Українці заробили для держави 4,1 млрд грн «податку на Google»

Українці заробили для держави 4,1 млрд грн «податку на Google»

11:32,
17 Листопада 2022
1396

Українці заробили для держави 4,1 млрд грн «податку на Google»

11:32,
17 Листопада 2022
1396
Українці заробили для держави 4,1 млрд грн «податку на Google»
Українці заробили для держави 4,1 млрд грн «податку на Google»
За дев’ять місяців 2022 року в Україні заплатили 4,1 млрд грн так званого податку на Google. Цей податок сплачують іноземні ІТ-компанії-нерезиденти за онлайн-послуги, які оплачують українці.

Forbes Ukraine повідомляє, що цей результат перевершив очікування: згідно з прогнозами, новий податок мав поповнити держбюджет на 3 млрд грн на рік.

У трійці лідерів – американські Google, Apple і Meta. У топі послуг – відеоконтент, послуги з користування соціальними мережами, ігровий контент і платформи з продажу товарів.

Список платників «податку на Google» ще не є остаточним. З 2023 року податкова розпочне відстежувати компанії, які так і не зареєструвалися як платники ПДВ. Тим, хто ухиляється від податку, доведеться заплатити штраф у 30 мінімальних зарплат – зараз це 201 тисяча грн.

Вперше про оподаткування технологічних гігантів — не тільки Facebook, яка тепер називається Meta, а й Google, Apple, Netflix та інших, — в Україні заговорив в листопаді 2019 тоді ще керівник комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Дотепер ці компанії продавали українцям рекламні послуги, не сплачуючи в Україні жодних податків.

3 червня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон №1525-ІХ, який ініціював очільник фінансового комітету Данило Гетманцев. Він запровадив двадцятивідсотковий податок на додану вартість на онлайн-послуги, які компанії-нерезиденти, що не зареєстровані в Україні офіційно як платники податків, надають українським користувачам.

Для них розробили кабінет на сайті Державної податкової служби, де можна зареєструватися і комунікувати з податківцями. Сплачують податок у доларах чи євро. З початку 2022 року облікові записи створили 80 компаній.

Детальніше про оподаткування ІТ-компаній читайте у матеріалі Ярослави Шеремети та Павла Моісеєва.

Фото: comments.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду