ФБР попередило про аферу з SMS. Як працює смішинг

ФБР попередило про аферу з SMS. Як працює смішинг

11:55,
2 Вересня 2021
5005

ФБР попередило про аферу з SMS. Як працює смішинг

11:55,
2 Вересня 2021
5005
ФБР попередило про аферу з SMS. Як працює смішинг
ФБР попередило про аферу з SMS. Як працює смішинг
Автори:
Вперше про смішинг ФБР повідомило в 2010 році.

Федеральне бюро розслідувань США (ФБР) попередило, що зловмисники за допомогою шахрайської схеми SMiShing (смішинг) викрадають особисті дані: банківські картки, електронні підписи, адреси електронної пошти тощо. Про це повідомили «Букви».

Що таке смішинг?

Вид фішингу, шахрайства, який реалізовують через текстові повідомлення.

Чому смішинг?

Це гра слів — SMS та fishing — SMiShing.

Як це працює?

Зловмисники відправляють текстові повідомлення з активним посилання на фішинговий сайт. У повідомлення вони додають текст, який має змотивувати людину перейти за цим посиланням. Наприклад, повідомлення від «магазину», що замовлення відправлено. Коли людина переходить за посилання — автоматично передає свої дані шахраям.

Вперше про смішинг ФБР повідомило в 2010 році. Тоді шахраї повідомленням або дзвінком інформували про нібито виникнення проблем з банківським рахунком. Користувачу давали спеціальний номер чи посилання, аби отримати детальну інформацію та відповіді на запитання. Коли користувач переходив — його інформацію крали.

Нагадаємо, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила про інтернет-аферу в Facebook – опитування, за проходження якого українцям обіцяють від 16,5 тисяч гривень «матеріальної допомоги». Для цієї схеми зловмисники маскувалися під сайт телеканалу «1+1» та програму ТСН. За допомогою цієї схеми шахраї збирають дані про банківські картки українців.

Згодом у соціальній мережі Facebook на сторінці @ukrainebestcountry з’явилося повідомлення, що кожен українець може перевірити свою банківську карту та отримати багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ. У повідомленні йдеться, що це можна зробити згідно зі статтею 247, але не уточнюється, якого саме закону чи кодексу. Як ілюстрацію до посту використали фотографію ведучої новин на телеканалі «1+1» та підписали фото текстом — «обов’язкова перевірка карток всіх жителів України». Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила, як працює ця шахрайська схема, зазначивши, що вона схожа на аферу про «матеріальну допомогу» за проходження опитування. У пресслужбі телеканалу «1+1» кажуть, що останнім часом зросла кількість шахрайських схем, у яких використовується символіки (логотипи) 1+1 media.

Компанія Facebook повідомила, що займається видаленням реклами шахрайських схем, зокрема, про «компенсації» за сплачений ПДВ та «матеріальну допомогу» за проходження опитування. У компанії додали, що видаляють сторінки порушників та відключають їх від реклами.

Фото: Today

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду