повідомила американських колег про виявлення «витонченого вторгнення» в телекомунікаційні системи країни.

Зокрема, у великій австралійській телекомунікаційній компанії відбулось оновлення програмного забезпечення обладнання Huawei. Однак пізніше виявилось, що це офіційне оновлення містило шкідливий код.

Він записував всі комунікації, що проходили через обладнання Huawei, і надсилав дані до Китаю. Потім шкідливе програмне забезпечення самознищилося, видаливши велику частину доказів кіберзлочину.

Австралійські спецслужби визначили, що відповідальними за злам були спецслужби Китаю, представники яких проникли в лави технічних спеціалістів Huawei. Того ж року американські спецслужби виявили подібну атаку з Китаю вже на мережі у США, які також використовували обладнання Huawei.

«Інцидент підтвердив підозри обох країн, що Китай використовував обладнання Huawei як інструмент для шпигунства», – пише Bloomberg.

Уряд США наполягає, що обладнання Huawei становлять загрозу національній безпеці будь-яких країн, які їх використовують. Китайська компанія відкидає ці обвинувачення.

У травні 2019 року США заборонили своїм держустановам застосовувати обладнання Huawei, а також загалом користуватися послугами компанії. 

У червні 2021 року Міністерство оборони Литви рекомендувало не користуватися китайськими смартфонами через проблеми з цензурою та безпекою. Національний центр кібербезпеки при Міноборони Литви дослідив смартфони китайських виробників, які поставляють у країну: Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G, OnePlus 8T 5G.

Це розслідування виявило чотири ризики кібербезпеки. Три ризики виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei. Зокрема, згідно зі звітом, системні програми Xiaomi мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати 449 термінів китайською мовою.

Компанія Xiaomi відкинула ці звинувачення. Компанія Huawei також заперечує, що її офіційний магазин додатків AppGallery перенаправляє користувача в сторонні інтернет-магазини, програми яких містять шкідливе програмне забезпечення або заражені.

У листопаді 2021 року Естонія заборонила використовувати в країні обладнання 5G від Huawei.

Фото: Kārlis Dambrāns/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду