Група письменників на чолі з пулітцерівським лауреатом подала до суду на Meta

Група письменників на чолі з пулітцерівським лауреатом подала до суду на Meta

11:48,
13 Вересня 2023
2083

Група письменників на чолі з пулітцерівським лауреатом подала до суду на Meta

11:48,
13 Вересня 2023
2083
Група письменників на чолі з пулітцерівським лауреатом подала до суду на Meta
Група письменників на чолі з пулітцерівським лауреатом подала до суду на Meta
Письменники позиваються за використання їхніх творів для навчання мовної моделі ШІ.

У США група письменників, серед яких лауреат Пулітцерівської премії Майкл Шебон, 12 вересня подала до федерального суду Сан-Франциско позов проти Meta Platforms, звинувачуючи її у зловживанні їхніми творами для навчання своєї мовної моделі штучного інтелекту Llama. Про це повідомило Gizmodo.

Корпорація Meta заявляла, що в наборі даних, який використовувався для навчання моделі ШІ, 85 гігабайтів даних були з категорії «Книги». Для цього використовували онлайн-архів проєкту «Гутенберг», де представлено близько 70 тисяч книг, які вже не захищаються авторським правом, та розділу Books3 ThePile.

Позивачі заявили: «Велика частина матеріалу в навчальному наборі даних Meta походить із творів, захищених авторським правом, включно з роботами, написаними позивачами, які були скопійовані Meta без згоди, без кредиту та без компенсації».

У позові стверджується, що частину навчальних даних категорії «Книги» було зібрано приватним трекером Bibliotik, який є «тіньовою бібліотекою», а це «очевидно незаконно».

Також у позові заявлено, що на Books3 доступна значна кількість робіт Шебона та численні твори інших авторів, які перебувають під захистом авторського права. Серед інших позивачів — драматург і лауреат премії «Греммі» Девід Генрі Хванг, письменник Меттью Клам, письменниця та номінантка на премії «Греммі» та «Золотий глобус» Аєлет Волдман і письменниця Рейчел Луїза Снайдер.

«Позивачі не погоджувалися на використання їхніх книг, захищених авторським правом, як навчальних матеріалів для LlaMA. Тим не менш, їхні захищені авторським правом роботи були скопійовані та використані в рамках навчання LlaMA», — заявили письменники.

У п’ятницю ті ж автори подали схожий колективний позов проти розробника ChatGPT, OpenAI, посилаючись на порушення їхніх авторських прав. У позові вони стверджують, що OpenAI скопіював їхні роботи, щоб навчити свою систему штучного інтелекту відповідати на запити користувачів, без їхньої згоди.

Нагадаємо, Meta випустила мовну модель ШІ Llama у лютому.

У липні у співпраці з Microsoft випустили покращену версію Llama 2. Це — перша велика мовна модель, яку Meta зробила загальнодоступною для комерційного використання. Вона безкоштовна для компаній з менш ніж 700 мільйонів активних користувачів на місяць.

The Washington Post повідомив, що компанія вже розробляє нову систему штучного інтелекту з відкритим кодом. Очікується, що вона буде значно потужнішою за представлену раніше систему Llama 2. Meta планує розпочати навчання нової системи ШІ на початку 2024 року, уточнено в публікації.

Фото: логотип Meta, Unsplash 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду