За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць — ЗМІ

За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць — ЗМІ

12:44,
4 Лютого 2020
5267

За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць — ЗМІ

12:44,
4 Лютого 2020
5267
За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць — ЗМІ
За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць — ЗМІ
Liga.net з’ясувала, як і хто розкручує анонімні телеграм-канали та поспілкувалась з працівником, який вів три ресурси.

Видання поспілкувалось з автором мережі українських телеграм-каналів. Перший канал був новинним — без особливих спотворень; другий — провладний (мав виглядати, як «інсайди з Банкової»); третій — ніби опозиційний.

На ці три канали працювали два-три автори, яким платили по тисячі доларів на місяць. Схема написання постів була приблизно така: 33% — правда, 33% — напівправда і ще 33% — фейк. У приклад контенту керівництво призводило російський НЕЗИГАРЬ.

«Спочатку організатори накручують канал ботами і доводять кількість підписників до більш-менш значущою цифри. Потім гроші вкладаються в розкрутку: платять вже популярним каналам за публікацію посилання на паблік. Людина переходить за посиланням, бачить, що на канал уже підписані більше 10 000 осіб, і думає: "А чим я гірше? Я теж хочу читати інсайди разом з іншими". Хоч і не усвідомлює, що в більшості випадків 50-60 % підписників — це просто SIM-карти», — пише Liga.net.

Журналісти також самі створили анонімний телеграм-канал «Спільнота пласкої землі», написали конспірологічний пост і за два дні отримали 20 тис. підписників.

Крім того, Liga.net прослідкувала, як розкручувалися анонімні телеграм-канали про політику в Україні і хто їх інформаційно підтримував.

«Завдяки аналізу перших репостів дуже чітко проглядається зв'язок "українських каналів" Легітимний, Жінка з косою, Шептун і Резидент. Наприклад, перший серйозний внесок в популярність Легітимного зробили Жінка з косою, Шептун і канал екс-чиновника часів Януковича Klymenko Time (Олександр Клименко ховається в Росії, останній раз його бачили в Москві). Резидента першими репостнув Легітимний і Жінка з косою», — наводить приклад видання.

Основні групи впливу у телеграмі (натисніть, щоб збільшити)

Приклад зв'язків телеграм-каналів

Нагадаємо, раніше MediaSapiens пояснював, чому не варто користуватись анонімними телеграм-каналами як джерелом інформації. Також ми розповідали про фейки, які екснардеп Ігор Мосійчук запускав через свій телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
10:35 / 03.04.2020
Прикольно. І я авторам каналів хочу порадити ще ось цю статтю https://www.bizmaster.xyz/2017/10/oglyad-dlya-avtoriv-kanaliv-v-telegram.html
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду