На Amazon з’явилися книжки про «містичну смерть» Вікторії Амеліної

На Amazon з’явилися книжки про «містичну смерть» Вікторії Амеліної

15:32,
7 Вересня 2023
1532

На Amazon з’явилися книжки про «містичну смерть» Вікторії Амеліної

15:32,
7 Вересня 2023
1532
На Amazon з’явилися книжки про «містичну смерть» Вікторії Амеліної
На Amazon з’явилися книжки про «містичну смерть» Вікторії Амеліної
Вірогідно, книжки створили нашвидкуруч за допомогою штучного інтелекту.

На онлайн-платформі Amazon почали з’являтися книжки з біографією письменниці Вікторії Амеліної, яка загинула після російського ракетного удару по Краматорську 27 червня, повідомило «Читомо».

Виявлені книжки не промарковані міжнародним стандартним книжковим номером (ISBN). Їм присвоєний лише стандартний ідентифікаційний номер Amazon (ASIN), релевантний тільки в межах сайту.

Першою на це звернула увагу викладачка Університету Седертерна (Швеція) Юлія Юрчук.

«Я відчула шок, коли на "Амазоні" побачила книжки про Вікторію Амеліну. Я почала гуглити авторів, думала, може, це я не знаю імен видатних літературознавців абощо, але ні. Одна "біографія" має просто сюр-назву The mysterious death of Victoria Amelina, і я собі думаю, як смерть від російської ракети може перетворитися на містику», — написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Книжка про «містичну смерть» Вікторії Амеліної підписана іменем Ґрейс Філліпс, вона коштує 10,99 долара, що в еквіваленті становить приблизно 400 гривень.

В анотації немає жодної згадки про війну. В описі зазначено, що «це глибоке дослідження життя, творчості та загадкової смерті видатної української письменниці. У цій книжці ми вирушаємо у захопливу мандрівку історією, розплутуючи історичне тло, на якому Вікторія Амеліна постала як літературна ікона».

Також в анотації зазначено: «Ми вивчаємо соціально-політичний клімат України — країни, яка бореться за свою ідентичність, прагне до незалежності та переживає як внутрішні, так і зовнішні конфлікти».

Інша книжка про Вікторію Амеліну має назву «Biography of Victoria Amelina: the Ukrainian novelist that was killed in Russian Attack» («Біографія Вікторії Амеліної: української письменниці, яка була вбита під час російської атаки») та підписана іменем Джека Філліпса. Вона коштує 12,99 долара.

В описі зазначено, що ця книжка покликана стати джерелом натхнення, «щоб заохотити людей, які хочуть змінити своє життя та позитивно вплинути на світ». При цьому прізвище письменниці в анотації написане з помилкою.

Користувачі фейсбуку під дописом Юлії Юрчук припускають, що такі швидко спродуковані «біографії» — продукт використання штучного інтелекту.

Як відомо, Amazon уже не вперше фігурує в інцидентах, пов’язаних зі штучним інтелектом, адже правила сайту дозволяють продавати такі тексти.

Нагадаємо, письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні ім. Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня 2023 року. Вікторія вечеряла з делегацією колумбійських журналістів та письменників у ресторані Ria Lounge у центрі міста, коли російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі.

Як відомо, дебютний роман Вікторії Амеліної «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» вийшов 2014 року. Книга ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014», наступного року була перевидана і ввійшла до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, з командою якої вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Фото: Вікторія Амеліна / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду