Федоров: Хакери атакують базові інформаційні ресурси України

Федоров: Хакери атакують базові інформаційні ресурси України

08:52,
24 Лютого 2022
1790

Федоров: Хакери атакують базові інформаційні ресурси України

08:52,
24 Лютого 2022
1790
Федоров: Хакери атакують базові інформаційні ресурси України
Федоров: Хакери атакують базові інформаційні ресурси України
Автори:
За DDоS-атакою на урядові сайти стоять російські спецслужби.

Віцепрем'єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що з ночі 24 лютого відбувається кібератака на базові інформаційні ресурси України.

«Всю ніч ми боронили кіберпростір. Атаки на всі базові інформаційні ресурси відбувалися та відбуваються без зупинок. Наразі все стабільно. Всі команди на місцях. Зберігаємо спокій та не панікуємо», — сказав він.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, своєю чергою, повідомила, що за DDоS-атакою на урядові сайти, серед яких портал Кабміну, Верховної Ради, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України, стоять російські спецслужби.

«Активізувалися фішингові атаки на органи державної влади та об'єкти критичної інфраструктури, розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, а також спроби проникнення до мереж приватного та державного секторів і подальших деструктивних дій, — сказали в Держспецзв'язку. — Сьогоднішні кібератаки вже навіть не потребують детальної технічної атрибуції. Атакувальники, особливо не ховаючись, використовують для фішингових розсилань та DDоS-атак бот-мережі, які нашими спецслужбами однозначно ідентифікуються як пов'язані зі спецслужбами країни-агресора».

У Службі рекомендували ІТ-службам організацій:

1. Ізолювати всі робочі станції та сервери, не пов'язані з виконанням критично важливих функцій, в інтересах громадян, бізнесу і держави.

2. Оновити системне та прикладне програмне забезпечення робочих систем до останньої версії.

3. Негайно зробити резервні копії критично важливих інформаційних ресурсів на зовнішні носії.

Раніше MediaSapiens писав, що з 16:00 23 лютого почали фіксувати перебої в роботів сайтів Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України. В одних ці портали перестали відповідати, у інших — довго вантажать головну сторінку, однак усе ж відкриваються. Крім того, спікер парламенту Руслан Стефанчук повідомив про кібератаки з Росії на свої акаунти. Згодом міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що з 16:00 23 лютого почалася DDoS-атака на українські ресурси.

Нагадаємо, 15 лютого сайти Міноборони України та Збройних сил України стали недоступними. Також були зафіксовані перебої в роботі вебсервісів Приватбанку та Ощадбанку. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що портал державних послуг «Дія» намагалися атакувати хакери з чотирьох країн — Росії, Китаю, Чехії та Узбекистану. 16 лютого Міністерство оборони України повідомило, що кібератака на портал відомства ще триває — її спрямували на максимальне завантаження серверних потужностей, на яких працює сайт.​ Ця DDоS-атака була наймасштабнішою в історії України, її метою могла бути дестабілізація та дискредитація органів влади. Керівник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк повідомив, що за DDоS-атакою на урядові сайти та банківський сектор України стоять іноземні спецслужби, а її вартість сягає мільйонів доларів. Своєю чергою, Білий дім заявив, що до атаки причетні російські хакери. За фактом кібератаки правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтями 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем) та 363-1 (умисне масове розповсюдження повідомлень електрозв'язку, що призвело до порушення роботи автоматизованих систем) Кримінального кодексу України. США висловили готовність допомогти Україні в розслідуванні потужної DDoS-атаки на вебресурси країни

Фото: Blogtrepreneur/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду