Студенту загрожує 5 років в'язниці за поширення вірусу через Telegram

Студенту загрожує 5 років в'язниці за поширення вірусу через Telegram

11:20,
28 Січня 2020
3481

Студенту загрожує 5 років в'язниці за поширення вірусу через Telegram

11:20,
28 Січня 2020
3481
Студенту загрожує 5 років в'язниці за поширення вірусу через Telegram
Студенту загрожує 5 років в'язниці за поширення вірусу через Telegram
Автори:
Підозрюваний модернізував троянський вірус та поширював оголошення про його продаж. Коли «клієнти» платили за вірус, хлопець відправляв їм файли зі шкідливим програмним забезпеченням та інструкцію. Вірус міг нашкодити будь-кому.

Українському студенту загрожує п'ять років в'язниці за модифікацію і продаж вірусу «троян з вбудованим модулем Майнера і елементами ботнету». Він активно рекламував і продавав свою розробку через Telegram.

Про це повідомляє InternetUA.

Як йдеться у матеріалах справи Приморського районного суду, ще у 2017 році студент Одеської національної академії зв'язку імені Попова приєднався до «інтерактивного форуму» в Telegram (на даний момент цей форум видалений, пише Liga Tech.

На форумі користувачі ділилися інформацією e сфері розробок програмного забезпечення. Там студент знайшов створений невідомим прихований ботнет-майнер під назвою «Rarog».

Отримавши його безкоштовно від розробника напряму, студент модернізував його і «випустив модернізовану версію зазначеного шкідливого програмного забезпечення, чим розширив його функціональні можливості». Потім програміст розмістив на ряді спеціалізованих ресурсів оголошення про продаж шкідливого програмного забезпечення.

Повідомляється, що у описі оголошення підозрюваний відкрито писав: «Rarog» — це троян з вбудованим модулем майнера і елементами ботнету, який вміє приховувати процес майнера від диспетчерів завдань (таких як Windows Task Manager, Process Killer, KillProcess, System Explorer, Process Explorer, AnVir, Process Hacker). Троян маскується під драйвер Realtek, копіюючи заголовки оригінальних утилітів, пишуть у матеріалах справи.

При цьому студент постійно оновлював оголошення і поширював рекламу, а також активно листувався з «потенційними клієнтами». Оплату за шкідливе ПЗ він приймав на свій гаманець в електронній платіжній системі QIWI, до якої був підв'язаний його номер телефону. Після того, як купівлю шкідливого програмного забезпечення оплачували, хлопець відправляв «клієнтам» файли з вірусом та інструкцію з користування ним. Суд відпустив студента під особисте зобов'язання. Йому заборонили залишати територію Одеської області.

Кримінальну справу порушили за ознаками злочину, передбаченого частинами 1 і 2 статті 361-1 КК України «Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

Як повідомляв MediaSapiens раніше, нещодавно Microsoft повідомила про атаку російських хакерів на антидопінгові організації.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду