OnlyFans сплатив $620 тисяч «податку на Google» у 2023 році

OnlyFans сплатив $620 тисяч «податку на Google» у 2023 році

13:24,
25 Травня 2023
3454

OnlyFans сплатив $620 тисяч «податку на Google» у 2023 році

13:24,
25 Травня 2023
3454
OnlyFans сплатив $620 тисяч «податку на Google» у 2023 році
OnlyFans сплатив $620 тисяч «податку на Google» у 2023 році
Загалом Україна за перший квартал року отримала 1,9 млрд грн цього податку.

Англійська компанія OnlyFans, яка розвиває платформу підписок на ексклюзивний контент, у 2023 сплатила в бюджет України $620 000 так званого «податку на Google». Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За інформацією голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, за перший квартал 2023 року спрощених декларацій з податку на додану вартість особи-нерезиденти задекларували на 23,5 млн євро та 27,1 млн доларів, або 1,9 млрд гривень.

Найбільші платники так званого «податку на Google» у 2023 році

Гетманцев повідомив, що найбільші суми цього податку до бюджету сплатили Google Play, Google, Etsy, Sony, Netflix, Apple, Meta, Valve Software, Amazon. 

За рік кількість компаній-нерезидентів, які сплачують Україні цей податок, зросла більш ніж у півтора раза — з 57-ми до 87-ми.

«Податок на Google» — це податок на додану вартість за постачання електронних послуг фізичним особам на митній території України, який повинні сплачувати всі незареєстровані в Україні міжнародні інтернет-компанії, що надають електронних послуг щонайменше на 1 млн грн на рік.

До чого тут OnlyFans?

OnlyFans — це соцмережа з ексклюзивним інтимним контентом. Її 2016 року створив англійський підприємець і колишній банкір Тім Стоклі, який раніше вже запускав подібний сайт Customs4U.com, де користувачі могли платити порнозірці за ексклюзивний контент. Але «вистрелив» саме OnlyFans. 

В Україні цей сервіс також доволі популярний, хоч і не входить до переліку найбільших платників «податку на Google».

«Ще питання, чи треба декриміналізовувати порнографію будуть?» — написав нардеп Железняк.

До того ж, нагадаємо, у серпні минулого року петиція про легалізацію еротики та порно в Україні на сайті президента набрала 25 тисяч голосів. Її автор Тарас Сіромський обґрунтував петицію тим, що величезна кількість грошей платників податків іде на закупівлю порнографічного контенту кіберполіцією задля пошуку «злочинців» замість того, щоб дії кіберполіції зосередити на боротьбі з російськими кібератаками, ворожою дезінформацією, ботами, та замість того, щоб виділити гроші на українізацію інтернету. Тому він пропонує декриміналізувати ці явища в Україні, аби таким чином і звільнити правоохоронців від зайвої і, на його думку, непотрібної роботи, і при цьому створити ще одне джерело для наповнення бюджету податками.

У відповіді на петицію президент України Володимир Зеленський перелічив низку чинних законодавчих норм, покликаних регулювати політику у сфері «суспільної моралі й обігу продукції і видовищних заходів сексуального характеру», та доручив уряду «опрацювати згідно з компетенцією порушене в електронній петиції питання». Наразі невідомо, до яких результатів це призвело.

OnlyFans і війна

Українські надавачки контенту на платформі OnlyFans з початком повномасштабного вторгнення стоворили проєкт «Теронліфанс». Вони надсилали так звані нюдси — свої оголені або напівоголені фото — за донати на ЗСУ. Саму назву «Теронліфанс» скомпілювали зі слів «територіальна оборона» та «OnlyFans». 

Менш ніж за місяць від початку повномасштабного вторгнення таким чином дівчата зібрали на допомогу українській армії 5,5 млн грн, а станом на 29 липня 2022 року — 23 млн грн.

Нагадаємо, наприкінці минулого року сайт з контентом для дорослих Pornhub відзначив зацікавленість користувачів до українського контенту. Так, за минулий рік популярність саме українського порно піднялась на 84 сходинки, а Україна за цим показником стала 15-ю з 20-ти найпопулярніших країн на цьому сервісі.

Фото: Jakub Porzycki / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду