У мережі завірусився старий дипфейк з Камалою Гарріс після оголошення про її участь у президентських перегонах

У мережі завірусився старий дипфейк з Камалою Гарріс після оголошення про її участь у президентських перегонах

10:10,
25 Липня 2024
726

У мережі завірусився старий дипфейк з Камалою Гарріс після оголошення про її участь у президентських перегонах

10:10,
25 Липня 2024
726
У мережі завірусився старий дипфейк з Камалою Гарріс після оголошення про її участь у президентських перегонах
У мережі завірусився старий дипфейк з Камалою Гарріс після оголошення про її участь у президентських перегонах
Кілька медіа повідомляли про цей фейк ще торік. Експерти відзначали, що на відео є цифровий шум навколо рота Камали Гарріс, а фальшиве аудіо не містить ні фонового шуму, ні звуку від натовпу.

У мережі завірусився старий дипфейк з нібито промовою віцепрезидентки США Камали Гарріс. Незабаром після оголошення про те, що вона братиме участь у президентських перегонах 2024 року, фейкове відео почало набирати перегляди — щонайменше 3,4 млн в X та мільйони в тіктоці. Про це повідомило видання Mashable.

На відео Камала Гарріс виступає перед натовпом. У його основі — справжнє відео, на якому політикиня говорить до аудиторії в Університеті Говарда у 2023 році. Його було відредаговано, а аудіо згенеровано штучним інтелектом.

«Сьогодні є сьогодні, а вчора було сьогодні вчора. Завтра буде сьогодні завтра. Тож живи сьогодні, щоб майбутнє сьогодні було таким же, як минуле сьогодні, таким же, як завтра», — нібито каже Гарріс у дипфейковому відео.

Організація Media Matters for America опублікувала звіт про дипфейк, після чого тікток видалив дописи, а також фейкове аудіо з платформи.

«Тікток має чітку політику проти шкідливого контенту, створеного штучним інтелектом, і неправдиво відредагованих медіа, і активно видаляє цей контент, водночас співпрацюючи з фахівцями з перевірки фактів, щоб оцінити точність контенту на тіктоку в режимі реального часу», — сказав представник соцмережі в коментарі Mashable.

Водночас відеоролик усе ще доступний у соцмережі Ілона Маска, зауважують у виданні. Відповідно до своєї політики, X не видаляє цей тип контенту. Однак користувачам платформи вдалося додати примітку до публікації, щоб дати іншим зрозуміти, що відео є підробкою.

Цей дипфейк з Камалою Гарріс уже не вперше стає популярним у мережі. Кілька медіа повідомляли про нього ще після того, як його було вперше опубліковано торік. Експерти відзначали, що на відео є цифровий шум навколо її рота, що свідчить про спробу відредагувати кліп. Крім того, фальшиве аудіо не містить ні фонового шуму, ні звуку від натовпу.

Раніше ми повідомляли про те, що у фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака. Це було вперше, коли імідж прем’єр-міністра систематично підтасовувався в такий спосіб напередодні парламентських виборів.

Ще в грудні минулого року канадська спецслужба, відповідальна за кібербезпеку федерального уряду, припускала, що стрімкий розвиток технологій генеративного штучного інтелекту дасть зловмисникам змогу перетворити їх на зброю проти демократичних держав. Фахівці також побоювалися, що можливості створення дипфейкових фото й відео можуть перевищити спроможність їх виявляти.

Читайте також: 

Нагадаємо, 21 липня Джо Байден повідомив у своєму офіційному акаунті в мережі Х про те, що він відмовився від участі у виборах. Він також закликав демократів підтримати кандидатуру віцепрезидентки Камали Гарріс і висунути її кандидаткою на посаду президента.

Сама Гарріс заявила, що збирається домогтися офіційного висування від Демократичної партії. 

На думку багатьох експертів, Байден програв перші дебати своєму супернику, кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу. Після теледебатів почалися розмови про те, чи може Демократична партія висунути іншого кандидата на пост президента.

Зокрема, редколегія The New York Times закликала Байдена зійти з президентських перегонів. Однак і представники демократів, і сам Байден публічно заявляли, що він не має наміру виходити з перегонів. 

Остаточно кандидатів висувають на Національному з’їзді партії, який відбудеться в серпні. 

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду