Через збій Facebook у мережу злили дані 1,5 мільярда користувачів. Фейк чи ні?

Через збій Facebook у мережу злили дані 1,5 мільярда користувачів. Фейк чи ні?

16:15,
5 Жовтня 2021
2706

Через збій Facebook у мережу злили дані 1,5 мільярда користувачів. Фейк чи ні?

16:15,
5 Жовтня 2021
2706
Через збій Facebook у мережу злили дані 1,5 мільярда користувачів. Фейк чи ні?
Через збій Facebook у мережу злили дані 1,5 мільярда користувачів. Фейк чи ні?
Автори:
Українськи ЗМІ пишуть про злив та збій, як про пов'язані речі. Західні ЗМІ повідомляють, що це співпадіння.

Українські ЗМІ написали, що масштабний збій у Facebook міг спричинити злив даних понад 1,5 мільярда користувачів. Деякі медіа вже виправили ці новини, інші лишили — зокрема, УНІАН, «Слово і діло», «Апостроф», «КП в Україні», «Стопкор», «Центр журналістських розслідувань».

У цих новинах ЗМІ посилалися на портал PrivacyAffairs, який написав«Приватна та особиста інформація понад 1,5 мільярда користувачів Facebook продається на популярному форумі, пов’язаному з хакерами, що потенційно дозволить кіберзлочинцям та недобросовісним рекламодавцям націлюватись на користувачів інтернету у всьому світі. Якщо це правда, це може стати одним з найбільших і найзначніших зливів даних Facebook на сьогоднішній день».

Цікаво, що в новині видання прямо уточнило, що це «абсолютно не пов’язане із глобальним відключенням Facebook 4 жовтня 2021 року», адже інформація про можливий злив даних з’явилася на 12 годин раніше. Пізніше і віцепрезидент з інфраструктури Facebook також Сантош Джанардхан заявив, що в компанії «немає доказів того, що дані користувачів були скомпрометовані в результаті цього збою».

PrivacyAffairs називає збігом, що вихід новини та збій в роботі соцмереж сталися в один день. Більше того, видання підкреслює, що ані соцмережа, ані хакери не мають відношення до зливу — оскільки йдеться про дані, які були отримані парсінгом. Тобто, за допомогою спеціальної програми, яка збирає дані, що знаходяться у відкритому доступі. Такі програми дозволяють зібрати дані із загальнодоступних профілів та акаунтів або через «опитування» («Хто ти з "Гри престолів"») та «вікторини» («Дізнайтеся дату свого одруження»). «Дані були отримані шляхом вилучення загальнодоступних даних, якими поділилися користувачі. Кілька ЗМІ та користувачі Twitter невірно розтлумачили це, як результат злому або витоку даних, що не відповідає дійсності», — йдеться в статті, на яку посилаються українськи ЗМІ. 

При цьому в новинах або взагалі не згадується інформація про парсінг, або в тексті новин вказують, що інформація була зібрана з відкритих джерел, але в заголовку все одно пишуть «злив» даних. Жодна новина не містить інформацію про те, що парсінг не заборонений законом і технічно акаунти не були зламані. У подальшому ці дані дійсно можуть бути використані маркетологами, щоб бомбардувати корситувачів рекламою, або хакерами — для здійснення фішингових атак. Оскільки ці дані можуть містити телефонні номери, місцезнаходження та повні імена користувачів, також кіберзлочинці зможуть використати їх для шахрайської схеми SMiShing (смішинг).

Нагадаємо, перші повідомлення про проблеми у роботі Facebook почали з’являтися 4 жовтня близько 18:25 за київським часом

Станом на 18:55 у користувачів не відкривалася жодна з вебсторінок соцмережі. Не працювали також мобільний додаток та месенджер Facebook, а також додатки та десктопні версії Instagram, WhatsApp. Пізніше по всьому світу зафіксували проблеми з роботою сервісів Netflix, Steam і PlayStation

Facebook заявив, що працює над виправленням масштабного збою. У компанії згодом розповіли, що причиною шестигодинного збою стали зміни конфігурації маршрутизаторів. На тлі збою Марк Цукерберг, за даними Forbes, опустився на шосте місце в рейтингу мільярдерів.

Фото: скріншоти, The Verge 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду