Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»

Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»

15:04,
27 Січня 2022
3346

Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»

15:04,
27 Січня 2022
3346
Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»
Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»
Автори:
Чак Поланік саркастично відреагував на китайську цензуру, написавши, що тепер «у Китаї в усіх щасливий кінець».

У Китаї відцензурували фінал фільму «Бійцівський клуб». На китайській стримінговій платформі Tencent Video стрічка завершується перемогою поліції, яка заарештувала героя-оповідача (Едвард Нортон) та зірвала його план. Про це пише Variety.

Насправді «Бійцівський клуб» завершився перемогою головного героя над власним альтер-его Тайлером Дерденом (Бред Пітт). Після цього герой Нортона спостерігає за вибухом кількох будівель, що свідчить, що його план знищити сучасну цивілізацію вдався.

Натомість у китайській версії фільм переривається до вибуху будівель: замість останньої сцени — чорний екран із поясненням: «Поліція швидко розгадала весь план і заарештувала всіх злочинців, успішно запобігши вибуху бомби. Після суду Тайлера відправили в психлікарню, де він проходив лікування. У 2012 році його виписали з лікарні».

Китай після виходу в 1997 році драми «Сім років у Тибеті» заборонив до показу фільми, у яких грає актор Бред Пітт. У драмі «Сім років у Тибеті» персонаж Пітта дружить з Далай-ламою незабаром після вторгнення Китаю в Тибет. Китай припинив блокувати фільми з голлівудським актором лише в 2016 році після виходу частково профінансованого Китаєм фільму «Союзники».

Автор роману «Бійцівський клуб» Чак Поланік саркастично відреагував на китайську цензуру, написавши, що тепер «у Китаї в усіх щасливий кінець». Tencent Video і Disney (володіє 20th Century Fox, оригінальним дистриб’ютором «Бійцівського клубу») цю ситуацію поки не коментували.

Це не єдиний випадок китайської цензури. Наприклад, китайські цензори вирізали сцени, де присутні одностатеві поцілунки, натяки на подібні стосунки чи оголення: із 3D-версії «Титаніка» прибрали сцену малювання Рози; з фільму «Богемна Рапсодія» прибрали всю ЛГБТ+ лінію та кліп I Want to Break Free. У Китаї фактично заборонені злодії-китайці чи вбивство китайців на екрані: з третьої частини «Піратів карибського моря» вирізали лінію Сяо Феня; із фільму «Скайфол» прибрали сцену, у якій Джеймс Бонд убиває тілоохоронця. У американо-китайському фільмі «Мег» велика акула або не атакує китайських персонажів, або вбиває їх значно менш жорстоко. Фільм «Одного разу в Голлівуді» заборонили до прокату в КНР, тому що Квентін Тарантіно відмовився прибирати сцену, яка буцімто ображає Брюса Лі. Детальніше про цензуру в Китаї читайте в матеріалі MediaSapiens

Фото: стопкадри з відео на Variety та YouTube

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду