У Smart Angel розповіли про підсумки всеохопної інфопросвітницької кампанії з протидії дезінформації

У Smart Angel розповіли про підсумки всеохопної інфопросвітницької кампанії з протидії дезінформації

16:06,
11 Вересня 2024
1034

У Smart Angel розповіли про підсумки всеохопної інфопросвітницької кампанії з протидії дезінформації

16:06,
11 Вересня 2024
1034
У Smart Angel розповіли про підсумки всеохопної інфопросвітницької кампанії з протидії дезінформації
У Smart Angel розповіли про підсумки всеохопної інфопросвітницької кампанії з протидії дезінформації
Телепередачі, документальні стрічки, освітні серіали з протидії дезінформації та кібербезпеки, мультфільми, створені під час кампанії, виклали для громадян онлайн.

У межах «Всеосяжної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», яка тривала в Україні з червня 2023 року по серпень 2024-го, було створено 32 медіапродукти для телебачення, радіо та цифрових платформ, які включили 510 унікальних одиниць контенту: інформаційні серіали, документальні фільми, освітні відео та мультфільми, навчальні курси з медіаграмотності та кібербезпеки, а також міжнародна онлайн-конференція з медіаграмотності. Про це повідомила організація Smart Angel, яка проводила кампанію.

Основною аудиторією були громадяни України, але також російськомовні, які дивляться UATV/ телеканал «FreeДoм», та частина міжнародної аудиторії з фокусом на країни ЄС.

«Ця кампанія є прикладом успішної колаборації між державними установами, громадськими організаціями та міжнародними партнерами у боротьбі з дезінформацією. Вона продемонструвала, що лише об’єднавши зусилля на всіх рівнях, ми можемо ефективно протидіяти інформаційній агресії, яка спрямована на підрив нашої безпеки. Особливо важливо, що кампанія охопила різні аудиторії та створила умови для подальшого розвитку медіаграмотності серед населення, що є фундаментом для стійкості суспільства», зазначив у коментарі StopFake керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

За 13 місяців медійна кампанія досягла значних результатів:

  • 224 млн охоплення в диджиталі;
  • 67 млн переглядів на диджитал-ресурсах;
  • 42 млн охоплення на ТБ (сума унікальних глядачів у циклі передач);
  • 96 млн переглядів на телевізійних каналах.

«За цей рік ми спостерігали зміну трендів у споживанні інформації на різних ресурсах, відзначили зростання використання ШІ для створення фейків та постійно адаптували свій контент до нових викликів, створених Росією. Ми зрозуміли, наскільки важлива швидкість у виробництві контенту — від освітніх матеріалів і документальних серіалів до саркастичних оглядів, адже обсяг інформації, кількість каналів комунікації та нових подій постійно зростають, і на це треба реагувати оперативно, щоб нові медійні продукти були актуальними», розповіла керівниця проєктного офісу соціально-медійних кампаній Smart Angel Дарина Куценко.

У межах комплексної медіакампанії було створено широкий спектр контенту, спрямованого на протидію дезінформації та підвищення рівня медіаграмотності. Серед них  16 інформаційних серіалів, що розвінчують фейки, містять розслідування та інтерв’ю з фактчекерами, п’ять документальних фільмів, вісім розвивальних відео та мультфільмів для дітей, підлітків і дорослих, запис міжнародної онлайн-конференції з медіаграмотності.

Медіапродукти всеохопної кампанії з протидії дезінформації презентовані онлайн на сайті Smart Angel за посиланням.

Відео та публікації про протидію дезінформації та пропаганді

  • «Бувай, фейк». Практичні поради з розпізнавання маніпуляцій, фейків і дипфейків, шахрайства і критичного споживання новин. 
  • «Стоп фейк». Розмови наживо в студії з експертами та експертками фактчекінгових організацій та кібербезпеки, які діляться з глядачами лайфхаками з медійної і фінансової грамотності, з кібербезпеки. Пояснюються методи інформаційно-психологічного впливу, наводяться найсвіжіші приклади дезінформації.
  • «Топ-5 фейків». Щотижневі саркастичні відео, які розвінчують популярні фейки російської пропаганди у форматі рейтингу найбільш абсурдної дезінформації.
  • «Обережно! Фейк». Відео, в яких у легкій та саркастичній манері розбираються найпопулярніші російські наративи, фейки та схеми дезінформації, розроблені для дискредитації України та поширення російської пропаганди.
  • Статті від фактчекерів та серії інтерв’ю. Практичні поради від українських та міжнародних експертів з інформаційної гігієни та фактчекінгу, проілюстровані сучасними пропагандистськими матеріалами.
  • Антологія російських фейків. Авторські колонки експертів про найбільш актуальну ворожу дезінформацію; інтерв’ю з міжнародними експертами і психологами; а також детальні аналітичні статті, які роз’яснюють логіку російських пропагандистів, їхні ключові наративи  від початку збройної агресії у 2014 році до великої війни і теперішнього протистояння з Кремлем.

Документальні проєкти

  • «Правдива історія Донбасу, Півдня України та Криму». Три реальні історії українських територій, які Росія вважає своїми і виправдовує війну, з аналізом наукових археологічних та історичних даних із залученням міжнародних експертів.
  • «Російський спрут». Фільм-розслідування про те, як Росія використовує м’яку силу: культурну дипломатію, різні НУО, дослідницькі центри та культурні ініціативи по всьому світу для просування дезінформації та впливу на політику. 
  • «Гібридна агресія». Документальна хроніка для української аудиторії зі свіжими кадрами, інтерв’ю з експертами та очевидцями, які простежують і пояснюють події від початку президентства Путіна до сучасної гібридної агресії.
  • «Рецепт промивання мізків». Документальний цикл для української аудиторії, що розповідає про прийоми та методи російської пропаганди, про формування російського медіаландшафту, комунікацію уряду з громадянами та вплив авторитарного режиму на суспільну свідомість.

Навчальні курси з медіаграмотності та кібербезпеки

  • Навчальний відеосеріал «Кібербезпека.UA». Серіал висвітлює такі теми: що таке кіберпростір та які його складові; фінансові шахрайства: поширені схеми; соціальна інженерія; як не стати жертвою в кіберпросторі: базові поради для користувачів; безпека персональних даних; коректні доступи та взаємодія з інтернет-середовищем; паролі; усвідомлене користування соцплатформами, електронною поштою; види кіберзлочинців та потенційні наслідки їх впливу; інтернет-виклики воєнного часу; інформаційна війна; взаємодія суспільства та державних органів.
  • Медіаграмотність на вебплатформах «Дія» та «Київстар ТБ». Мінісеріал «Як захиститися від фейків і дезінформації», де ведучий Святослав Гринчук разом з гостями-експертами обговорюють теми з медіаграмотності, діляться знаннями з протидії фейкам і дезінформації, захисту особистих даних і надають поради з безпеки в інтернеті.
  • «Кібероборона». Програма на радіо про безпеку в цифровому просторі, про ризики та загрози, пастки, злочинні схеми. А також практичні поради, як їх уникати та мінімізувати, як безпечно користуватися всіма технічними й технологічними цифровими засобами та обладнанням, щоб не стати жертвою шахрайства чи будь-яких інших зловмисних дій.

Контент для дітей і підлітків

  • Анімаційний мультфільм «Правдива історія українських міст». Мультфільми, які знайомлять дітей з українськими містами, що постраждали від війни. 5-хвилинні епізоди, що поєднують захопливу мандрівку в часі з історичними фактами про ці міста, а також показують сучасні реалії зруйнованих міст, розкриваючи таємниці Маріуполя, Луганська, Херсона, Донецька та Криму. ️
  • «Уроки Антифейку з Єгором Гордєєвим». Старшокласники дізнаються, як працює дезінформація і чому вона може бути шкідливою, як її розпізнати та відточити навички критичного мислення.

Контент для іноземної аудиторії

Контент, який розповідає, як формувалась російська пропаганда, які створювала міфи протягом десятиліть та які інструменти використовує

  • «Мова війни». Розкриває інформаційні операції, спрямовані на те, щоб посіяти глибокий страх у суспільстві або сформувати певну поведінку, посилаючись на вірусні фрази та готові формули, запущені ворогом для виправдання інтервенції.
  • «Інформаційна окупація». Про тактики інформаційної окупації та грані пропаганди, які використовує Росія на окупованих територій України.
  • «Інструменти інформаційного впливу». Розслідування/репортажі про інструменти впливу, які використовує Росія для поширення своєї пропаганди (теорія змов, штучний інтелект, псевдоексперти тощо).
  • «Символи російської агресії». Розповіді про систему образів, через які Росія транслює та закріплює власні наративи не лише серед своєї аудиторії заради підтримки так званої «спецоперації в Україні», а й має вплив на закордонного реципієнта.
  • «Імперія міфів». Огляди основних історичних подій, які росіяни приватизували, щоб створити культ вищості російської нації в колишній Російській імперії, Радянському Союзі та сучасній Росії, що ґрунтуються на фактах.
  • «Радянські казки». Відео розповідають, як сконструйовані Кремлем міфи радянської епохи формували суспільні настрої і призводили до реальних трагедій.

Фото: Команда Smart Angel на прем’єрі фільму «Справжня історія Криму»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду