У Бельгії створили курс з медіаграмотності, що долає міжвікові непорозуміння та упередження

У Бельгії створили курс з медіаграмотності, що долає міжвікові непорозуміння та упередження

10:15,
17 Травня 2024
1031

У Бельгії створили курс з медіаграмотності, що долає міжвікові непорозуміння та упередження

10:15,
17 Травня 2024
1031
У Бельгії створили курс з медіаграмотності, що долає міжвікові непорозуміння та упередження
У Бельгії створили курс з медіаграмотності, що долає міжвікові непорозуміння та упередження
Курс з медіаграмотності для педагогів середньої та вищої школи створили у бельгійському Інституті імені Ханни Арендт за підтримки низки освітніх інституцій.

У бельгійському Інституті імені Ханни Арендт у партнерстві з низкою інституцій створили новий онлайн-курс з розвитку медіаграмотності для педагогів закладів середньої та вищої освіти «Маніпуляції проти правди». Про це повідомила бельгійсько-люксембурзька асоціація організацій з протидії дезінформації EDMO BELUX.

Як повідомили в Інституті імені Ханни Арендт, курс був створений у 2023 році в межах проєкту «No CAP» у співпраці із Асоціацією розвитку цифрової освіти та медіаграмотності Фландрії «Mediawijs», громадських організацій «Клас», «Медіаграмотність», американської та бельгійської мереж з поширення інноваційних інформаційних технологій в освіті «Cirra» та «KULeuven», і підтриманий Європейською комісією. Створений нідерландською та перекладений англійською мовами, курс доступний безкоштовно за умови реєстрації на платформі.

Курс містить 11 розділів, авторами яких є представники згадуваних організацій. У них детально роз’яснено природу маніпуляцій, фейків, конспірологічних теорій, шкідливої пропаганди та їх поширення через сучасні канали комунікацій — медіа та платформи соцмереж. Головною особливістю курсу є те, як педагогам пропонують зацікавлювати учнів та студентів розвитком медіаграмотності, критичного мислення та навичок протидії дезінформації з оглядом на психологію молодого покоління, його освітні можливості та з урахуванням свободи самовираження й недискримінації за етнічними, релігійними, соціальними відмінностями тощо.

В ознайомлювальному відео до онлайн-курсу проєктний менеджер асоціації Mediawijs Берт Пітерс розповів: «Часом чую від педагогів, що вони не хочуть розповідати про конспірологічні теорії учням та студентам, щоб не сприяти їх поширенню. Однак не варто бути надто обережними і дочекатися, коли це спричинить "вибух" у вашому освітньому центрі».

Він звернув увагу на те, що фейки насправді процвітають у середовищах однодумців, і студентам часто здається, що так думає весь світ чи принаймні вся інтернет-спільнота.

«Як педагоги, ви можете виводи їх з цієї "бульбашки", дозволяючи їм досліджувати різноманітні джерела, відео, публікації, щоб вони могли стверджуватися, транслюючи свої погляди, а не змушувати копіювати ваші власні. Досліджуйте разом фейки, вияви пропаганди, теорії змов у соцмережах, актуальні саме для них, і толеруйте їх право на свої вподобання та недискримінацію у всіх аспектах, і тоді для них медіаграмотність зможе стати їхньою практикою», — додав Берт Пітерс.

В анотації до курсу, який доступний освітянам у всій Європі, EDMO BELUX виклали шість основних порад ініціаторам освітніх проєктів з медіаграмотності та протидії дезінформації, орієнтованих на молодь:

  • Час настав: «Не чекайте, коли учень впевнено розповість теорію змови на уроці, або коли пропагандистські зображення збурять школу. Зрештою, ви ж хочете, щоб ваші учні критично взаємодіяли з різними медіа, а не просто піддавалися дезінформації».
  • Емоції потребують уваги: «Ваш основний вчительський рефлекс спонукає дивитися на все об’єктивно, спростовувати неправдиві факти, але пропаганда та теорії змови грають на емоціях та розпалюють ворожнечу. Тому дозволяйте учням самовиражатися у цьому сенсі, і ви отримаєте їх увагу».
  • Зосереджуйтеся на питаннях: «Не обмежуйтеся аналізом запропонованих вами прикладів дезінформації та пропаганди з учнями та студентами, й не давайте одразу оцінки “правильно” / “неправильно”. Стимулюйте їх натомість ставити все більше і більше запитань до запропонованих текстів, зображень та відео».
  • Концентруйтеся на розмаїтості: «Дезінформація процвітає переважно серед однодумців. Спробуйте налагодити зв’язок між такими групами, відмінна думка спонукає захищатися, сперечатися, але дає шанси на коригування власних позицій».
  • Не називайте перед учнями фейки «лайном» чи «дурнею»: «Може, ви дуже дивуєтеся, коли когось обдурили тим чи іншим фейком, пропагандою, теорією змови, але усвідомте, що ці форми дезінформації при поширенні ідеально грають на розчаруваннях, страхах та інших почуттях, не підсилюйте цього».
  • Неправильні відповіді іноді більш обнадійливі, ніж їх відсутність: «Це не означає, що учень недолугий, він може бути стурбований чимось або розчарованим. Шукайте причини, чому хтось у щось вірить, а не одразу спростовуйте такі судження».
  • Все-таки викривайте дезінформацію: «Спростувати фейкове повідомлення не завжди легко, адже важко володіти всім масивом знань з певного питання, та й, напевне, ви не володієте усіма спеціальними інструментами для цього. Висловлюйте своє судження, що це, мабуть, дезінформація, та запускайте дискусії серед учнів та студентів».

Нагадаємо, у 2016 році видавництво «Темпора» видало переклад біографічної книги Алоїз Принц «Ханна Арендт, або Любов до світу».

Як відомо, американська політична філософиня, котра народилася в Німеччині, Ханна Арендт —  авторка низки фундаментальних праць, зокрема книги «Банальність зла» з дослідження тоталітаризму.

У демократичних країнах діють Інститути ім. Ханни Арендт, що поширюють знання основ її філософської школи та пропонують різноманітні освітні курси.

Міжнародна спільнота Ханни Арендт рішуче засуджує російську владу у війні проти України, солідарна та підтримує народ України та всіх, хто постраждав від війни.

Фото: розвиток медіаграмотності / зображення згенероване за допомогою Adobe AI у Бостонському університеті

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду