ІТ-фахівець: «Чи захищений Кабмін, якщо там Гончарука прослуховують?»

ІТ-фахівець: «Чи захищений Кабмін, якщо там Гончарука прослуховують?»

11:49,
19 Лютого 2020
2252

ІТ-фахівець: «Чи захищений Кабмін, якщо там Гончарука прослуховують?»

11:49,
19 Лютого 2020
2252
ІТ-фахівець: «Чи захищений Кабмін, якщо там Гончарука прослуховують?»
ІТ-фахівець: «Чи захищений Кабмін, якщо там Гончарука прослуховують?»
Автори:
Колишній співробітник СБУ, а нині засновник компанії ProtectMaster звернув уваги на проблеми із захищеністю державних структур від кібератак та інших сторонніх втручань.

Днями у виданні Liga.Tech вийшло велике інтерв’ю із Микитою Книшем — фахівцем із кібербезпеки. Він працював в СБУ у «спекотний» час — 2014-2015 роках, коли Росія активно розгортала проти України збройну та інформаційну агресію. Спочатку IT-фахівець був задіяний у роботу контррозвідки з інформаційної безпеки в центральному апараті СБУ. Потім на інших посадах в Харкові і зоні АТО.

Про вірус Petya та захист держструктур

Фахівець поділися думками про те, наскільки захищеними від вірусів та кібератак зараз є державні установи в Україні.

На його думку, в держсекторі не зробили жодних висновків після кібератак та після поширення вірусу Petya. Водночас трохи покращилася безпека в комерційному секторі, каже він.

«Чи захищена Адміністрація президента, Кабмін або НБУ, якщо там Гончарука прослуховують? Ще питання є? Чи захищені нардепи, якщо Джокер їх листування зливає? Чи працює Держспецзв'язку, якщо все в Telegram або Signal спілкуються? Ви уявляєте собі, наприклад, при Кучмі ситуацію, коли хтось зливає інформацію з закритої наради прем'єра, а генерал СБУ або генерал МВС після цього не йде у відставку?», — зауважує Микита Книш.

IT-фахівець вважає, що людина, яка відповідає за забезпечення безпеки Офісу Президента, Кабміну, має бути звільнена наступного ж дня.

«Якби це був я, я б згорів від сорому», — додає він.

Про заборону російських соцмереж

Микита Книш є активним прихильником продовження блокування російських соцмереж в Україні. Також він вважає, що треба блокувати й російські та проросійські телеканали, доки Росія не віддасть Україні захоплених нею територій. У інтерв'ю він нагадав, що виступав за заборону російських соцмереж та сервісів ще з самого початку війни на Донбасі.

«Військові на "передку" орієнтувалися по Яндекс Навігатору. Зрозуміло, що до них "прилітало" тільки через те, що вони його використовували. Військові завантажували фотки з геоданих, кидали фотографії своїм близьким і так далі. Реально це був дуже потрібний і важливий крок», — пояснює Микита Книш необхідність заборони російських сервісів та соцмереж.

Нагадаємо, MedpaSapiens раніше писав, що «плівки Гончарука» найактивніше поширювали проросійські сайти.

Фото: Микита Книш, Liga.Tech

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду