Держспецзв'язку: Хакери атакували близько 70 урядових сайтів, це одна з найпотужніших кібератак

Держспецзв'язку: Хакери атакували близько 70 урядових сайтів, це одна з найпотужніших кібератак

15:51,
14 Січня 2022
2530

Держспецзв'язку: Хакери атакували близько 70 урядових сайтів, це одна з найпотужніших кібератак

15:51,
14 Січня 2022
2530
Держспецзв'язку: Хакери атакували близько 70 урядових сайтів, це одна з найпотужніших кібератак
Держспецзв'язку: Хакери атакували близько 70 урядових сайтів, це одна з найпотужніших кібератак
Автори:
Окремо у Держспецзв'язку наголосили, що хакерська атака не стосується додатку «Дія», він повністю функціонує.

Заступник голови Держспецзв'язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктор Жора повідомив, що у ніч на 14 січня хакери атакували близько 70 сайтів органів влади. Це стало однією з найпотужніших кібератак за останні роки.

«З 13 на 14 січня цього року було здійснено хакерську атаку на сайти державних органів України. На їхніх головних сторінках були розміщені повідомлення провокаційного характеру. Можу відразу наголосити, що персональні дані українців жодним чином не спотворені, витоку даних не відбулось, а контент сайтів не ушкоджений», цитує посадовця «Укрінформ». 

Частина з сайтів працює, інша – примусово призупинена з метою недопущення поширення атаки на інші державні ресурси та локалізації технічної проблеми.

Заступник керівника Держспецзв'язку наголосив, що поки достеменно невідомо, хто причетний до кібератаки на урядові сайти. Однак перше інформаційне повідомлення про її здійснення було розміщено на інформаційних ресурсах однієї з сусідніх країн.

«Тут слід розуміти, що говорити про причетність тієї чи іншої сторони до кібератак можна лише після повномасштабного розслідування інциденту. Як тільки будуть безперечні цифрові докази та розуміння того, що сталось, ми зробимо відповідну заяву», – зауважив посадовець. 

Держспецзв'язку спільно з СБУ, Кіберполіцією та міжнародними партнерами вже займається розслідуванням інциденту та розбирає цифрові докази. Планується, що відновлення роботи державних ресурсів відбудеться протягом п’ятниці, 14 січня.

Віктор Жора додав, що хакерська атака не стосується додатку «Дія», він повністю функціонує і українці можуть користуватися усіма необхідними сервісами застосунку.

«Мобільний застосунок "Дія" працює зараз у штатному режимі. Ми розуміємо, що усі дані знаходяться в державних реєстрах, які не були уражені в результаті атаки. Портал "Дія" зараз відключений з метою запобігання поширення цього інциденту», – підсумував Жора.

У ніч на 14 січня сайти Міністерства освіти та науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства енергетики, Державної служби з надзвичайних ситуацій та «Дії» зазнали хакерської атаки

На урядових ресурсах було розміщено зображення з текстом українською, російською та польською мовами, який попереджає користувача, що нібито його особисті дані стали публічними, а інформація на комп'ютері знищуються.

Припис, що це «за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі» нібито вказував, що до атаки причетні «польські» хакери. Однак «послання» українцям було написане ламаною польською мовою.

У грудні 2021 року The New York Times повідомляло, що Росія готує масштабну кібератаку на урядові установи, енергосистему та інші стратегічні галузі економіки України.

За даними видання, США та Велика Британія таємно відправили до України спеціалістів із кібербезпеки для протидії можливій активізації кіберагресії Росії.

Фото: Blogtrepreneur/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду