В Україні запустили електронний сервіс для пошуку та перевірки безбар’єрних локацій

В Україні запустили електронний сервіс для пошуку та перевірки безбар’єрних локацій

13:15,
16 Травня 2024
904

В Україні запустили електронний сервіс для пошуку та перевірки безбар’єрних локацій

13:15,
16 Травня 2024
904
В Україні запустили електронний сервіс для пошуку та перевірки безбар’єрних локацій
В Україні запустили електронний сервіс для пошуку та перевірки безбар’єрних локацій
Платформа «Доступно!» запустила чатботи в популярних месенджерах для користувачів смартфонів.

Команда ГО «Доступно.ЮA» у партнерстві з «Українським центром суспільних даних» та ГО «Лун Місто» запустили електронний сервіс, що дає змогу людям з інвалідністю, людям літнього віку та батькам із малими дітьми знаходити безбар’єрні локації у містах, а також оцінювати рівень їх безбар’єрності. Проєкт став переможцем конкурсу Open Datathon reUkraine, повідомив організатор конкурсу TAPAS.

На платформі «Доступно!» можна здійснювати пошук безбар’єрних локацій різних типів: ЦНАПів, закладів освіти та охорони здоров’я, крамниць, закладів культури, парків. Для цього команда проєкту проаналізувала дані про понад п’ять тисяч об’єктів в українських містах, користуючись даними про доступність будівель для осіб з інвалідністю та маломобільних груп з Єдиного державного вебпорталу відкритих даних та міських порталів відкритих даних, а також даних з онлайн-ресурсів органів місцевого самоврядування, реєстру ЦНАПів, списків укриттів та відповідних карт Google.

На сьогодні вже доступним є пошук та перевірка безбар’єрних локацій у семи містах: Києві, Тернополі, Вінниці, Рівному, Дніпрі, Хмельницькому, Чернівцях. Далі цей перелік розширюватиметься. Невдовзі на мапі «Місто без меж», створеній «Лун Місто», запустять новий шар «Доступно!».

Для зручності користувачів у месенджерах «Вайбер» і «Телеграм» запустили чатботи «Доступно!», це дає змогу знаходити безбар’єрні локації під час перебування в міському просторі. Для цього застосовуються геолокаційні дані користувачів. Також користувачам пропонують долучатися до тестування безбар’єрності обраних локацій, заповнюючи відповідні опитувальні онлайн-форми.

Незрячий журналіст і тестувальник сайтів і застосунків в «Access Lab — Лабораторія цифрової доступності» Володимир Пиріг випробував роботу чатбота «Доступно!» для MediaSapiens та запевнив, що він працює добре. Володимир додав, що необхідне подальше вдосконалення запропонованих цифрових інструментів цього проєкту з урахуванням усіх вимог до вебдоступності, щоб ним могли також користуватися незрячі та слабозорі люди.

Додамо, конкурс Open Datathon reUkraine, який реалізує TAPAS за сприяння Міністерства цифрової трансформації, підтримують USAID Україна, Посольство Великої Британії у Києві, «Фонд Євразія» та «Фонд Східна Європа».

Фото: «Доступно.ЮA» / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду