Viber: як захиститися від шахраїв

Viber: як захиститися від шахраїв

16:00,
25 Липня 2024
1100

Viber: як захиститися від шахраїв

16:00,
25 Липня 2024
1100
Viber: як захиститися від шахраїв
Viber: як захиститися від шахраїв
У Rakuten Viber пояснили, як коректно реагувати на шахрайські дзвінки та повідомлення в месенджері.

Понад 80% українців стикалися з кібершахраями за останній рік, про що засвідчили результати опитування користувачів месенджера «Вайбер», проведеного командою Rakuten Viber у липні в її офіційному каналі серед понад 35 тисяч респондентів. Не стала винятком і журналістка «Детектора медіа», яка отримала повідомлення від неверифікованого користувача з вимогою негайно погасити тіло кредиту, інакше справу передадуть у суд і банківські рахунки будуть заблоковані. Про те, як протидіяти шахраям у месенджері, розповіли у Rakuten Viber.

На жаль, «успіх» шахраїв залежить у тому числі й від людського чинника. Щоб допомогти людям протидіяти зловмисникам, Rakuten Viber нагадує базові правила цифрової безпеки:

  1. Прискіпливо ставтеся до будь-якого підозрілого повідомлення, яке отримуєте. Запитайте себе: чи знаєте ви адресата, чи правильно звертаються до вас, чи відповідає отримана інформація тому, що потенційно може трапитись у вашому житті. Ставте якомога більше уточнювальних питань адресату: представником якої компанії він є, звідки знає ваш контакт, чим може підтвердити повноваження на запит тощо.
  2. Те саме стосується дзвінків від невідомих контактів. Якщо ви не очікуєте дзвінка у робочих / особистих справах, намагайтесь обмежити такі телефонні розмови. Якщо у вас Android, оцінити ймовірність спаму допоможе функція «Ідентифікація абонентів» від Rakuten Viber. Завдяки їй, дзвінки від незнайомих номерів маркуватимуться як «безпечні» або «потенційно спамні». Із травня 2024 року функція також дає змогу дізнатись, кому саме належить невідомий контакт. Детальніше про те, як працює функція розпізнавання спаму та як сповістити про шахрайство, — за посиланням.
  3. Якщо ви отримуєте повідомлення від установи чи організації, завжди перевіряйте адресата. Зокрема, офіційні відправники частіше за все верифіковані та мають «блакитну галочку» біля назви. Українська команда Rakuten Viber вручну верифікує кожну компанію, це допомагає зменшити кількість спаму та фейкових сторінок.
  4. Ніколи не переходьте за посиланнями від невідомих адресатів.
  5. Ніколи не переказуйте кошти невідомим контактам, на підозрілі чи не перевірені збори, на прохання від «друга знайомого» тощо.
  6. Так само не завантажуйте файли, архіви, будь-які документи, отримані від незнайомих контактів.
  7. Скептично ставтеся до будь-яких акцій та пропозицій щось отримати безкоштовно, особливо якщо для цього треба повідомити якусь інформацію. Одна з популярних схем викрадення акаунту — перехоплення коду активації. Цей код може бути останнім номером телефону, з якого вам телефонували, або СМС-кодом. Не повідомляйте ці номери та інші дані нікому.

Шахрайське повідомлення від неверифікованого акаунту з вимогою негайно відреагувати та заплатити значну суму коштів

Rakuten Viber також нагадує: ніколи не діліться інформацією з незнайомими контактами, якщо цього не вимагають виняткові обставини.

До таких даних належать:

  1. Будь-яка інформація, яка стосується банківських рахунків: дані вашої картки, пароль від банківського застосунку та PIN, реквізити чи кодові слова тощо.
  2. Контактні дані: без необхідності не передавайте даних про своє місце проживання / реєстрації, номер телефону чи електронну пошту, контакти знайомих чи іншу особисту інформацію.
  3. Документи: від номера паспорта та ІПН до реєстрації та свідоцтва про шлюб — ніколи не надсилайте даних / сканів документів невідомим контактам.
  4. Паролі: PIN від телефону, паролі до будь-яких застосунків, акаунтів у соцмережах, систем — ніколи не передавайте цю інформацію. Також бажано змінювати свої паролі з певною періодичністю й не застосовувати однакові / прості комбінації до різних облікових записів.
  5. Місцезнаходження: це стосується як фактичного місця, де ви зараз перебуваєте, так і планів з пересування на майбутнє.
  6. Останні номери, з яких вам телефонували, а також коди, які приходять на номер, — не повідомляйте цю інформацію третім особам.

Які корисні функції Rakuten Viber, крім «Ідентифікації абонентів», допоможуть захиститися від шахраїв:

  • Двофакторна автентифікація: ця функція допомагає додатково захистити ваш акаунт у Rakuten Viber. При активації вашого облікового запису з нового пристрою чи при внесенні змін до нього запитуватиметься PIN-код. Які зміни неможливі без введення коду та як увімкнути двоетапну перевірку — за посиланням.
  • Запити на повідомлення та додавання в групи: щоб не звертати уваги на запрошення в групи від незнайомих адресатів і загалом повідомлення від них, варто увімкнути «Запити на повідомлення». Всі подібні запити відображаються в окремій папці, яку, за необхідності, можна повністю почистити в один клік. Отримуючи повідомлення від невідомого контакту, ви можете дозволити, видалити, заблокувати або поскаржитися на повідомлення.
  • Якщо ви переживаєте, що ваш смартфон може фізично потрапити до третіх осіб, скористайтесь функціями «Приховані чати» та «Зникомі повідомлення». Прихований чат неможливо відкрити без введення встановленого паролю. Він також не відображатиметься в загальному переліку чатів. Зникомі повідомлення, своєю чергою, автоматично видаляються з чатів через визначений час. Їх неможливо заскринити, скопіювати або переслати. Детальніше про те, як налаштувати та працювати з функціями, — за посиланням.

Усі групові та приватні чати та дзвінки у Rakuten Viber захищені наскрізним шифруванням за замовчуванням. Це означає, що жодні треті сторони, включно з командою месенджера, не мають доступу до інформації, якою обмінюються користувачі. Ці дані неможливо перехопити або прослухати. Ключі дешифрування містяться лише на телефонах співрозмовників.

На звернення журналістки «Детектора медіа» щодо блокування акаунту, який вдається до шахрайських дій, у компанії Rakuten Viber повідомили, що відповідно до Політики конфіденційності, команда не має права розкривати дані без рішення суду.

Водночас порадили заблокувати відправника в застосунку та подати скаргу на сайті через форму зв’язку зі службою підтримки за посиланням.

Скарга, подана до команди месенджера, допомагає вберегти інших користувачів від шахраїв

Нагадаємо, у квітні 2024 року Rakuten Viber поділився статистикою блокування шахраїв. За 2022–2023 роки команда месенджера заблокувала понад 160 тис. акаунтів:

  •  Загальна кількість користувачів, які повідомляли про телефонний спам або шахрайство у 2023 році, склала близько 60 тис. Це майже вп’ятеро менше, ніж попереднього 2022 року.
  •  У 2023 році близько 450 тис. українців отримали дзвінки від спамерів або шахраїв. Це в 3,6 раза менше, ніж минулого, 2022 року.

Фото: Viber

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду