На Google подали позов за використання даних мільйонів користувачів для навчання моделей ШІ

На Google подали позов за використання даних мільйонів користувачів для навчання моделей ШІ

10:20,
12 Липня 2023
1570

На Google подали позов за використання даних мільйонів користувачів для навчання моделей ШІ

10:20,
12 Липня 2023
1570
На Google подали позов за використання даних мільйонів користувачів для навчання моделей ШІ
На Google подали позов за використання даних мільйонів користувачів для навчання моделей ШІ
Юристи вимагають призупинити комерційне використання та розробку генеративних інструментів штучного інтелекту Google.

Юридична фірма Clarkson у вівторок подала позов до федерального суду Каліфорнії на компанію Google, її материнську компанію Alphabet та дочірню компанію, що займається розробкою штучного інтелекту, DeepMind. У позові стверджується, що Google збирав дані мільйонів користувачів без їхньої згоди та порушуючи закони про авторські права, щоб навчати та розробляти свої продукти штучного інтелекту, повідомило CNN.

У позовній заяві стверджується, що Google «таємно краде все, що коли-небудь створювалося та поширювалося в інтернеті сотнями мільйонів американців», і використовує ці дані для навчання своїх продуктів ШІ, таких як чатбот Bard. Також зазначено, що Google взяла «практично весь наш цифровий слід», включаючи «творчі та авторські роботи», для створення своїх продуктів ШІ.

Юристи послалися на нещодавнє оновлення політики конфіденційності Google, у якій прямо вказано, що компанія може використовувати загальнодоступну інформацію, розміщену в інтернеті, для навчання своїх моделей штучного інтелекту та інструментів, таких як Bard.

У відповідь на новину в The Verge про оновлення політики конфіденційності компанія заявила, що її політика «вже давно прозора, що Google використовує загальнодоступну інформацію з відкритого інтернету для навчання мовних моделей для таких сервісів, як Google Translate. Це останнє оновлення просто пояснює, що новіші служби, такі як Bard, також включені».

«Google має розуміти, що "загальнодоступний" ніколи не означало "вільний для використання з будь-якою метою", — прокоментував CNN один з адвокатів Clarkson, який подав позов проти Google, Тім Джордано. — Наша особиста інформація та дані є нашою власністю, вони цінні, і ніхто не має права просто брати їх і використовувати для будь-яких цілей».

Позивачі вимагають судової заборони у формі тимчасового заморожування комерційного доступу та комерційної розробки генеративних інструментів штучного інтелекту Google, таких як Bard. Також вимагають виплати фінансової компенсації людям, чиї дані були, ймовірно, незаконно привласнені Google. Юристи Clarkson стверджують, що представляють вісьмох осіб, у тому числі неповнолітнього.

Партнер юридичної фірми Раян Кларксон сказав, що Google має «створити можливість для людей відмовитися» від використання їхніх даних для навчання штучного інтелекту, зберігаючи при цьому можливість використовувати інтернет для повсякденних потреб.

Минулого місяця фірма Clarkson подала аналогічний позов проти виробника ChatGPT OpenAI.

Нагадаємо, у травні в Білому домі відбулася зустріч з керівниками провідних компаній, які займаються штучним інтелектом, у тому числі Google, Microsoft, OpenAI та Anthropic, де їх закликали «забезпечувати безпеку своїх продуктів» та попередили про намір продовжувати розвивати регулювання цього сектора у США.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду