Достатній та високий рівень доступності мають 23% сайтів держорганів в Україні

Достатній та високий рівень доступності мають 23% сайтів держорганів в Україні

14:45,
29 Лютого 2024
1006

Достатній та високий рівень доступності мають 23% сайтів держорганів в Україні

14:45,
29 Лютого 2024
1006
Достатній та високий рівень доступності мають 23% сайтів держорганів в Україні
Достатній та високий рівень доступності мають 23% сайтів держорганів в Україні
Мінцифра готується до кінця 2024 року забезпечити цифрову безбар'єрність високого рівня на порталі «Дія».

Вебдоступність державних онлайн-ресурсів поступово зростає, 23% сайтів державних органів влади за підсумками 2023 року вийшли на достатній та високий рівень доступності для людей з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарата. Порівняно з 2021 роком цей показник зріс на 9%. Про це свідчать результати щорічного моніторингу базової доступності вебсайтів, проведеного Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України, повідомила пресслужба Мінцифри.

Як розповів під час презентації результатів дослідження керівник «Проєкту підтримки “Дія”» Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Володимир Брусіловський, моніторингове дослідження проводять четвертий рік поспіль, й останні три роки воно відбувалося за єдиною методологією для відстеження динаміки прогресу в забезпеченні вебдоступності.

Володимир Брусіловський заявив, що за даними Мінсоцполітики, в Україні налічується 3 млн осіб з інвалідністю.

«Україна робить значні кроки до того, щоб питання забезпечення доступності стало одним з ключових у цифровізації, і щоб цифровізація ставала інклюзивною. Минулого року уряд затвердив вимоги щодо цифрової доступності для всіх державних сайтів, мобільних додатків тощо. І ми бачимо, що деякі державні органи уже почали включати ці вимоги у свої плани та програми щодо створення або модернізації інформаційних систем, — зазначив він. — Ми бачимо, що майже 23% державних сайтів, інформаційних систем мають достатній або високий рівень доступності. Можна сказати, що в цілому кожен п’ятий ресурс в Україні є базово доступним для людей з інвалідністю. Очевидно, що цього недостатньо. Ми сподіваємося, що цей рік (2024. — Ред.) стане переломним роком, коли підготовча робота, зроблена у попередні роки, дозволить змінити тренд з еволюційного розвитку на екстенсивний».

Автор дослідження, консультант із питань цифрової доступності в UNDP в Україні Дмитро Попов повідомив, що вв межах моніторингу було проаналізовано роботу 95 сайтів. За підсумками 2023 року, 23 із них покращили показники базової доступності, 52 не змінили, а 20 продемонстрували певний регрес.

Дмитро Попов розповів, що оцінювання доступності відбувається за десятьма основними критеріями, виконання кожного оцінюється в 1 бал. За кількістю набраних балів сайти відносять до категорії з низьким, середнім та високим рівнем базової вебдоступності.

Критерії оцінювання базового рівня вебдоступності сайтів

Відповідно до результатів моніторингового дослідження, високий рівень доступності забезпечені на порталі «Дія. Безбар’єрність» та сайтах Львівської, Вінницької і Харківської облдержадміністрацій, вони отримали по 10 балів.

Відчутних покращень у доступності впродовж року досягли сайти Вінницької, Львівської, Волинської та Полтавської облдержадміністрацій, Міністерства економіки України та сервіс «Електронний кабінет особи з інвалідністю».

Високий рівень базової доступності забепечили чотири сайти державних органів влади

Фахівець уточнив, що загалом найкраще впроваджуються такі критерії доступності: текстові мітки для полів форм забезпечили 86% сайтів, текстові мітки для всіх кнопок — 66%, альтернативний текст до всіх зображень — 58%, підтримку керування за допомогою клавіатури — 58%.

При цьому найменш впроваджені критерії вебдоступності: посилання для швидкого переходу до основного вмісту сайту — його мають лише 19% аналізованих сайтів; достатня контрастність тексту та маркування фокусу клавіатури, яку забезпечили 33% сайтів.

Динаміка покращення вебдоступності сайтів держорганів в Україні за 2021-2023 роки

Дмитро Попов додав, що Програма ПРООН та Мінцифри продовжуватимуть освітні заходи з підтримки впровадження вебдоступності, бо як свідчить моніторингове дослідження, вони сприяють її розвитку.

Заступниця директора Департаменту з розвитку електронних послуг у Мінцифрі Валерія Ткач розповіла, що серед планів міністерства — забезпечити до кінця 2024 року високий рівень вебдоступності порталу «Дія», мобільного застосунку та самого сайту міністерства.

Нагадаємо, за результатами всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у 2023 році на замовлення Програми розвитку ООН, кількість громадян, які щодня користуються інтернетом, у 2023 році склала 80%, за рік ця частка зросла на 8%. Ще 11% українців у 2023 році користувалися інтернетом нерегулярно: 2-3 години на тиждень і рідше. Не користувалися інтернетом узагалі 9% респондентів.

Фото: Мінцифри

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду