У Держспецзв'язку російську атаку на урядові сайти вважають демонстрацією сили

У Держспецзв'язку російську атаку на урядові сайти вважають демонстрацією сили

19:51,
1 Лютого 2022
2038

У Держспецзв'язку російську атаку на урядові сайти вважають демонстрацією сили

19:51,
1 Лютого 2022
2038
У Держспецзв'язку російську атаку на урядові сайти вважають демонстрацією сили
У Держспецзв'язку російську атаку на урядові сайти вважають демонстрацією сили
Інформаційна частина спецоперації Росії ще триває, каже заступник голови Держслужби спецзв’язку Віктор Жора.

Ураження українських урядових сайтів 13 та 14 січня є частиною великої інформаційно-психологічної спецоперації проти України. Про це в інтерв'ю «Укрінформу» сказав заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з питань цифрових трансформацій і цифровізації Віктор Жора.

«Це продовження кіберагресії, яку ми спостерігаємо впродовж останніх восьми років, і досвід цих років дає нам можливість говорити, що ця кібератака може бути тільки першою фазою, – прокоментував Віктор Жора. – Подібні інциденти є більшим, ніж просто кібератаки. Це частина великої інформаційно-психологічної спецоперації проти України».

Заступник голови Держслужби спецзв’язку переконаний, що ця спецоперація має кілька цілей: дезінформація з метою посварити Україну з Польщею, демонстрація сили та дестабілізація ситуації у країні. 

Перша частина операції, вважає Віктор Жора, успішною не була. «Шитими білими нитками» були «провокаційні матеріали і зазначений в координатах картинки false flag, тобто хибний флаг, який нібито мав би вказувати на те, що цю картинку підготували у Варшаві».

Щодо демонстрації сили, як сказав Віктор Жора, Росія дала зрозуміти, «що кібероперації можуть бути використані в Україні в значно більшому масштабі та здатні супроводжувати потенційну військову агресію».

Атака також мала на меті заподіяння якомога більшої шкоди інфраструктурі, додав чиновник. «В іншому випадку нападники обмежилися б дефейсом вебсайтів, однак вони пішли далі та спробували знищити дані й ІТ-інфраструктуру», – йдеться в інтерв'ю.

Щодо дестабілізації, то ця частина спецоперації ще триває. «...І третя ціль – дестабілізація ситуації у країні, сіяння хаосу, розбрату і невпевненості суспільства у спроможності влади захистити державні інформаційні ресурси. Власне, з цим я пов’язую всі інсинуації стосовно можливого витоку даних, спотворення даних у реєстрах, стосовно масштабу наслідків кібератаки і т.д. Зараз ми продовжуємо спостерігати вже безпосередньо інформаційну частину цієї операції», – сказав Віктор Жора.

Як стало відомо, радниця адміністрації США з кібербезпеки Енн Нойбергер цього тижня проведе серію зустрічей, зокрема щодо російської агресії та атаки на українські урядові сайти.

Нещодавно в Україні розпочалася нова серія кібератак із серверів судової сфери.

Та наймасштабнішого удару хакерів офіційний Київ зазнав 13 та 14 січня, коли постраждали 22 сайти органів державної влади. 6 сайтів зазнали «значної шкоди», 70 — відключили за вказівкою Держспецзв’язку та Служби безпеки України.

Рослідування цієї спецоперації Росії триває.

Фото з фейсбук-сторінки Віктора Жори

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду